#11
 2,326     Trondheim     0

Hei!

Takk for svar!

Du overvurderer nok varmetapet under defrost, da compressoren trolig ikke går mer enn ca halvparten av tiden. Likefullt er det veldig greit å få et godt anslag på hva man kan forvente av pumpen sammenlignet med elektrisk oppvarming!

Jeg har brukt pumpen fra alt mellom 35 til 50 grader på vanntemperaturen.

Jeg er litt usikker på hvor lurt det er å seriekoble pumpene, da forskjellen i arbeidspunkt kun blir 2-3 grader.

Mvh
OMF


Ja, seriekobling mot tank ikke så hensiktsmessig kanskje. Men hva er temperatur på rørsløyfene, dvs retur til fordelingsstokk?. Om den ene varmepumpen varmet opp på det kjøligste punktet fikk du god virkningsgrad.
Signatur

   #12
 5,725     0

Jeg er litt usikker på hvor lurt det er å seriekoble pumpene, da forskjellen i arbeidspunkt kun blir 2-3 grader.

Det har du nok rett i.
Hysteresen (forskjell på start og stopptemperatur)på julapumpene er på 3-4 grader, så deltaT bør da ligge godt nærmere 10ºC om seriekobling skal fungere godt.


Hvis det er slik at COP blir bedre ved lavere belastning på pumpen - har Julapumpen driftinnstillinger som gjør at den kan jobbe med maks COP, inntil temperaturen er feks 2 gradere lavere enn sett punkt, og at den da grdvis øker effekten...?

Den har 3 trinn på effekten som den regulerer sjølv etter forgodtbefinnende.
Reguleringa fungerer ikkje spesielt bra mot større vannvolum(eg har 200 liter)  da den fort går på full effekt sjølv om det hadde vore nok med trinn 1 eller 2.
Eg trur den er optimalisert for anlegg uten tank.
Det er ingen reguleringmuligheter for å sette tregheten i systemet.
   #13
 1,724     Trondheim     0

Spørs om du da må over på en noe dyrere pumpe.

Se f.eks på Panasonic Aquarea 9kw T-CAP.

http://www.polarpumpen.se/luft-vatten-varmepump/varumarken/panasonic-aquarea/panasonic-aquarea-9kw-t-cap-nordenanpassad-inverter-


Ja og de er 400V , Irriterer meg grenseløst over det særnorske elsystemet som begrenser tilbudet OG effektivitet i pumpene.... Aquarea 9kw finnes som 230V og 400V : COP ved +7 -  4.01 resp 4,74 og ved -7  -  2 resp 2,81...... Pris i sverige ca 45000kr vet ikke hva de koster i norge.....

MVH
Sakke
OMF
  (trådstarter)
   #15
 164     Bergen     0
Hei!

Har nå fått tilbud om å bytte til en ny modell - og da dukker det igjen opp noen spørsmål:

1)  COP - er COP stort sett ene og alene bestemt av utetemperatur og vanntemperatur på pumpen..? Eller er det et kvalitetselement oppe i dette....?
(Jeg er klar over at for eksempel dårlig isolering vil kunne gi lavere COP i praksis)

2) Denne nye pumpen skal kunne jobbe med høyere temperaturer på vannet - hva betyr det i praksis (Jeg har ikke behov for høyere temperatur enn 50 grader, den nye kan levere 55 grader.

3) Hvis man antar at anskaffelseskostnaden er lik - vil jeg få bedre driftsøkonomi med en 12Kw pumpe enn en på 9kW..?


Mvh
OMF
   #16
 1,015     Revetal     0
1)

Det er mange faktorer som avgjør hva slags COP du får. Ikke bare øyeblikks-COP, men aller viktigst hva gjennomsnittlig COP blir og kanskje aller viktigst reell årsvirkningsgrad.

Temperaturdifferansen er selvsagt punkt nr 1. Kompressoren må skape større trykk for å heise temperaturene mer.

2. Hvor mye varme som avgis ift kompressorens ytelse avgjøres mye av varmevekslingen ute og inne. En større fordamper ute og varmeveksler inne vil kunne hente og avgi mer varme. Hvor mye luft og vann de avgir mot vil også påvirke hvor effektiv varmevekslingen blir på begge steder.

3. Avising. Hvordan avisingen blir styrt og utført kan variere mye fra ulike merker/modeller. Is reduserer luftmengde og varmevekslingevnen i fordamperen mye, så jo mer behovsstyrt og effektivt avriming utføres har mye å si for mye tap som må medregnes. Tap ved at varmepumpen går for lenge uten avising, og tapet selve avising utgjør.

4. Drift og dimensjonering. En varmepumpe er i likhet med alt av motorer og maskiner avhengig av lang jevn drift for å gi en god COP i snitt. Styring og varmelager avgjør derfor mye på om pumpen får mange start/stopp. Mye småkjøring blir like uøkonomisk som å bruke lastebil ned til butikken. Dette gjelder faktisk også ofte i stor grad mange luft/vann varmepumper, til tross for inverterstyring. Hele sommerhalvåret og ellers mildværsperioder kan luft/vann gi svært god COP, men er varmebehovet godt under de 30-40% inverterer kan modulere driften til, blir denne også i realiteten en on/off maskin. Svært mye av den beste driftstiden til store luft/vann varmepumper blir derfor knust av for lite volum å arbeide mot. Årsvirkningsgraden blir derfor langt under det den kunne blitt.

