#71
 46     Dal     0
Jeg personlig ville nok valgt 12b om dette lar seg gjøre ifm. bæringen, ettersom en gang stort sett bare er til uten at man får brukt den til noe, i forhold til å gi den plassen til soverommene.

  (trådstarter)
   #72
 10,486     Akershus     0

Bare en kommentar/spørsmål til 12a og b: Er det ikke krav om utadslående dører på soverom sånn egentlig?

12a ser klønete ut med dører og slikt, og tror du bør tegne opp litt på bakken nede for å se hvordan det egentlig blir. Har blitt overrasket over ting som ser bra ut på tegning men blir veldig trangt i virkeligheten.


Det må sjekkes opp, men alle soveromsdører jeg kan komme på sånn i farta går innover. Jeg tror bare det er i rom der større forsamlinger kan forekomme (offentlige bygg?) at det er krav rundt hvilken vei dører slår.
Signatur
  (trådstarter)
   #73
 10,486     Akershus     0
Det går da fremover. Kona er med og graver en del også, så nå har vi bikket 100 lass utkjørt. Det ser ut til at ett lass med dumperen tilsvarer ca. 6-8 lass med trillebår.

Det gjenstår bare noen småseksjoner før hele det første rommet er ferdig understøpt. I rom nr. 2 er vi godt i gang med utgravingen, og har såvidt startet med undergraving. Dessverre er det en del hardere leire på denne siden, så det må brekkes løs med bankemaskin før det kan spas. Da tar det naturligvis en del mer tid og krefter.

Det er tungt og langtekkelig arbeid dette her. Det ser nok ut til at målsetningen om å gjøre ferdig utgraving og understøyping innen august er omme henger i en tynn tråd, men fortsatt håper jeg å få gjort ferdig dette, drenering og ny vannledning + kloakk innen året er omme.

31.jpg : Trappa er borte, og utgravingen godt i gang i det ytterste rommet.

32.jpg : Ikke noe lurt å gå ned fra 1.etg nå

33.jpg : 100 streker Smile
frodes: Fra råkjeller til beboelig rom - 31.jpg - frodes
frodes: Fra råkjeller til beboelig rom - 32.jpg - frodes
frodes: Fra råkjeller til beboelig rom - 33.jpg - frodes
Signatur
   #75
 1     0
Hei.
Spennende prosjekt du driver med. Beundrer virkelig arbeidsinnsattsen din ;D
Driv mitt oppi ett lignende prosjekt selv, og er litt nysjerig på måten du understøper grunnmuren på. Kunne du gitt en litt detaljert forklaring på hvordan du gjør dette??

Stå på, og lykke til videre med jobben Smile
  (trådstarter)
   #76
 10,486     Akershus     0

Hei.
Spennende prosjekt du driver med. Beundrer virkelig arbeidsinnsattsen din ;D
Driv mitt oppi ett lignende prosjekt selv, og er litt nysjerig på måten du understøper grunnmuren på. Kunne du gitt en litt detaljert forklaring på hvordan du gjør dette??

Stå på, og lykke til videre med jobben :)


Takk :-)

Jeg kan prøve. Det ligger også en tråd i forumet som går generelt på understøyping, men det jeg gjør er :

Graver ut til 265 cm under tak og 25 cm dypt innover. Bruker en to planer spikret sammen i vinkel til å sjekke at det blir riktig dybde innover. For mye vil gi et tomrom bak som må fylles med betong senere.

Legger fiberduk som dekker godt opp på hver side og i bakkant. Tanken er at denne mures fast i bakkant og sørger for at ikke singel raser ut når jeg graver på utsiden.

Legger i godt med singel som jeg "vibrerer" til med spade for at det skal komprimeres. Drar det utover til ca. 256 cm under tak, legger i en 2"3" limtrebjelkebit jeg har og slår med gummiklubbe for å gjøre singelen flat og kompakt. Den skal ende på ca. 258 cm under tak. Denne må være helt flat, så isolasjonsplata blir liggende riktig. Den flytende sementen vil presse ned platen til en viss grad, men jeg vil ikke basere meg på det.

Tilpasser en isolasjonsplate. Det beste er hvis den er noe kortere enn singelen, da blir det lettere å grave neste seksjon uten at singel under plata raser ned.

Legger på forskaling. Denne er også en vinkel der kortest ende er 30 cm, siden jeg vil ha 30 cm dybde. I kortenden er det sagd ut to spor. Forskalingen skal helst være så lang at blokkene overlapper på sålen. Altså at hver 2. blokk ideelt sett skal ligge over 2 blokker.

I sporene banker jeg inn armeringsjern 20-30 cm inn i leira på neste seksjon. Tilpasser så to biter armeringsjern som stripses fast i de som stikker ut fra forrige seksjon og de som er banket inn i neste seksjon.

