#51
 2,326     Trondheim     0
Pumpen er gulle god den satt opp mot prisen. Billige pumper har gjerne OK kompressorer. De er blligere på gjennom måten materielvalg er gjort på og det at den rett og slett mangler noen komponenter. Plast er gjerne tynnere, enklere elektronikk (Færre komponenter), liten eller ingen isolering, og fravær av elektronisk ekspansjonsventil (Som henger sammen med elektronikk). Designmessig er det ikke noen "feil" på pumpene. Utedelens fordamper og innedelens kondensator harmonerer med kompressorens størrelse, for designmessig har den kinesere som har konstruert denne garantert lest samme pensum i termodynamikk/varmelære som alle andre ingeniører. Rørdimensjoner er også OK med tanke på effekttap. Det som er "mangelen" med disse billigpumpene er at de er aircondition maskiner, produsert på løpende bånd til lavest mulig kostnad. Da er isolering helt glemt, kun rundt kompressor for å dempe litt støy.

Om du får etterisolert ytterdel på alle varme rør/komponenter er slike billigmaskiner svært lik i COP med virkelig dyre maskiner når det blir kaldt. En dyr pumpe med masse "fancy" elektronikk for å få høy COP på +7 grader har ingen nytte av det når det virkelig skal lager varme opp mot full effekt på maskinen.

En inverterpumpe med elektronisk ekspansjonsventil har åpenbart bedre ytelse og virkningsgrad, men den er altås borte eller svært marginal når det begynner å bli noen minus og pumpen må gi på.

Regner du på tilbakebetalingen for en slik billig on/off pumpe (Etterisolert) mot en "dyr" pumpe som koster 2-3 ganger mer, vil du bruke så mange år at du egentlig ikke bryr deg med å regne på det en gang.s
Må da forutsette at pumpene lever like lenge, og det er absolutt ikke en selvfølge at en pumpe til over 20.000 lever lengre. (_Har flere komponeneter som kan svikte enn en on/off pumpe).

Har du en billigpumpe er det viktigste å gjøre/passe på:

1- Isoler i ytterdel
2- Hold filter og lameller på innedel rene for å få kastet av all varme pumpen lager.





Signatur

   #55
 3,258     Akershus     0
Jula on/off pumpa jeg hadde (så lenge den virket) støyet ikke noe vesentlig ved utedelen. De er jo ikke så kraftige disse små selvmonteringspumpene så det er mindre viftesus en feks fra Foma pumpa jeg har som er vesentlig kraftigere/større og lager litt viftestøy ute. Men overhodet ikke noen plagsomme lyder og i grunnen ikke noe man tenker på om man er ute i hagen.

Eneste var at gitteret bak på utedelen til Julapumpa satt relativt løst og kunne skape "klirring" om det stod litt feil. Men det var bare å røske litt i, evt fjerne hele greia. Registeret er jo ikke veldig utsatt fra baksiden av utedelen.
----------------

Nå må det sies at jeg har erfart at ingen utedel bør monteres på vegg så våre står trygt på bakken. Hadde fomapumpa på lecavegg, den er inverter og justerer derfor opp/ned turtallet innimellom, vanvittig irriterende å høre på, men hele problemet løste seg ved bakkemontering.

Faktisk foretrekker jeg on/off pumpe rent støymessig. Er det kaldt så har jeg vesentlig høyere toleranse for en jevn støy fra en on/pumpe enn fra en inverterpumpe som jokker opp og ned i turtall.

Om jeg måtte veggmontere og fikk støy/dur fra utedel så ville jeg gått for on/off pumpe pga det jevne lydbildet. Evt undersøkt om det var mulig å få en inverterpumpe til å holde seg på en hastighet vha innstillinger på ett eller annet vis.

Så i mine ører/hode har on/off pumper en vesentlig fordel fremfor inverterpumper ang lyd/støy fra utedel.

Legg merke til at jeg ikke på noe vis har påstått at on/off er en overlegen teknologi eller noe ifht inverter, men støymessig foretrekker jeg absolutt en jevn dur. Og jeg hadde ikke trodd det før jeg faktisk prøvde.
Signatur
   #56
 3,210     Vestlandet     0


Har du en billigpumpe er det viktigste å gjøre/passe på:

1- Isoler i ytterdel
2- Hold filter og lameller på innedel rene for å få kastet av all varme pumpen lager.



Er det vanlig at det er varmekabel rundt kompressoren på disse pumpene? Det er vel en fordel, kanskje særlig for en on/off pumpe?
  (trådstarter)
   #57
 1,126     Østfold     0


Er det vanlig at det er varmekabel rundt kompressoren på disse pumpene? Det er vel en fordel, kanskje særlig for en on/off pumpe?


Ikke helt med på hva du mener, men det er i alle fall varmekabel i bunnen av utedelen for å hindre tilstoppelse av kondensvann ved avriming.


   #58
 3,210     Vestlandet     0
Leste noe om at det var lurt med varmekabel på kompressoren slik at man unngår å prøve å komprimere væske, da dette kan ødelegge kompressoren.
   #59
 2,326     Trondheim     0
Zibro-pumpen har kompressorvarme. Kompressorvarme benyttes på alle pumper til å forvarme slik at om det er kondensert kjølemedium i pumpen så fordampes dette før start. Er gjerne styrt av utetemperaturføleren.

Den står omtalt i dette databladet. http://feiyue.dk/manual/111_en_ps_uk_s1332.pdf

På inverterpumper er løsningen ofte slik at viklingene på kompressormotor benyttes som varmekabler. Slik løsning er det ikke på on/off pumper siden den ikke har annen styring enn on/off, og en varmekabel/belte er en rimelig løsning.
Signatur
CSI
   #60
 584     Hordaland     0
Hovedproblemet ved varmepumper og kulde er vel hellere smøreolien i kompressoren. 410A går i damp langt nede på minusskalaen - men skal en kompressor starte opp med smøreolie som over tid har fått kjøle sig til minus 20 - blir det en uønskelig situasjon.

Dvs. - er ikke kjølemedium som er problem - men at kompressoren får tid at kjøle sig nok ned. Har du et stort rom - slik pumpen går hovedparten av tiden ved sterk frost  - ville ikke jeg ha vert så bekymret. Olien får ikke tid at fryse da.