#381
 2     Trondheim     0
Jeg fikk litt nærmere forklaring fra de som har gitt tilbud på Zubadan. Løsningen de ha tilbudt er utedelen som er koblet mot mitt eksisterende kombianlegg elkolbe/olje (bruker bare el i dag) med en veksler. Det anlegget jeg har i dag har 2 stk 6 kw elkolber som skal brukes som som spisslast for å levere ekstra varme på de kaldeste dagene. Jeg brukte i 2010 hele 74' kw, så jeg forventer ganske mye mindre strømforbruk ved investering i en varmepumpe.

   #382
 30     0



Hadde tenkt meg om to ganger før jeg valgte KW Smart. Bruk søkefunksjonen her på forumet og se hva andre som har kjøpt KW Smart har av erfaring.

Vi tenkte oss om og vi gikk for Toshiba Kw Smart  likevel Smile fineste og mest snedige innedel jeg har sett , tar lite plass.  110 m2 + bad i 2 etg på ca 8 m2. endte på kr 153 000 minus 10 000 som vi får fra Enova. Anlegget ble satt igang i oktober,  ( vi har hatt allrede minus 14 grader her vi bor) firma har gjort endel justeringer i løpet av høsten, men det virker bra så langt
   #383
 63     0
Hei.
Holder på å pusse opp et gammelt hus og har lyst å prøve luft/vann varmepumpe.
Det er et bygg på 4 etasjer og ca 70m2 i grunnflate. Jeg har lyst å legge vannbåren varme i gulvet i sokkelen, ha viftekonvektorer i de 3 andre etasjene og levere tappevann til alle etasjene. Hvilken modell vil passe best? Dette er i Nord-Norge hvor det ikke er så veldig kaldt.
   #384
 1,015     Revetal     0
Ikke veldig godt å si hva som er beste løsning for deg å velge i jungelen av alternativer, men du har et stort areal å varme opp, og i tillegg vil store deler av det trolig trenge middels høy temperatur på 45-50 grader. Dette avhenger av hvor store og mange konvektorer du installerer i huset. I tillegg skal du varmtvann, men til hvor mange, og hvor glade er de/dere i å dusje/bade?

Luft/vann varmepumpe bør ha inverter, og kan med fordel dimensjoneres opp for å kunne dekke en god andel varme i kulda. I perioder den ikke trenger å gå på maks vil den kun gå på lavere turtall og gi bedre COP tilbake.

Gode varmepumper klarer også å gi 60 graders temperatur til varmtvann, selv i mange kuldegrader, og med optimal VV-produksjon kan du stort sett klare deg med VP alene uten EL-tilskudd også på VV. Her har det derimot mye å si hva slags tank den jobber mot, og hvordan varmtvann produseres/leveres fra denne.

Velger du riktig så blir det ikke bare "prøving" det vil fungere godt. Hvis du kun vil prøve med noe du håper blir bra nok burde du sørge for en fleksibel og stor nok tank så du kan legge til andre varmekilder senere om det blir behov. Stor nok tank gir også nok VV å tappe fra om dere regner med at det går endel varmtvann.
Signatur
   #385
 63     0
Tusen takk for svar :)
Det er 3 hybler med 3 dusjer hvor hver dusj vil brukes av 1 person. 1 leilighet hvor det bor 3 stk og har en dusj. Og 1 leilighet hvor det kan bo 5-6 stk og en dusj. Så det kan potensielt bli litt dusjing. Hadde tenkt å forske litt på en sånn device hvor man lar avløpet til dusjen gå igjennom slik at man kan utnytte varmen som går ut av dusjen igjen.
Jeg vet ikke hvor godt dette kan fungere, så i utgangspunktet hadde jeg tenkt å ha 1-2 vifter i hver av etasjene som ikke har varme i gulvet. Men om det fungerer bra hadde det vært flott å kunne utvide med flere konvektorer slik at de varmer opp hele huset.
Polarenergi har en pumpe på 12 kw, tror du dette kan holde? Eller er det slik å forstå at man burde ha en monster pumpe for at den fungerer mere effektivt? Så nøkkelen er å ha en eller flere akkumulatortanker for å få en bra utnyttelse av pumpen?
   #386
 1,015     Revetal     0
Varmegjenvinning av dusjvann burde vært en like stor selvfølge som gjenvinning av ventilasjonsluft. Burde vært krav i nye boliger og ufattelig at det ikke engang gjøres i passivhus som standard.

