#11
 3,573     buskerud     0
viste det til kona, da ville hun faktisk heller ha noen store radiatorer.... koner er vanskelig dyr å forholde seg til Wink

   #12
 97     0
Koner er rare dyr ja. Vill de seriøst ha et beist av en radiator istede for lister? Det har vel med gamel vane å gjøre. Radiatorer har jo eksistert i over 100 år og vi er vant til de, men pene er de ihvertfall ikke. Noen smekre designradiatorer finnes jo, men duverden så dyre for liten effekt. Det samme gjelder for luft luft vp, ikke mye pent med klossen på veggen, men det er jo en vanesak som alt annet.
Jeg har varmelister og dette fungerer helt fint, kona var skeptisk, men straks møbler og gardiner kom på plass blir listene så og si borte og hun er fornøyd. Stanser kaldraset fra vinduene i stua gjør de også.

Klokt valg Aasg, du blir helt sikkert glad i varmen fra listene som vi har blitt. Siden du bygger nytt regner jeg med at du feller de inn i veggen, det ville jeg gjort dersom jeg bygde nytt. 
   #14
 97     0
Glemte jo saken her.  Størrelsen har liten betydning for lønsomheten. Det er vel forventet forbruk eller faktisk forbruk  som har noe med saken å gjøre.
Mener å ha lest/hørt at dersom totalforbruket er over 25000 kwh kan det "lønne" seg med en luft/vann vp. Under dette er det luft/luft som lønner seg. Dette er jo lønsomhet i rene penger på relativt kort sikt. Det er vanskelig å sette en pris på komforten, men den er verdt mye for meg.
I Norge skal alt tjenes inn igjen i løpet av 5 - 8 år hvis det skal være noe tess, Dra bare til Danmark der tenker de mer langsiktig å regner 12 - 15 år inntjeningstid som bra. Vi er jo en gjeng med fjellaper.  ;D
   #15
 121     Østfold     0
Det er mange meninger og synsing om dette her. Og DET er bra. Men, det er desverre også den del "vedtatte" meninger. (det er sånn, det har jeg i hvert fall hørt..) :o
For å ta spørsmålet om hva som lønner seg: det er helt riktig at man bør ha ett forbruk (med DAGENS strømpriser) på ca 25000 kw/h for at det skal lønne seg med en luft/vann varmepumpe. Så til en påstand her: de virker ikke når det er kaldt ute
FEIL! de aller fleste seriøse merkene av  luft/vann varmepumper fungerer fint ned til minus 25 og 30. de gir selvfølgelig ikke like mye effekt, men de gir noe.(vår pumpe har en COP på 1,2 ved -26)
Så dette med at det skal lønne seg med vannbåren varme og varmepumper provoserer meg litt ::)
Regner med at du skal pusse dette huset helt opp? Vil da ett nytt designkjøkken til 200.000 lønne seg?Vil ett bad til 150.000 lønne seg?Kan f.eks ett kjøkken fra Ikea til 50.000 vært greit noen år?
Det jeg prøver å si, er at man er så forb.... opptatt av at vannbåren varme og varmepumper på død og liv MÅ tjenes inn på max 10 år,ellers er det bare noe møkk, mens andre meget kostbare valg ( som f.eks kjøkken, garasje, bad) tar man glatt, uten å blunke.Og bytter det også gjerne ut etter mindre enn 10 år, fordi det ikke er noe "pent" lenger  ;)
Ett vannbårent varmeanlegg er ett system for fremtiden, og fremtidens oppvarmingskilder. En luft/vann varmepumpe vil dekke inntil 70% av boligens oppvarmings og varmtvannsbehov.
Så, kjære fam.mag: legg gulvvarme, monter radiatorer,varm det hele gjerne opp med luft/vann varmepumpe! Kniper det på penger, velg rimelige løsninger andre steder (f.eks kjøkken og bad) som kan skiftes ut når økonomien tiilater det!'

(det var dagens lille utblåsning ;D)
Signatur
   #16
 121     Østfold     0
Jeg har valgt bort gulvvarme siden det er så håpløst å regulere og derfor er energimessig ulønnsomt. Nattsenking nytter jo ikke å få effektivt til.

Dette høres merkelig ut. jeg har holdt på med vannbåren varme i 15 år, og gulvvarme er vel det som er enklest å regulere. Ett vannbårent system er dog ett tregt system, så det tar tid før det skjer noe.Men med romtermostater og utekompensert styring så er det fullt mulig å både nattsenke og perioderegulere det enkelt.
Så til varmelister: ett bra alternativ, men det krever en høyere vanntemperatur enn gulvvarme.
så noen fasit på hva som er penest,best etc finnes vel ikke., det kommer an på øyet som ser.... Noen liker mora, andre liker dattera, mens noen liker begge to! Wink Noen liker til og med faren og broren best....
Signatur
   #17
 3,573     buskerud     0
egentlig funnet ut at jeg liker det som gir best komfort jeg, og kan skrive under på at ved og luft/luft pumpe blir lett knust av selv radiator varme. Ja selv panelovner gjør jobben bedre, men dyrere.  
Ingenting har for meg iallefall slått komforten gulvarme og enkeltheten med gasspeis. 

