#51
 198     0


...
Nattsenking er uten mening. Temperaturen faller for sakte i et moderne hus.
...

Ventilasjonsanlegget mitt kan settes opp med nattsenking, men for å spare energi er det jo nesten bare tull, Ventilasjonsanlegget vil da blåse varm luft ut og bare bruke gjenvinneren mindre for å oppnå "nattsenket" tempratur. Optimalt sett burde nattsenking for ventilasjonsanlegget heller bare være "ettervarme av" i senkingsperioden...


Å benytte den slags system for nattsenking er totalt meningsløst i forhold til å spare energi. Dersom du bare reduserer gjennvinningen stiller du bare huset inn på å spyle energi ut av huset for å oppnå en lavere temperatur inne.
Du vil spare energi på å ikke benytte en slik funksjon.

Ettervarming av luft og forvarming av luft med et elektrisk element i ventilasjonsanlegget er jeg skeptisk til for det å brenne støv og sende resultatet rundt i huset etterpå ser jeg på som dårlig løsning.

   #52
 877     Østfold     0
Tusen takk cc30, i dag har du levert strålende innlegg (hvor f** er liker knappen ?) Smile
Signatur
   #53
 877     Østfold     0

Nattesenking:

Dersom man kunne bygd et hus uten varmetap ville nattesenking ikke ha noen hensikt.
Varmetap inkluderer da varmeledning (u-verdi), (ut) stråling og ved massetransport (ventilasjon og utettheter).

Dette huset finnes ikke og husets varmetap vil da alltid avhenge av forskjell i utetemperatur og innetemperatur.
For å minimere varmetapet må man da minimere denne temperaturforskjellen og det vi da kan kontrollere er innetemperatur.

Dersom hele huset brukes likt hele døgnet vil vi ønske å ha konstant temperatur i hvert rom tilpasset rommets bruk.
For de fleste av oss er dette ikke tilfelle. Stuen trenger ikke å være varm når vi sover, soverommet trenger ikke varmt når vi er på jobb etc.

Da blir det åpenbart en innsparingsmulighet dersom vi kan redusere inntemperaturen når vi ikke trenger den.

Ideellt set hadde vi hatt varme med tilstrekklig effekt til at vi kunne slå på varmen med umiddelbar komfort temperatur idet vi gikk inn i rommet.
Vi ser da at rask oppvarming - rommet kan stå kaldt frem til kort tid før bruk - blir viktig får å minimere varmetapet.


Videre har vi at dersom jeg har 20 grader i stua før vi går til sengs vil det fortsatt være "varmt" der i flere timer. Dette er timer med høy temperatur med tilhørende høyt varmetap. Dersom dette utelukkende skyldes lavt varmetap til omgivelsene skal jeg vel ikke fortvile men dersom temperaturen holder seg høy fordi jeg tidligere har varmet opp store magasiner som avgir varme når den ikke trengs og som må fylles opp igjen neste gang jeg skal bruke rommet så er dette langt fra ideellt. Magasineringen blir langt på vei fyring for kråka.

Problemet med magasineringen er altså at varme avgis når vi ikke trenger den og fører til unødig varmetap.

Siden ethvert hus vil ha endel magasinering ma vi prøve å adressere denne.
Løsningen kan være å stoppe varmeavgivelsen og ta vare på varmen til vi senere trenger den. Jeg kan komme på noen ideer som forhåpentligvis blir forbedret eller overgått av nye i diskusjonen jeg håper kommer etter dette.

Dekke til brannmurer etc når man ikke trenger varmen. Ullpledd med reflekterende folie bak?

Ventilasjon må vi ha. Ventilasjonsluker og enkel avtrekks ventilasjon dumper varmen og er således ikke noe enøk vinner.
Ventilasjon med passiv varmegjennvinning fører varmen tilbake til rommet. Vi dumper den ikke umiddelbart men anleggets og rommets varmetap vedvarer og fører til at varmen går tapt over noe tid.

Løsningen ser da ut til å være aktiv gjennvinning med varmepumpe på avtrekksluften. Varmen i romluften vil først tappes og deretter vil magasinert varme
i rommet som brannmurer og støpte gulv avgis til inneluften og videre til avtrekksluften for så å lagres i tanken.

Vannbåren varme:
Idet varmebehovet bortfaller i et rom eller hele huset sirkuleres kaldt vann i varmesløyfene for å senke temperaturen i magasinerende gulv. Varmen lagres i lavtemp akkumulatortank.
Varmen her er lavttemp og kan brukes til initiell oppvarming av de samme gulvene senere og forvarming av varmt vann.

Handsken er nå kastet og jeg håper på både kommentarer og ideer.


Tillater meg å dra denne igjen ettersom vi har kommet tilbake til diskusjonens kjerne Smile
Signatur
   #54
 877     Østfold     0


...
Nattsenking er uten mening. Temperaturen faller for sakte i et moderne hus.
...

Akkurat der er du vel kanskje inne på kjernen, målet med nattsenking er ikke å få tempraturen til å falle, men at du ikke bruker / bruker mindre energi på oppvarming i perioder hvor man ikke trenger å ha det så varmt.