Det kan jo være mer kronglete å etterinstallere i eksisterende bygg, men det finnes mange løsninger, både gode og dårlige på reell gjenvinning og fra rene skittsamlere til tilnærmet vedlikeholdsfrie.

Er forbruket av varmtvann til dusjing stort så er det ikke bare innsparingen gjenvinningen gir direkte som kan gjøre det lønnsomt. Det er det ofte ikke, og derfor er det lite utbredt foreløpig. Det desidert mest lønnsomme er derimot hvordan det påvirker dimensjoneringen av det utstyret som skal levere alt varmtvannet. Stort forbruk betyr større tank og kraftigere varmekilder for å gi nok varmtvann. Kan du gjenvinne 50% kan du altså i prinsippet også redusere denne delen av dimensjoneringen tilsvarende.

Med det utgangspunktet du skisserer vil jeg tro du sparer inn gjenvinningen allerede før varmtvannet er koblet til og brukes av alle leieboerne.

Behovet ditt vil likevel fortsatt være nokså stort, men hvor mye hele bygget trenger blir altfor "fingeren i været" til å si noe sikkert om. Kan godt hende du kan klare deg med 12kw, men tror det er et minimum og at dette nok bør kunne leveres selv i kuldegrader, med turtemperaturer på 45-50 grader ut når du trenger det til varmeanlegget og svitche over til å gi 60 grader for vamtvannet. Ei god varmepumpe KAN fint klare å dekke tilnærmet alt VV-behov til høyst brukbar COP, det behøver ikke være kun forvarming slik det ofte gjøres.

Til stort forbruk og tank gir det normalt best effekt å bruke en "tappevannsautomat". Det er en stor ekstern varmeveksler med hastighetsregulert sirkulasjonspumpe og styring som gir ut den temperaturen du ønsker på varmtvannet; f.eks 45-50C. Med 10 grader høyere temperatur fra akkumulatortanken klarer den å levere ca 20-25l/min.
Her kommer en av ekstrafordelene med varmegjenvinningen inn; Dette vil være nok når "kaldvannet" i dusjen allerede er ca 25C og 3 stk dusjer samtidig.
Du vil også klare deg med temperaturnivåer i tanken som VP vil klare å dekke det meste av året hos deg med en cop på ca 2-3, regner du med varmegjenvinningen er du reelt sett da på totalt ca 5-6 i cop på tappevann.
Varmevekslere har ikke stillestående vann i lengre tid, så de er også Legionellafri. Standard forvarming til ca 30 grader og resten EL-tilskudd i VV-bereder til 70C ville i beste fall gitt totalt ca 2,5-3 i samlet cop.
Tror du bør belage deg på å minst ha 1500 liter volum å tappe fra, det vil holde til hvertfall 1 time massiv dusjing, og ubegrenset om det er én etter én og det på toppen er sparedusj.
Luft-Vann Varmepumpe: Hvilken skal man velge? - modvfresh3_flussi_ING.png - Bettum
Signatur
   #387
 63     0
Tusen takk for grundig svar :)
Må tydeligvis forskes mye på hvilken leverandør og hvilke løsninger man skal gå for.

   #388
 162     0
Hei!

I og med at du har en dobbeltmantlet varmtvannsbereder som er fungerende, kan løsningen bli noe mindre kostbar. Akkurat hvilken løsning som er mest lønnsom for ditt hjem, kan du få hjelpe av en autorisert forhandler av oss.
Signatur
   #389
 3,573     buskerud     0
Har sendt forespøresel på nettsiden, regner med å bli kontaktet av lokal selger om 10-15 år;-)
Men vurderer en liten hydrobox, siden den ahr alt innebygd(ekspansjonkar osv)  og en 10kwh ute del eller no.
Fordi da kan jeg ta bort eksiterende el kolbe og div, og sette denne rett på og bruke 3 fas 16 a jeg har til denne. Og den  ekstra 25 a jeg har til. Utedelen... Billig elektriker job.

Tenkte å drite i varmtvann inntil videre og kun kjøre den rett på gulvet

Men det kommer litt ann på prisen