Du trenger egentlig bare se på "hva bruker dere i strøm" trådene her, så ser man tydelig at gutta med vannbåren med varmepumpe av noe slag, ligger 1-2000kwh mindre i mnd... så de sparer greit ja.


De dyre løsningene, de sparer man mye på, men sånn er det jo med alt.  Luft vann og vann vann sparer man inn, kanskje ikke alle er like heldige, men det meste annet i livet spaer man jo ikke inn


Det kule med å bruke penger på bad og kjøkken er at det blir som bil... status og visuelt. Varme er det generelt bare spesielt interresserte som bryr seg om... og noen av oss bryr oss sjukelig om det. Tro meg, jeg brukte i 2 sekunder på å bry megom folk som hadde nye hus med vannbåren varme med varmepumpe da jeg var på besøk hos folk med sånt før, jeg lot meg somregel kun fascinere av .feks  designer  kjøkkenet, og veggdoen hehe...  

Nå er det derimot noe helt annet, nå digger jeg å se på tekniske rom og løsninger...

Men det blir jo som bil, noen er opptatt av motoren, andre utseende og komfort.
neon vil bare se på bilen, andre vil sjekke under panseret umiddelbart...

   #18
 86     0
Varmepumpe blir vel kult det også hvis pumpa er stor nok :-)

Dette med vannbåren varme og varmepumpe er jo ikke slik at det ene betinger det andre selv om det ofte henger sammen.
Vannbåren varme er jo bare en måte å sentralisere oppvarmingspunktet på slik at det er vannet som distribuerer varmen. Varmen kan jo produseres på mange måter.

Og varmepumpe er jo bare en måte å skaffe en god punktvarmekilde. Utfordringen der er jo å spre varmen på en god måte, og vannbåren varme er et godt svar på det, fancoils er en annen mulighet.

Dette med varmelister ala BestBoard høres interessant ut for oppussere, men jeg har mine tvil til virkningsgraden ved lave temperaturer. Vanligvis må man jo opp i litt temperatur for å få særlig strålevarme. Håper noen kan komme med utfyllende info på dette, både på hvordan det virker i praksis og på teori ift stråling, begynner å bli noen år siden jeg regnet på sånt.
   #19
 3,387     0

Aasg: Er gulvvarme håpløst å regulere? Det var for meg nytt.


Håpløst i den forstand at det er en del situasjoner som skaper store problemer med å regulere.

Om en ikke får inn varme fra andre varmekilder kan en få til en relativt bra regulering av det, men om gulvvarmen er støpt ned i gulvet er det stor treghet i systemet. Når en slår av fyringen vil gulvet avgi varme i 3-5 timer fortsatt.

Kommer det ingen annen varme inn i huset kan en slå av for nattsenking 3-5 timer før en vil at temperaturen skal synke.

Så tar det tilsvarende 3-4 timer fra en slår varmen på til den begynner å avgis i rommet. Så da må en slå på varmen 3-4 timer før en ville slått på et annetraskere varmesystem. Om en bruker 2 timer på å varme opp etter nattsenking må en dermed slå på 5-6 timer før en vil ha det varmt om en har gulvvarme nedstøpt.

Det går jo helt klart an å sette gulvvarmen til å slå seg på kl 0200 slik at det er varmt til kl 0800.

Med store vinduer mot øst og sør slik en gjerne bygger i dag kan en få et kjipt problem. Klokka 7 står sola opp og det blir en flott dag hvor sola gir masse varme for første gang på våren. Deilig.

Bortsett fra inne da for der er jo gulvet varmt og vil fortsette å avgi varme i 3-5 timer. Varmen fra gulvet er det for sent å gjøre noe med og ingen utemåler eller styringsystemer kan spå om sola vil varme eller ikke. Det eneste en kan gjøre er å stenge sola ute, ellers blir det for varmt inne. Jeg synes det er et problem.

Samme om kvelden om enfår besøk og fyrer opp i peisen. Plutselig to varmesystemer og nå nytter det ikke trekke for gardinene. Rommet blir overvarmet og eneste måte en kan hindre det på er at en skrur av varmen 5 timer FØR en skal fyre i peisen.

En annen ting er at de som forsker på feltet kan vise at folk med gulvvarme både hjemme og på jobb er mer syke enn andre om en kontrollerer for alle andre tenkelige forhold som kan spille inn. Hvorfor vet de ikke enda, men det øres ikke helt coolt ut synes jeg.
   #20
 3,997     Oppland     0
Har du noe link til rapporten som viser at folk med gulvvarme er mer syk en andre Aasg?

Gulvvarme i betong er ikke optimalt, noen anbelfaler gulvvarme som en "basis" og at du "topper opp" med annen varmekilde.

Men om du legger det i en lett konstruksjon, som spaltegulv med parkett over, får du meget rask respons, ca 15min.
Det gjør også at du kan ha lav temperatur på turvannet, middeltemperatur på 35grader gir deg ca 50W/m2 (overflatetemp 25grader) ved 20grader romtemperatur.
Dette er meget gunstig for god utnyttelse av varmepumpe og solfangere.