10,197    8    9  

Storkjøkken oppvaskmaskin

WF
 575     Haugesund     4
Lurer på å gå for oppvaskmaskin beregnet for storkjøkken istedetfor vanlig oppvaskmaskin.

Storkjøkken oppvaskmaskin -  - WF

Fordeler:
Vasker opp på 1-2 minutt, billigere såpe, går faktisk an å reparere Smile , hygienisk ren oppvask. Korgene kan tas ut, enklere å tørke kjapt og slipper opp og ned i maskinen hele tiden..
Disse er forresten beregnet på 50-60 grader vann, jeg bruker bergvarmepumpe med hetgassveksler til å varme opp varmtvannsbereder, får altså varmet opp vannet forholdsvis rimelig.

Ulemper:
ca 5KW, men det er jo ikke noe prolem å legge frem når man bygger nytt.
Bråker mer (men varer jo kun noen sekunder)
Ikke like pene (har ikke funnet noen som kan integreres enda Smile
Pris. Men trenger ikke bli så veldig mye dyrere enn en vanig god maskin hvis en kjøper brukt.

Noen som har erfaring med disse i privat husholdning?
Er det noe jeg ikke har tenkt på som taler for at jeg bør droppe det? Smile

   #1
 86     0
Har ikke erfaring, men vurderte det samme. Slo det fra oss da det ble fort for mange bakdeler som som du nevner; Ikke beregnet til innbygging, gir for mye "industrikjøkken" følelse, pris, mye vanndamp når de åpnes.
   #2
 2,435     Hordaland     2
Tror du har kommet deg gjennom fordeler og ulemper listen ganske greit.

De fleste storhusholdningsmaskiner kan kobles direkte til varmtvann, for å slippe lang oppvarmingstid. Kobles den til kaldtvann så må du påregne ca. 20 minutter oppvarmingstid før du kan begynne å vaske.

En av ulempene med slike maskiner er at man benytter det samme vaskevannet hele tiden. Restauranter og lignende har to maskiner, hvor den ene benyttes utelukkende til vasking av glass. Når du har kun én maskin må du være påpasselig med rekkefølgen for hva som blir vasket. Først glass, deretter asjetter, så eventuelt skåler, former, kasseroller og lignende, og til slutt bestikk. Bestikk skal først vaskes liggende, deretter stående, altså to omganger. For hver vask vil en liten del av vannet bli byttet ut. Maskinen kan driftes med automatisk såpedosering (tilleggsutstyr, eventuelt gratis dersom man har driftsavtale med eksempelvis Lilleborg med fast leveranse av flytende såpe), eventuelt kan man benytte ordinært oppvaskmiddel som fås kjøpt i butikk (da bortfaller poenget ditt med rimeligere såpe).

Har du en stor husholdning med mer enn 4 personer som bor under samme tak, så kan det godt hende en storhusholdningsmaskin er praktisk. Er det en liten bolig med 3 - 4 personer så vil jeg tro en ordinær vaskemaskin er mindre "tidkrevende" til daglig bruk.

Slike maskiner er ikke særlig økonomiske, og varmeelementet er innkoblet for å beholde vasketemperaturen så lenge den står på. Når man skal benytte maskinen må man altså gå inn for at "nå skal man vaske opp". For at en slik maskin skal være økonomisk i en vanlig husholdning (mye pga strømforbruk) bør den ikke benyttes mer enn 1 gang hver dag. Er man en husholdning med mer enn 4 personer, så ser jeg for meg at mengden med oppvask fort kan vokse i løpet av 24 timer. Spørsmålet er da hvor en skal oppbevare all oppvasken inntil man setter i gang med dagens oppvask-runde.

Har du et stort hus og stor familie, med et "grovkjøkken" i tillegg til ordinært kjøkken, så kan nok en slik maskin være en god investering. Tenker du at den skal stå på et ordinært kjøkken i en vanlig gjennomsnittlig familie så vil jeg anbefale deg å revudere. Da ville jeg heller gått for en semi-utgave fra Miele, Asko eller Siemens som er ment til kantiner, bedrifter, barnehager og lignende - dog disse koster fort 10 - 25 tusen kroner.
Signatur
WF
  (trådstarter)
   #3
 575     Haugesund     1
eydybdal: Takker for utrolig bra og utfyllende svar. Fikk mer å tenke på, men ikke helt slått den fra meg enda. Ser at flere typer har en sensor som måler hvor skittent vannet er og bytter ut vann basert på dette. Men skal sjekke ut semi-utgaver.. mulig det er en vinner Smile
   #4
 971     Krikaveien     0
Kreativt, men for oss fungerer oppvaskmaskinen som lagringsplass for skittent, så ser for meg at det hadde ført til stabletårn.

Vi har planlagt 2 "vanlige" oppvaskmaskiner i det nye kjøkkenet.
   #5
 486     1
Vurderte faktisk dette selv engang. Hobart maskinen du postet bilde av koster faktisk ikke så mye, rundt 20'.

Har endel erfaring med storkjøkken oppvask og en ting du bør tenke på er at disse maskinene ikke er like tett som en hjemmemaskin, så den bør egentlig stå på ett våtrom. Du må også tenke på damp når du åpner maskinen, maskinene skyller til sist med vann som er rundt 75 grader. De er ikke like skånsomme, så tingene du vasker vil få kortere levetid.

Også ville jeg ikke kjøpt brukt hvis jeg var deg. Du får helt sikkert en herpa maskin som er dårlig vedlikeholdt.

Du må også beregne tørremiddel, ellers tørker det ikke noe fortere. Det meste av såpe til slike maskiner er helseskadelig og etsende, prøv å finn vaskemiddel og tørremiddel i fast form hvis du går for dette.
   #6
 1,883     Sandefjord     1
Jeg ser 3 utfordringer til:
1) de maskinene jeg har brukt, har ikke pumpe for tømming. Vannet tømmes med tyngdekraften. Du trenger dermed et avløp som er lavere enn innvendig bunn. Ofte går vannet fra disse maskinene i et sluk.

2) for at de skal vaske rent, må man skylle oppvasken meget nøye før vask, ref gjennbruket de har av vann. Dersom man ikke skyller blir oppvasken skjoldete/vannet må byttes svært ofte.

3) ofte står maskinene med vann over lengre tid. Sil og bunnpropp og innvendige flater må derfor vaskes fra tid til annen for å fjerne belegg og groe.

Beklager, for det var kanskje ikke dette du ønsket å høre.

   #7
 486     0
Ingen problem å bestille en maskin med tømmepumpe, Hobart har dette. Så kobler du bare tømme slangen på samme vis som på en vanlig oppvaskmaskin.

Skylling kan være greit. Hobart har ihvertfall ett program som bytter vann mellom hver vask, dette tar selvsagt lenger tid og bruker ekstra strøm og vann.





   #8
 2,435     Hordaland     0
3) ofte står maskinene med vann over lengre tid. Sil og bunnpropp og innvendige flater må derfor vaskes fra tid til annen for å fjerne belegg og groe.

Vannet skal skiftes hver dag, ellers oppstår det stor fare for salmonella utvikling og generell bakteriespredning.
Signatur