1,791    5    0  

Varmegjenvinning fra 2 dobbeltløpede teglpiper?

 11     0
Jeg har søkt og søkt, men finner ingen tråder om noen som har trukket luft ut av ventilasjonsløpet i gamle toløps teglpiper for varmegjenvinning. Da antar jeg at det er fordi det ikke vil fungere, av en eller annen grunn som jeg ikke forstår.

Vi har et hus fra 1920-tallet der det ble bygd på til en slags tomannsbolig på 1950-tallet. Førsteetasjen ble ombygd til romslig enebolig og etterisolert for knappe 10 år siden, men 2. etasje er litt kald om vinteren. Hver halvdel av huset har derfor sin egen tokanals teglpipe, med luftekanal og luker fra noen rom hver. Forleden dag var jeg på taket i kaldt vær og la merke til luftstrømmen av lunken luft opp av ventilasjonskanalen. Det er nok en god del liter per minutt til kråka, selv om vi ikke fyrte med ved den dagen. Pipeløpet er kanskje omtrent 10 meter til sammen, fra kjeller, gjennom første og andre etasje, loft med knappe 2 m til mønet, og et lite stykke fra loftet til pipetoppen.

Kunne det vært mulig å samle lufta fra ventilasjonskanalene til et varmegjenvinningsanlegg, og kjørt den lunkne lufta ut i 2. etasje eller brukt den til noe annet lurt?

Jeg har 6-7 meter mellom de to pipene inne på kaldloftet. Begge ventilasjonskanalene kunne åpnes på det kalde loftet og tettes oppover, feks med en tilskåret lecablokk. (jeg vil vel også måtte tette ventilasjonsløpet oppå pipa for å unngå vann og snø og frostspreng). Deretter kunne jeg sette noe villavent eller flexit balansert ventilasjonsanlegg midt imellom, og ført rør til ventiler i 2.etasje, kanskje til og med nær gulvet? Den kalde lufta fra varmegjenvinneren, med høy luftfuktighet, kan føres ut gjennom taket i en vanlig liten hatt.

Problemer jeg klarer å komme på:
1) Vil feieren ha innvendinger? Ventilasjonsrøret fylles ikke, man trenger ikke bruke noe brennbart, man suger bare den romtempererte lufta inn på kaldloftet. Røykløpet forblir urørt.

2) Er det nok luft til at det er verdt det med varmegjenvinning, når huset ellers ikke er så tett? Eller er det kanskje nettopp lurt å redusere undertrykket i huset som 2 10-m pipeløp skaper, med litt aktiv lunken til-luft?

Trekken i ventilasjonskanalen er vel større dess kaldere det er ute, og med vedfyring blir det jo litt lunk fra fellesveggen med pipekanalen også. Da vil jo også nytten ved varmegjenvinning være størst. Hvordan bør ventilasjonsstyringen være?

Har noen anbefalinger til anlegg, eller bør jeg bare se på finn.no etter en gammel gjenvinner til noen tusenlapper for å sjekke om konseptet kan virke?

Lafael

  (trådstarter)
   #1
 11     0
Er det virkelig ingen som har satt opp et balansert ventilasjonsanlegg fra ventil-løpet i en gammel mursteinspipe som har to kanaler? Der en kanal er for ildsteder og røyk, og en litt mindre kanal er for fralufts-ventiler som står på brannmuren i forskjellige rom i etasjene. Suget i pipa gir god trekk, og mer og bedre dess kaldere det er ute.

Jeg har to slike piper i huset, og tilgang til dem fra samme råloft. Det strømmer ut masse varmluft ut på toppen av dem på kalde dager. Men jeg vet jo ikke hvor mye, og om det er nok til å forsyne et vanlig ventilasjonsaggregat, feks Villavent VX 700 med inneluft.

Hvis det funker, er det kanskje en god ide for andre også. Kanskje Enova burde laget et prøveprosjekt hos meg?
   #2
 618     MALM     0
Den varmlufta som går opp pipa er det mye enklere og energiøkonomisk å sende direkte inn i ett ventilasjonsalegg,
Da som avtrekk fra bad wc vaskerom kjøkken etc.
Plugg igjen ventpipe og send det inn i varmevekslern til ventanlegget.
En gammel ventsjakt er det beste å bruke som avkastkanal etter at energien er tatt ut av lufta.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 11     0
Takk. Jeg bør altså: Stenge eller mure igjen ristene på brannmurene til ventpipene. Bruke ventilasjonsrør for fraluft direkte fra de aktuelle rommene (dessverre ligger tre av fire i 1. etg), og ta avkastet etter varmegjenvinningen ut og over tak gjennom ventrøret i en av pipene. Det vil være veldig praktisk å ta fraluft fra kjøkken og vaskerom i 1. etg gjennom ventløpet og ut på loftet. Eventuelt foret med et ventilasjonsrør. Jeg får se og tenke på det en stund til.
   #4
 114     Oslo     0
Det er, som du er inne på, upraktisk og uøkonomisk å investere i balansert ventilasjon med varmegjenvinning i et hus, som ikke er særlig tett.
For å redusere varmetap/øke komfort så vær heller påpasselig med å lukke/strupe lufteventiler i rom, som ikke er i bruk eller der luftkvaliteten føles god nok. På den positive siden er kanskje avtrekkskanalen god å ha om sommeren for å redusere overtemperatur?
Signatur
   #5
 2     Bergen     0
Jeg er nysgjerrig på hva du endte opp med og effekten av tiltaket. Har en tilsvarende situasjon og lurer på å få gjort noe tilsvarende. Jeg har to løp med både pipe og ventilasjon (orginalt og tilsynelatende urørt fra 1934) som går rett opp og ut av taket.