At huset ikke rekker å bli kaldt, ja hva så? Kjappere å få hentet opp varmen igjen :)

Ventilasjonsanlegget mitt kan settes opp med nattsenking, men for å spare energi er det jo nesten bare tull, Ventilasjonsanlegget vil da blåse varm luft ut og bare bruke gjenvinneren mindre for å oppnå "nattsenket" tempratur. Optimalt sett burde nattsenking for ventilasjonsanlegget heller bare være "ettervarme av" i senkingsperioden...


Dere er vel enige her jafo og cc30 ?

10 poeng til begge  Wink
Signatur
   #55
 198     0
Ja vi var enige hele veien men tok oss anledning til å utdype argumentene, det er ikke noe uvanlig i det. :-)

Jeg tror det store trollet som hindrer effektiv kontroll av temperaturen heter balansert ventilasjon fremfor balansert sektorvis ventilasjon.

Varmen i soverommet mitt har aldri slått seg på, til tross for dette er soverommet om sommeren varmere enn det er behagelig å ha det på et soverom. Vinduene er stort sett vestvendt og de er i tillegg dekket av varmehindrende duk utvendig pluss innsynshindrende persienner på innsiden.
Likevel må det luftens ut varme derfra.
grunnen til det er at luft trekkes fra stua inn gjennom soverommet og ut av badet. Det er en elendig løsning.

Soverommet burde hatt tilførsel av luft som ikke en gang var tilført noen resirkulert energi før det faller ned under pluss til eller pluss fem grader. Da hadde også søvnkvaliteten bedret seg. De innvendige veggene er like godt isolert som ytterveggene i et hus satt opp på langt inn på nittitallet. 10 cm isolasjon.

På dagtid burde soverommet heller ikke ventileres så mye som på natten, omvendt med stua.
Badet burde også ha redusert ventilasjon når ingen bruker det og fuktnivået faller under en viss grense. feks 50 % relativ.

Ventilasjon er tross alt noe som koster oss mye energi. Både i form av tap ved å sende ut luft med restenergi og drift av viftene. En vifte på minimum trekker mindre enn en som durer på maks guff.

Problemet er at dersom en skal ha flere ventilasjonsanlegg med gjennvinnere blir investeringer utrolig høy og det vil ta uhorvelig lang tid , om noensinne, før det tjenes inn igjen. Kanskje det beste for min lommebok er å la systemet være som det er og bruke enda litt strøm for å kjøle ned soverommet.

Eller har noen en brukbar løsning som er gjennomførbar?
   #56
 877     Østfold     0
Du har oppskriften cc30, vi må bare finne noen som kan lage dette til oss.

Uten at det må koste en "dullion" kroner.

Har tenkt i de samme baner, innluft fra varmeveksler til soverom må i alle fall ikke tilføres ekstra varme om natten.

Behovet for varme er som mange har vært inne på forskjellig fra rom til rom og det varierer iløpet av døgnet.

Soverom som brukes som oppholdsrom (barn og ungdom) har kanskje behov for 20-22C på ettermiddagene+lørdag og søndag, resten av tiden max18C.

Hovedsoverom aldri over 18C

Kjøkken; morgen og ettermiddag +lørdag og søndag
Stue;ettermiddag + lørdag og søndag
Etc. .....

Behovene vil variere med husholdningens behov og personlige preferanser, vi behøver ikke diskutere den enkeltes vaner.

Ventilasjonsanlegget må planlegges og samkjøres med varmekilder, muligens trengs det mer eller mindre intelligente styringsenheter (datastyring).
Ønskedrømmen min er at jeg ikke må være dataingeniør (eller født etter 1980) for å bo i mitt eget hus, men at det kan styres med enkle metoder som en enkel gammel gubbe kan forstå.....

Signatur
   #57
 5,725     1
Innluft til soverom må (nesten) aldri tilføres varme i det heile...
Varme sovesom er det største ulempa med varmegjenvinning på ventilasjonen.
Eg skal lage ei ekstra vifte om bles uoppvarma luft inn på solveromma, og ein vendeventil som lar meg veksle til oppvarma luft om det skulle være nødvendig.

   #58
 877     Østfold     0
oblygre; tenker vel at alle "kurser" bør ha den muligheten.
Ser i beste fall for meg en form for blandeventil på de forskjellige rom, eller en annen anretning som gir mulighet til temperaturstyring til de forskjellige rommene.
Signatur
   #59
 877     Østfold     0
Men nå sitter jeg bare å venter på at "ventilasjonsguruene" skal komme å fortelle oss at ventilasjon ikke har noe med oppvarming eller nedkjøling av en bolig å gjøre..... Wink
Signatur
   #60
 198     0
Jeg så for et par år siden eller i den retning en reklame for et lite aggregat som var beregnet for ventilasjon av ett enkelt rom, det hadde en innebygget varmegjennvinner som kunne slås av og prisen var ikke avskrekkende heller.

Det er jo synd om eneste løsning er et stort vindu i taket som en kan blåse all varmen ut med. Jeg skulle gjerne tatt vare på overskuddenergien i stedet for å sende den til kråkene.

Samtidig må det være nær på lydløst, for jeg skal jo tross alt sove i rommet og siden jeg ikke er bymenneske vil jeg ha det stille når jeg sover.