#11
 544     Nedre Romerike     0
En litt snedig løsning på problemet er et tett lokk på kjelen, og en ganske tynn slange ut vinduet. Gjort riktig, får du faktisk tilstrekkelig avkok med denne løsningen til å unngå DMS (dimetylsulfid). Løsningen er dokumentert på norbrygg sitt forum.

Jeg glemte en gang å ta bort lokket da vørteren begynte å koke. Det ble litt utvendig vask av kjelen pga skumdannelse.

lys
   #12
 322     Bærum     0
Hehe, det kan jeg levende forestille meg!

Glemte å si det, men det er greit å IKKE ha på lokket akkurat når det koker opp, det kan bli ganske voldsomt. Smile
  (trådstarter)
   #13
 661     Bærum     1
Takk for tips Lys. Fant en del interessante tråder på Norbrygg, og skal registrere meg som bruker der ved anledning.

Det var imidlertid, som du skriver, mange ulike meninger så jeg er fremdeles litt usikker på hva jeg gjør. Det står nå mellom en billig kjøkkenhette fra IKEA eller en baderomsvifte. Hvis begge deler funker bra vil jeg foretrekke en baderomsvifte. Jeg ser at 1 liter vann utvider seg til i underkant av 2000 liter vanndamp. Dersom man koker av 3-5 liter som Jaxry skriver tilsvarer dette da 6-10.000 liter, dvs 6-10 kubikk per time. Når en vanlig baderomsvifte trekker 80 kubikk/time så kan jeg ikke skjønne annet enn at den fine skulle klare å trekke unna med god margin? F.eks denne:
http://www.billigvvs.no/ProductFiles/1ECA20piano-1321354404.pdf

En fordel med en baderomsvifte er vel at den gir bedre lufting når den ikke er i bruk enn en kjøkkenhette? Da er det jo åpent tvers gjennom. Jeg har ingen annen lufteventiler i dette rommet.

Ikke lett dette her, og elektrikern kommer i morgen.
Siste redigering: Monday, January 19, 2015 5:12:31 PM av Haakon2012
   #14
 132     0
Jeg har et par viftemotorer liggende hvis du er interessert. De er ment for kjøkkenventilatorer hvor man plasserer selve vifta et annet sted, f.eks. på loftet. Slike er som regel litt kraftigere enn ventilatorene med innebygget vifte.

Send meg en PM hvis det er aktuelt!
lys
   #15
 322     Bærum     0
I og med at du trenger å fordampe ca 8% eller mer pr time ved koking av øl, så snakker vi sannsynligvis om 2-3 liter for din del. Det kan godt hende det holder med en baderomsvifte om forholdene ellers ligger til rette. Men jeg ville nok uansett malt himlingen med våtromsmaling Smile

Problemet med baderomsvifter er at de suger luften fra rommet generelt, og ikke nødvendigvis den luften som har mye vanndamp i seg. Du trenger å få denne luften ut før den kondenserer.

Når det er sagt, så er det ikke verre enn at du prøver med en baderomsvifte - og heller bytter ut eller forbedrer oppsettet når du ser hvordan det fungerer for deg. Du kan jo alltids utvide med mer ventilasjon om du ser behovet. Og om dette var en bod, så gjør det kanskje ikke så mye om du har en forgrening på ventilasjonen heller, selv om det ikke ser så pent ut.
  (trådstarter)
   #16
 661     Bærum     0
Godt tips med våtromsmaling! Jeg bestilte en baderomsvifte fra elektrikern, samt også et enkeltstikk oppe mot taket som kan benyttes dersom jeg må bytte ut til en kjøkkenhetteløsning. Rommet ved siden av er et godt ventilert vaskerom, så jeg kan jo la døren mot dette stå åpen når jeg koker. Mulig jeg får litt kjeft hvis klesvasken begynner å lukte humle, men det får vi ta når det kommer:-)
lys
   #17
 322     Bærum     0
Humlearomaen sitter (dessverre for IPA - og heldigvis for klesvasken) ikke veldig lenge. Dessuten lukter det jo godt Smile

Høres ut som du fant en fin utvidbar løsning her, satser på at dette går bra. I motsatt fall får du poste om konkrete problemstillinger med løsningen din, så er det sikkert flere som har gode ideer for å løse dem underveis. Lykke til!

  (trådstarter)
   #18
 661     Bærum     0
Takker, og takk for masse gode tips alle sammen. Jeg skal poste erfaringer etterpå både når det gjelder fukt og ølsmak:-) Jeg har nå også snakket med en snekker som foreslår å lage en ventil mellom "bryggerommet" og vaskerommet som ligger vegg i vegg - for å få luft inn/sirkulasjon. Så dette blir nok løsningen jeg går for, med mindre noen mener dette er en dårlig idè?
   #19
 308     Nord-Hordaland     0
Høres fornuftig ut som du sier med ventil mellom bryggerom og vaskerom slik du får god luft tilførsel. og ikke bare avtrekk i bryggerommet. Som du har regnet på så blir det ganske mye damp ja, men også kraftig malt luft under mesking og humelukt når du tilsetter dette under koking. På grunn av damp og lukt fant vi ut at det var greiest og brygge i garasje Smile
Lykke til med en fantastisk gøy hobby Smile
   #20
 365     Drammen     0
Ikke sett en fastmontert ventilator direkte og rett over kjelen, hvertfall ikke uten å prøve først om du får plass til å helle i en sekk med malt og har god plass til å røre. Sekkene er klart større på 60 liter, men det er også derfor vi vil montere hetta på en svingarm Smile Punktavsug, ble det kommentert over her.