#11
 3,083     Gol     1
Behandling av møre royal:

Først blir bordene impregnert på vanlig måte, så blir bordene kokt slik at vesken fordampet og treporene er åpne, så trykkes linolje med farge inn i bordene og porene lukkes. Linoljen vil aldri fordampe men farge vil blekes over tid, derfor fargevedlikehold 6-10 års mellom rom.

Et bord som er behandlet på denne måten skal ha syrefaste skruer. Camo har dette og de er sorte.

Alle ender skal behandles med en gang de er kappet.

Kan være litt flott det med litt forskjellige bredder, vi har på lager 45-70-95-120 og 145 bredder av denne dimensjonen. 28 mm tykk.

Vi har også bjelker i samme utførelse.
Signatur

   #12
 73     Kleppe     0
http://modena.no/produktliste/fliser/systemgulv/ dette ser jo meget bra ut.. lite til ingen vedlikehold, og mulighet for endring/forandringer viss du angrer om 5-10-15år.... Hadde det ikke vært så dyrt hadde jeg hatt dette i store eller hele deler av hagen... Terrasebord er ihvertfall helt utelukket for min del Wink
Ulv
  (trådstarter)
   #13
 51     Vestlandet     0
Takk for god info.

Vi har hatt en prat i heimen og var enige i at minst mulig kvist (kvistfri) også er et kriterium. Bare for å forenkle saken;).

Har vært innom en byggvare butikk.

Har sett på Møre Royal brun og grå. Fine planker, men den ene jeg tok i hadde svart kvist i kanten inn på rillene som virket ganske løs og antakelig ville falle ut ganske snart, mye trevirket fra kvisten var allerede borte pga høvling av riller. Det virket litt skuffende med tanke på 1.sortering, men jeg har sikkert urealistiske forventinger? Men dersom dette er vanlig tror jeg ikke det blir Royal...

Jeg har kikket på terrassebord av Kebony Furu og Kebony Radiata. Tror det lå litt Kebony SYP der også, men de hadde ikke navnet på den lille resten som lå der.
Radiataen hadde litt lite tegninger for meg. Furu hadde litt mye kvist, og SYP var vel egentlig perfekt, fine tegninger og ikke kvist, bare litt tynne bord, om det var SYP som lå der.
Synes egentlig Kebony skuffet litt som grå, og ble ikke overbevist.

Har også sett noe Lunawood. Her var det også noe kvist.

Tomask88: Systemgulvet du linker til er sikkert flott, men det er nok ikke aktuelt, av flere grunner. Takk likevel for konstruktive alternative forslag.
   #15
 2     1
Hva med pvc terrassebord? Totalt vedlikeholdsfritt bortsett fra vasking da.
Vi har sett på ulike prøver av kompositt og pvc.Valget står nå mellom Møre Royal, Vindex sitt PVC bord og Azek sitt i PVC.
Komposittprøvene ble vi begeistret av synsmessig men syns ikke dette var slitesterkt nok.Tåler knapt ingenting.Hva gjør man da når dette er fullt av riper og flekker? Man kan ihvertfall ikke male det.
PVC bordene er i en egen liga men her må du nok punge ut gra 7-800 kr og oppover per m2...
   #16
 116     Bergen     1
Jeg ville hørt med geitanger bygg, montér minde eller Bauhaus? På Midttun.
Jeg kan ikke tresorter, men hva kler man funkis hus ol. Med?
Ask og lerk er vel mye brukt. Sitter med inntrykket at med riktig teknikk er disse vedlikeholdsfrie.
Er vel en faktor at det blir terrassebord, ikke kledning.
Leser også støtt å stadig om den nye men gamle japanske super-metoden hvor man brenner av og varmebehandler en tresort.
Noen som vet hva jeg mener?
Ulv
  (trådstarter)
   #17
 51     Vestlandet     1
Takk for nye innspill, det setter jeg pris på!

Jeg har prøver av Møre Royal liggende hjemme nå. De er flotte, ingen tvil om det. Slett ikke dumt.

Komposittbordene jeg har sett (det er noen nå) synes jeg ikke holdt mål utseendemessig. Jeg synes heller ikke det jeg leser om slitasje på disse bordene er tillitsvekkende. Det siste argumentet mot er at det føles feil å kjøpe noe som er så kunstig. Tulle-argument-ja, kanskje, men med jeg sliter med å få en god eksklusiv følelse av plast.
Tre og stein derimot. Ekte, Norsk, ja, det er noe der. Kan godt hende jeg tar feil og at det modner seg. Jeg har jo "plastbåt"Wink (glassfiber).
PVC, Azek og Vindex må sjekkes ut. Har ikke sett disse. Takk for tips!