2)

Om den nye kan levere 55 grader betyr det gjerne at den rett og slett har en bedre varmeveksler inne til å kunne avgi den varmen som kompressoren produserer. Type kompressor har også innvirkning, men kjølemediet har sine begrensninger på hvor høy temperaturene på disse kan være.

3)

Det avhenger svært mye av resten av varmesystemet ditt og behov. Større behøver ikke være bedre.


Signatur
OMF
  (trådstarter)
   #17
 164     Bergen     0
Hei Håvar!

Takk for gode svar.

Ut i fra det du skriver - så synes jeg det meste taler for å gå for en større maskin. Det vil uansett være fra samme leverandør, så man må anta at kvaliteten ellers er identisk. Den større maskinen har blant annet 2 vifter på fordamper,mens den lille har bare har en. Jeg vil også anta at den også har større varmeveksler på kondenseren. Noe som isolert sett skulle gi bedre COP ved samme effekt!

Hos meg vil den jobbe mot en 800 liters akkumulatortank - så hvis man setter litt stort arbeidsområde - for eksempel 7 grader mellom start og stopp - så skulle det ikke være problem med mange start og stopp.

Det eneste som mangler var at pumpen hadde hatt en driftsmode som het "maks COP" - hvor pumpen jobbet på den effekten som gav høyest COP, og at den ikke gikk over dette før for eksempel temperaturen sank 2 grader under startpunktet. En slik funksjon synes ikke å være vanlig på slike pumper! er det mulig å "lure" pumpene til å ikke jobbe på maks...? Jeg trenger neppe mer enn 1-2 KW i sommerhalvåret, og 3-4 kW mesteparten av vinterhalvåret - da hadde det vært greit å "plombere" pumpen på maks COP, også heller endre settingen de få dagene gradestokken virkelig kryper ned mot bunnen!

Mvh
OMF

 

   #18
 1,015     Revetal     0
Er enig i ressonnementet, og med såpass romslig tank er du garantert god drift uansett hvilken du velger. Den store får uansett nok volum til å jobbe i lengre økter, og den mindre vil også på andre siden lettere kunne dekke behovet ved at den har mer oppvarmet buffer å gå på i de kaldeste timene i døgnet den ellers ville trengt drahjelp.

Den største pumpen har sannsynligvis også en scroll-kompressor, og disse har normalt litt større kapasitet og er veldig slitesterke. Denne er nok det siste du bør bekymre deg for at ryker, det er alt det andre rundt som det er mest varierende kvalitet på.
Signatur
   #19
 5,725     0
For anlegg der varmepumper er primærvarmekilde gir i det fleste tilfeller ikkje akk. tank den beste driftsøkonomien.
Både investeringa blir høgare og den gir i dei fleste tilfelle dårlegare COP da pumpe må jobber mot høgre temp. enn nødvendig.
Ein volumforstørrer gir samme effekt for å redusere antall start/stopp og er både billegare, enklare og gir betre COP.
Og ein slik bør vel installeres mot dei fleste on/off pumper.
Men er det inverterpumpe bør ein etter mi meinig i dei fleste tilfelle kutte både akk. tank og volumforstørrer.
Det er etter mi meinig kun i anlegg som har svært låg akkumleringsevne (dvs. "lette" gulv) om sommaren ein bør kjøre tank inn i eit slikt anlegg.
I vanlige hus der ein del av av anlegg ligg i betong gir dette god akkumulering og lange driftstider på varmepumpa sjølv om minste effekt er 30-40% av makseffekt. Inverterpumper taper langt mindre i starten en on/off pumpe samt kompressor blir mindre slitt enn on/offpumper (i starten) og er av den grunn mindre følsom for start/stopp.

Å ha stor hysterese (temp. differanse mellom start/stopp) på vp. gir også dårlgere COP da den i deler av tida jobber mot for høg temp.
   #20
 1,015     Revetal     0
Med akkumulator tenker jeg også på volumforstørrer. VP bør uansett jobbe mot gulvtemperatur, men når det blir varmere i været og mange varmekurser står stengt, så blir det svært begrenset mengde av VP´s flow som går i gulvene.

De litt større luft/vann-modellene som er dimensjonert for å dekke varmebehovet ned til f.eks -10C, vil selv med inverter produsere langt over behov ved +10.

Eksempelvis vil en typisk 9kw VP gi ca 5kw ved -10, turtemp 45 og 100%, men fortsatt ca 4kw ved +10, turtemp 35 og 40-50% kompressoreffekt.

En 12kw-modell i samme forhold hhv ca 7kw og 7kw.

En 14kw-modell for kaldere strøk ved -15/45/100% ca 8kw og ved +15/30/40% ca 8,5kw

Mange større varmepumper gir såpass for mye selv med inverter at de i realiteten blir on/off likevel store deler av året. Dette er nokså varierende ift hvor i landet, da spesielt kysten har langt jevnere temperaturer enn innlandet. Det vil derfor være langt lettere å dimensjonere en VP med inverter og få god drift uten ekstra volum ved kysten sammenlignet med innlandsklima.
Signatur