Heller i ganske flytende støyp med en del singel i. Dette bærer jeg inn i bøtter, og det går ca. 3 bøtter pr. seksjon. (2/3 fulle bøtter). Disser betongen etter beste evne for å få ut luft.

Dette får så stå til neste dag, da jeg sprer betong utover sålen. Betong legges også i kortenden av neste blokk før den legges på plass, disses til og bankes inn i forrige blokk med gummihammer. Noen steder går ikke lengden opp, da setter jeg heller av litt mellomrom som kan fylles med betong. Når blokken er på plass, er det ca. 3-5 cm igjen mellom blokk og grunnmur. Jeg blander veldig tykk (jordfuktig heter det visst) betong som stappes inn. Jeg begynner gjerne med en ganske normal blanding som får blande en stund, og hiver så inn litt ekstra sand og sement for å få den tykk nok. Dette får også stå og blande ganske lenge. Det er viktig at det ikke er noen klumper verken i sanda eller i sementen. Da vil ikke blokka ligge ordentlig på sålen, og/eller det blir vanskelig å stappe. Når blokkene er på plass, stapper jeg tomrommet over fullt med betong. Jeg bruker en liten trebit til å stappe med. Dette er mer jobb enn det kanskje høres ut som.

Jeg har etterhvert funnet ut at det jeg syns fungerer best, er å først grave ut, ha på duk, singel, isolasjon, forskaling, armeringsjern i en seksjon, så blander jeg betong til blokkene som skal støypes og stappes. Deretter bruker jeg det som er igjen, hiver i singel, mer sand, vann og sement for å støype den seksjonen som ble gravd ut.
Det tar ca. 4 timer pr. seksjon, men det varierer en del. I går gravde jeg ut to seksjoner som begge hadde ferdige seksjoner på hver side. Da er det mye mindre å grave ut, enklere å forskale, enklere med duk, enklere med singel, isolasjon osv. Det som tar mer tid er første seksjon på nytt sted. Da graver jeg ut ca. 1,4 meter, må forskale begge veier og bruker totalt 6 armeringsjern.
Tidsforbruket høres kanskje drøyt ut, men det er mye som må gjøres, så det er mange "små" ting som tar en del tid hver seg.

Bare spør hvis du lurer på noe, men jeg er på ingen måte noen ekspert på dette her. Alt jeg gjør har jeg lest/spurt meg fram til her på forumet eller fra bekjente som "kan sånt".
Kanskje best å bruke kjellersenketråden under grunnarbeid og sånt.
Signatur
  (trådstarter)
   #77
 10,486     Akershus     0
Som noen andre sa : Kjellerrom ble ikke bygd på en dag. Dette tar tid, men det går i det minste fremover. Håpet om å bli ferdig med undergraving og utgraving i løpet av august måned hang i et tynt snøre, men en tidligere kompis kom og dro i hus en forkjølelse, så da røyk det snøret tvert av. Fortsatt har jeg håp om å bli ferdig med utgraving, undergraving, drenering, utvendig isolasjon, ny vannledning og ny kloakk innen september er ferdig. Vi får se.

Det indre rommet er jeg nå ferdig med å understøype. Skilleveggen står foreløpig igjen, siden det må til litt avklaringer om bæring og slikt der. Det er uansett ikke kritisk å få tatt den riktig ennå.

34 : Indre rom sørover
35 : Indre rom nordover

36 : Ytre rom sørover
37 : Ytre rom østover
38 : Ytre rom nordover

Det begynner å bli litt vanskelig å få gjort ting i riktig rekkefølge. Når dumperen er fullastet, og har en totalvekt på 6-700 kg, så er den litt tungvinn å manøvrere i bakke, samtidig så må jeg jo få gravd ut mest mulig for å bli ferdig. Rørene som ligger i gulvet er også ganske i veien. En ekstra utfordring vi fikk var at massen i dette rommet er svært mye hardere enn i det indre rommet. Der kunne jeg bruke en times tid på å kjøre ut 5 lass, i dette er det vanskelig å få ut noe mer enn to på samme tiden. Dette kommer av at det er et skille mellom knallhard leire og kompakt sand. I det indre rommet var dette skillet en del høyere.

Etter at bildene ble tatt er varmtvannstanken flyttet ned på gulvet like ved inntaksledningen, så vi er klare til å begynne å grave ut i hjørnet også.
frodes: Fra råkjeller til beboelig rom - 34.jpg - frodes
frodes: Fra råkjeller til beboelig rom - 35.jpg - frodes
frodes: Fra råkjeller til beboelig rom - 36.jpg - frodes
frodes: Fra råkjeller til beboelig rom - 37.jpg - frodes
frodes: Fra råkjeller til beboelig rom - 38.jpg - frodes
Signatur

  (trådstarter)
   #78
 10,486     Akershus     0
Lite oppdateringer her, men det betyr ikke at det ikke skjer ting.