Ser hva du sier om funkis hus. Det er noen i nabolaget som jeg kan spørre, dog har jeg heldigvis ikke dette selv (Vil man egentlig ha flatt tak i Bergen?). En nabo har kledt huset med Møre Royal hevdes det, noen har vanlig malt kledning på funkishuset, og noen har plater av en eller annen sort. Jeg skal spørre litt rundt.

Sibirsk lerk og norsk lerk er visst ikke helt det samme. Uansett ser det i mine nett-undersøkelser ut som om lerkas egenskaper er sterkt oppskrytte, og bordene råtner relativt raskt i dette våte klimaet.
Ask appellerer, men det er ikke veldig holdbart uten rett behandling og rett behandling er dyrt. Termoask er visst dessverre ingen vinner i vått klima. Flott, og relativt varig, men dessverre ikke så varig som impregnert furu. Men det ser helt nydelig ut. Impregnert, oljet ask ville sikkert vært flott, men ser ikke at det selges.

Brent japansk tre har jeg også lest om. Sikkert flott som kledning, men neppe tingen som terrasse, tenker jeg...

For oss med lønnskonto er det ingen tvil om at kostnad også er relevant. Problemet mitt med å legge ned masse penger i en treterrasse med et veldig dyrt toppdekke er at skifer faktisk varer evig og har sammenlignbar kostnad med de dyreste tre-alternativene.
Og hvor mange penger vil jeg bruke på det? Det betyr jo at huslånet tar lengre tid å betale...

Ja, mørk skifer blir for varmt å gå på de fineste dagene, men utover kvelden når vi kan sitte ned etter jobb osv, vil varmen være magasinert i skifer og betong og oppfattes positiv.

Likevel leder tre. Ungene stemmer også for tre. En vil ha brunt tre, mens en vil ha grått, tredjemann var ikke helt sikker...

Vinneren i konkurransen vedlikeholdsfri treterrasse i vått Bergens-klima er, slik jeg oppfatter det Royalimpregnert furu som Møre Royal. Deretter kommer Kebony og vanlig CU impregnert furu som ikke er vedlikeholdsfri men varer lenge.
Nils-Kristian visste dette hele tiden, og prøvde å rettlede meg uten at jeg skulle lete for mye:) Takk for det!
Så er spørsmålet om man skal gå for den med lengst varighet eller om man liker en annen bedre. Kebony SYP var veldig fint, synes jeg. Men det taper på økonomi.
Termoask var kanskje finest av alt, men det taper på økonomi og holdbarhet.

Beslutningen er ikke tatt, men Møre Royal leder.

Hovedbekymringen med en mark-treterrasse er sopp og mugg under den pga dårlig utlufting. Det blir gress og jord i høyde med den på alle kanter untatt huset da;) Lufting under terrassen blir dermed kun gjennom mellomrommene mellom bordene.
Jeg kan evt lage til et dreneringsrør som kan lede mer luft inn?

Er det forresten noen som vet hvor langt under kledningen terrassen bør komme for å unngå for mye fukt i kledningen fra slagregn?
Siste redigering: Sunday, May 24, 2015 1:06:31 PM av Ulv

HSt
   #18
 36,579     Lillestrøm kommune     0
Avstand fra underkant panel til markterasse med terassebord er angitt til min 15cm i Trehus boken til SINTEF. (Fig. 11.2.1). Nå oppgir de lavere høyde ved utkragde balkonger, min 5cm, men der bruker de blikk som står på skrå under panelen Fig 11.1.14)
Ulv
  (trådstarter)
   #19
 51     Vestlandet     0
Hmm, nå har jeg 15-20cm ned til singel som er der i dag...

Det betyr egentlig at jeg ikke kan bygge på underlaget.

Evt må man beskytte veggen med blikkbeslag? Dvs av med kledning og lekter, på med blikk og så terrasse...?
HSt
   #20
 36,579     Lillestrøm kommune     0
Spørsmålet er bakgrunnen for forskjellen. På utkraget balkong går blikket 15cm opp bak kledning. Mulig de 15cm kommer herifra og ikke fra sprut opp på endeved avstand? Jeg vet ikke. Sitter bare med figursamlingen her så har ikke lest teksten i Trehusboken.