HSt
   #11
 36,620     Lillestrøm kommune     0
Det er i alllefall håpløst og skulle bygge hus og beregne at en skal ha alt i el-oppvaming uten noen gevinst fra en varmepumpe. Mht kondens og avriming så er det nok store forskjeller, men min følelse er at det blir mest rim og kondensvann når varmrpumpen kjøres hardt hele tiden. Jeg har før beskreve isbreen som kryper utover plenen her hjemme, det har hendt noen vintre at jegmhar tatt øksen og hogd vekk is før den kryper inn i varmepumpen. Men den er liten og går trolig på max effekt hele vinteren. Med større pumpe får en trolig litt mer variasjon i driftstid og jeg har sett flere som ikke har noen problemer overhode. Men jeg ville ikke montert pumpen med bare en liten spalt ned til underlaget som jeg ser noen har og det går vel an å monterebet fornuftig kondensvann oppsamling (som ikke må fryse)

   #12
 3,573     buskerud     0
Alle de store pumpene har løsninger med drensrør og vk styring . Med de mindre japanske ol. Type ombygd aircon med små utedeler eller doble type panasonic osv, er det litt mere jobb.
En stor foranger, fører til mindre avising virker det som. Tar uansett ufattelig lamg tid før min ctc er dekt bak med is.
Uansett, bergen så trenger du neppe tenke på topp effekt ved -15 , avisning er nok en ting dog.

Sett for deg noen modeller?
   #13
 1,749     Norge     0
Bergvarme helt klart. Kjøling er i gang hele året på soverommet.
Tviler på at det er mye billigere med l/v pumpe, hvis man ser på akkutank og hele greia.
   #14
 3,573     buskerud     0
Det er ca borrehullet billigere.
Du må ha det samme inne uansett, forskjellen er at kompressoren står i utedelen istedenfor i innedelen.
Vifta er billigere enn borrehullet
Og legger du til kjølekurs så koster jo det noen kroner ekstra og.

Men klarer ikke se noen form for lønnsomthet i bergen for noen av løsningene i nye hus. Virker som varmepumper er litt på vei ut igjen her jeg bor, og det er langt kaldere strøk . Alt nytt har jeg ser av nye prisjekter er uten nå

Men har sett prisen fyke så til de grader i været i det siste. Virker som rørleggerene la på enova tilskuddet på prisene sine . 

Sånn sett, hvis du driter litt i nøyaktig kortsiktig  inntjening, og har råd til det, så støtter jeg faktisk litt opp om bergvarme, fordi det er litt mere usynlig. Hvis man bygger for 5 mill pluss.. hva er 70000,- ekstra 😛






   #15
 1,355     0
I tillegg har man jo v/v-produksjon å tenke på. Greit nok at hus trenger mindre varme enn før, men det virker som om varmtvannsforbruket bare øker Wink Bruker man f.eks 6000kWh i året til v/v-bereder kan en bergvarmepumpe senke det til 2000kWh, en besparelse på ca. 3500,.- pr. år. Det hjelper jo på.
   #16
 3,587     1
Matematisk har du selvsagt rett, men hvis du har et VV-strømforbruk på 16-17 kr pr dag, 365 dager i året - det er over 20 kWt pr dag - da må du vel ha mer enn én tenåring i huset...

Jeg prøver slett ikke å argumentere mot VP, og heller ikke mot grunnvarmepumpe. Likvevel vil jeg at anslagene skal være realistiske. De er det hvis du har tre tenåringsdøtre og ikke sparedusj, men mange har et vesentlig lavere antall tenåringsdøtre, og har sparedusj. VP er fortsatt en god ide, men da er dem ikke fullt så god som du antyder.

Mitt totale el-forbruk sist uke (til elektronikk, hvitevarer, golvvarme på bad, matlaging og VV), 18 kWt/døgn, er under det du anslår til VV alene, til tross for at vi våknet til morgentemperaturer på 5 C i midten av juli (brrr...). Nå bor jeg riktignok p.t. alene, men det i en 1959-standard enebolig dimensjonert for en full familie. Når jeg snart installerer VP er det fordi boligen er dimensjonert for en full famlile - for mitt forbruk alene er det er overkill de luxe.
   #17
 3,573     buskerud     0
Jeg gikk også ned fra 6000 til 2000 på vv. Halve besparelsen nesten er faktisk der, selv i mitt 70talls hus med ymse oppgraderinger isolasjhonsmessig og vinduer... Men selv ikke mitt går trolig bedre enn i null innen jeg må ha nytt. og så legge til at aktuatorer ser ut til å vare ca 5år og 1 måned lol... så blir det litt små utgifter på vbv anlegget underveis. Men så syns jeg vbv og luftvann var en morsommere måte å spare strøm på enn å etterisolere hele kåken, og samtidig øke komforten. Så når det gjelder rehab ol. så er det definitivt tingen. Jeg når du ser besparelser på totalt 5-6000 i året med bergvarme i nye hus, så sier det seg selv at det aldri blir et pent regnestykke. men støtter opp om vbv framfor varmekabler.

   #18
 1,355     0
Mitt totale el-forbruk sist uke (til elektronikk, hvitevarer, golvvarme på bad, matlaging og VV), 18 kWt/døgn, er under det du anslår til VV alene, til tross for at vi våknet til morgentemperaturer på 5 C i midten av juli (brrr...). Nå bor jeg riktignok p.t. alene, men det i en 1959-standard enebolig dimensjonert for en full familie. Når jeg snart installerer VP er det fordi boligen er dimensjonert for en full famlile - for mitt forbruk alene er det er overkill de luxe.


Det er lavt. Vi ligger på 32kWh/døgn i snitt for huset, det er eks. v/v-varmepumpen og lading av to elbiler. Men da bor det 3 voksne her fordelt på 2 boenheter, så det går selvsagt litt ekstra. Varmepumpen ligger på 6-7kWh/døgn for v/v-produksjon om sommeren. Så 20kWh for vanlig bereder er nok realistisk for vår del. Riktignok er noe av dette tap i rør pga. vvc. Godt isolert, men det er da en slynge på omkring 40 meter...
   #19
 1     0
Med den nye ekstremt høye strømprisen blir vel regnestykket mye bedre for bergvarme?
   #20
 3,573     buskerud     0
Kommer helt ann på innstallasjonskosten. Men litt mere sparer man vel i kalde perioder. Men om det veier opp ekstra kosten er en annen sak