9,889    4    0  

Horisontaldelt Tomannsbolig - sameieavtale

 30     0
Hei,

Vi har funnet en horisontaldelt tomannsbolig som vi muligens ønsker å kjøpe, og vi har derfor noen spørsmål som vi lurte på om noen kunne hjelpe oss med.

1. Sameieavtale - Finnes det noen form for standardformulering for en sameieavtale som regulerer vedlikehold osv i en tomannsbolig? Vi er jo opptatt av å minimere risikoen for konflikt, og dette kan muligens gjøres med en slik avtale. Vi tenkte derfor å kreve at en slik avtale var på plass før vi evt går videre. Er det vanlig med en slik kontrakt i horisontaldelte tomannsboliger?

2. Finnes det noen måte å forsikre seg om at nødvendig vedlikehold blir gjennomført innen rimelig tid, kan dette kontraktfestes? en formulering som beskriver at dersom det vurderes av en objektiv tredjepart at strakstiltak er nødvendig må reparasjonen finne sted uten unødig tidsopphold el?

3. Hva gjør man dersom nabo ikke kan betale ved slike forhold, selv om det er kontraktfestet?

I mangel på erfaring og juridisk kompetanse søker jeg svar fra dere :)

vh
Lars C

   #1
 5,336     Tromsø     0
I bunnen ligger eierseksjonsloven, særlig kapittel fire og utover regulerer det du spør etter, så å lese den kan være en bra start:
http://lovdata.no/dokument/NL/lov/1997-05-23-31#KAPITTEL_4

Huseiernes landsforbund har også en del om dette:
http://www.huseierne.no/boligsporsmal/juridisk-hjelp/eierseksjoner/
Om du klikker på siste link "Vedtekter" er det også et nedlastbart Word-dokument som kan brukes som en standard eller mal man tilpasser.

Selv bor jeg i useksjonert tomannsbolig og eier sammen med samboer begge leilighetene. Vi kommer nok til å følge loven med vedtekter og sameiemøter dersom vi seksjonerer, men jeg ser det er mange hus av denne typen der det ikke er opprettet fungerende sameie. Vedlikehold utsettes, eller tas på sparket og betales etter hva man blir enig om hver gang. Og lover og vedtekter synes man er noe tull... Derfor er det en god ide å sjekke med megler, selger og kanskje også eier av den andre seksjonseieren om det finnes vedtekter og klare avtaler om det du spør om.

Signatur
   #2
 2,018     Strømmen     0
Kanskje like viktig som det formelle, er hvem du fysisk får som
nabo over eller under deg... ser også at det eksisterer en del
slike boliger der man disponerer del av loft og kjeller, men som
i senere tid er endret slik at andre etasje benytter loft og første
etasje benytter kjeller, siden det er mer og mer vanlig å innrede
dette arealet til bolig... har bestandig lurt på hvilken etasje som
er mest atraktiv... første etasje som fysisk har direkte utgang
til hage, eller andre etasje som kan se ned på de under...  Wink
Signatur
   #3
 5,336     Tromsø     0
Ja, det der med innredning av loft og kjeller er en fallgruve: Hvis de oppe innreder loftet og de nede innreder kjelleren, og kanskje ikke gidder å bry kommunen med å søke, så oppdager plutselig  feieren på fireårlig inspeksjon at her er det et trehus med fire bebodde etasjer => man rykker opp i en annen brannsikringsklasse => krav om sprinkleranlegg eller andre dyre tiltak i begge seksjoner...

Ellers er nederste etasje mest attraktiv for de som ikke vil gå i trapp og foretrekker å gå rett ut i hage framfor bare på en liten veranda, mens øverste er mest attraktiv for de som ikke liker tramping i gulvet, liker å dra nytte av varmen fra de under, ønsker seg litt bedre utsikt etc. I vårt hus er også øvre leilighet større, da første etasje inneholder vindfang for begge etasjer samt innvendig trappegang til øvre leilighet. Oppe er plassen over vindfangene brukt til et bad som er vesentlig større enn badet nede.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 30     0
Takk for svar, forhører meg med megler nå, og skal, dersom en avtale ikke foreligger, stille krav om en slik avtale skal utformes og signeres før evt overtagelse. Skal lese standardvedtektene nøyere litt senere. Dersom dette lar seg gjøre vil jeg også forsøke å avtale et møte med potensiell nabo for å forhøre seg hvor landet ligger.

Loft tilhører 2etg, kjeller er delt (grovkjeller med boder).


Ja, det der med innredning av loft og kjeller er en fallgruve: Hvis de oppe innreder loftet og de nede innreder kjelleren, og kanskje ikke gidder å bry kommunen med å søke, så oppdager plutselig  feieren på fireårlig inspeksjon at her er det et trehus med fire bebodde etasjer => man rykker opp i en annen brannsikringsklasse => krav om sprinkleranlegg eller andre dyre tiltak i begge seksjoner...


Dette var lurt å merke seg, det er ingen planer om å innrede kjeller da den pdd ikke er annet enn grovkjeller, men på loft er halvparten innredet.