Rett nok det. Men etanol er nå en gang etanol og rødsprit inneholder vel sånn rundt 95% etanol . Dertil også tilsatt stoffer som gjør den uegnet til drikk. Bioetanol er vel heller ikke anbefalt som drikkevare. Denne er nok også tilsatt noe.
Vi har en restaurant her i byen som har en passelig stor, åpen biopeis uten avtrekk. Ikke antydning til hverken sot, fuktighet eller lukt etter mine erfaringer. Vi satt på bordet nærmest peisen en gang, altså ca 1,5 meter unna, og kjente ingenting spesielt annet enn en god varme og stilige flammer.
Med et effektivt ventilasjonsanlegg burde vel eventuelle avgasser forsvinne relativt raskt i en moderne bolig.
Tolle: det er ingenting som brenner "reint". Fullstending (absolutt fullstendig) forbrenning er noko du kan lese om i innleiande forbrenningslære - og først og fremst der. Biopeisen har ei diffusjonsflamme og produserer heilt sikkert ein del sot (gjev gule flammer), CO, NO (termisk NOx pga høg temperatur i flammesjiktet), m.m. Sannsynlegvis dunstar det av litt brensel også.
Vi snakkar ikkje om "reint" samanlikna med ved- og kolfyring (det kan det godt vere), men om reint så ein kan puste i romlufta avgassen vert slept ut i.
Her står det mellom anna "En biopeis er svært miljøvennlig, den avgir omtrent like mye avgasser som et stearinlys" og "En Biopeis avgir nesten bare vanndamp, andelen avgasser er omtrent som et stearinlys. En biopeis er derfor svært miljøvennlig. Sammenlignet med en vedovn sparer du spesielt nærmiljøet for noe svevestøv, og sammenlignet med en gassovn slipper du forurensning av innemiljøet i ditt eget hjem."
3 kW varme tek ein halvliter etanol eller 0,4 kg per time. Det gjev 0,76 kg CO2 og 0,48 kg vassdamp. Dette firmaet må sanneleg ha store stearinlys å samanlikne med.... På den andre sida: Om 0,4 kg stearinlys brenn på ein time, er det ikkje helsesamt å vere i same rom.
hvis det er varme du søker, er en gasspeis nok et bedre alternativ fordi den gir mye mer varme enn hva biopeisen gjør. biopeisen varmer også litt, men er der mest for stemningen. samtidig er biopeisen mere miljøvennlig, og mange foretrekker derfor denne.
http://www.biopeis.no/?main=2&gclid=CK7dxZi-7qYCFcOIDgodXls8Bg
http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article3437657.ece
http://vedovn.net/goxpage00000011.html
http://vedovn.net/goxpage00000010.hmtl
Med et effektivt ventilasjonsanlegg burde vel eventuelle avgasser forsvinne relativt raskt i en moderne bolig.
Innvendingene er at det er for dyrt å fyre, i tillegg til sikkerheten, les rådene til Brann og redningsetaten hos OSLO KOMMUNE om biopeis her: http://www.brann-og-redningsetaten.oslo.kommune.no/article119860-716.html
Fullstending (absolutt fullstendig) forbrenning er noko du kan lese om i innleiande forbrenningslære - og først og fremst der. Biopeisen har ei diffusjonsflamme og produserer heilt sikkert ein del sot (gjev gule flammer), CO, NO (termisk NOx pga høg temperatur i flammesjiktet), m.m. Sannsynlegvis dunstar det av litt brensel også.
Vi snakkar ikkje om "reint" samanlikna med ved- og kolfyring (det kan det godt vere), men om reint så ein kan puste i romlufta avgassen vert slept ut i.
Den siste lenkja skal ha html til slutt (ikkje hmtl): http://vedovn.net/goxpage00000010.html
Her står det mellom anna
"En biopeis er svært miljøvennlig, den avgir omtrent like mye avgasser som et stearinlys"
og "En Biopeis avgir nesten bare vanndamp, andelen avgasser er omtrent som et stearinlys. En biopeis er derfor svært miljøvennlig. Sammenlignet med en vedovn sparer du spesielt nærmiljøet for noe svevestøv, og sammenlignet med en gassovn slipper du forurensning av innemiljøet i ditt eget hjem."
3 kW varme tek ein halvliter etanol eller 0,4 kg per time. Det gjev 0,76 kg CO2 og 0,48 kg vassdamp. Dette firmaet må sanneleg ha store stearinlys å samanlikne med....
På den andre sida: Om 0,4 kg stearinlys brenn på ein time, er det ikkje helsesamt å vere i same rom.
kan litt om mye og mye om litt