Etter siste bilder er følgende gjort :

Ringmuren er ferdig understøpt og rommene er utgravd. Kun deler av midtveggen mangler.

Utvendig er vi godt i gang.

Drenering ferdig innen slutten av september var bare å glemme, men det er i hvertfall startet.

Det er gravd etter vannrør flere steder på min tomt og hos naboen. Naboen fant på å drenere rundt 2 vegger av huset samtidig, så prosjektet ble ikke noe mindre av den grunn.

Deler av verandaen er plukket ned og det er gravd til ca. 1,5 meter. Siden det ikke gikk å grave massene til siden ble det kjørt ut ett og ett lass med dumperen, noe som tok ganske lang tid. Dessverre fant jeg knallhard leire, så det gjenstår å grave ned ca. 0,5 meter til for å få dreneringen dypt nok.

Naboens kloakkrør er lokalisert, og dybden er bra nok til at jeg kan legge med greit fall og få kloakken 2,5 meter under ferdig tak. For å komme dypt nok med min lille graver er det gravd en slags vollgrav, ca. 1,5 meter bred og 0,5-0,8 meter dyp som jeg nå har kjørt graveren ned i og begynt å grave renne til rør. Hittil har jeg kommet ca. 15 meter avgårde, og fant dessverre igjen vannrøret  :o
Det heldige oppi dette er at jeg fant stoppekrana i buskaset hos naboen tidligere i uken. Det var noen som fikk seg en god latter da jeg stoppet graveren, kom løpende med verktøy og nærmest stupte inn i buskene. Et par skjøter, så ble det tett igjen.
Vannrøret er faktisk 32mm plast, men det ligger ikke stort dypere enn ca. 1 meter under bakken. Utrolig at det ikke har frosset, men nå kommer det i hvertfall nytt rør på 2 meter dybde. Forhåpentlig blir vi ferdige med gravingen kommende uke, så rørlegger kan komme og koble om og plugge gammelt ræl snart.

Jeg har også kjøpt inn nesten 8m3 isopor, 60m2 knotteplast og 48 meter kloakkrør. 200 meter vannrør til tilførsel og kjølesløyfe ligger allerede og venter.
Signatur
  (trådstarter)
   #80
 10,486     Akershus     0

Steike bra jobba, du har virkelig stått på!


Må jo stå på litt. Det er bare å prøve å få gjort mest mulig nå før det blir vinter. Jeg har lovet kona (og meg selv) minst 1 mnd kjellerforbud når bare det utvendige er ferdig.


Litt bilder :

1.jpg : Verandaen er delvis plukket ned og det er gravd så langt ned vi kom med en 1,8-tonner. Dvs. omtrent like langt som jeg kom med min egen 1,3-tonner. Det er en del igjen, men det er leire og den er steinhard. Håpet er at den kanskje mykner litt hvis den blir våt nok.

2.jpg : Dumperen har kjørt all massen opp, men nå har den blitt gravd inne. Den ser litt forvirret ut, stakkar.

3.jpg : Denne traktorhengeren har jeg fylt opp for 3. gang nå, og fortsatt har jeg minst ett lass til bare fra kjellerutgravingen, og får sikkert nok til 2-3 lass til før jeg er ferdig. Dessverre har den stått en stund nå, og ser ut som den snart går gjennom plenen. Det er ca. 8 m3 klissvåt leire oppå der nå. Det knakk noen stag på traktoren da eieren skulle prøve å få den med seg.

4.jpg : Gravern min, hard at work

5.jpg : Har først gravd en renne for å ha noe å kjøre i og være sikker på å komme dypt nok ned. Det er nok 30-40 cm for dypt, men det er enklere å ha litt å gå på enn å måtte grave mer med spade.

6.jpg : Noen lurte på om jeg graver skyttergrav. Her skal kloakk og vann gå ut fra husveggen.

7.jpg : Etter en knekk går det skrått over naboen sin plen. Vannrøret jeg dro av syns i enden der. Det syns ikke så godt på bildet, men når jeg står nederst i grøfta, så har jeg dette røret i brysthøyde omtrent. Jeg skal måle i morgen, men tror ikke det ligger mer enn en meter under bakken. Utrolig at ikke det frøys i vinter.

Etter at bildet er tatt har jeg kommet 5-6 meter til. Det tar sin tid merker jeg. Håper bare at jeg kommer helt fram til kloakkrøret som skal tilkobles uten noe tull.
frodes: Fra råkjeller til beboelig rom - 1.jpg - frodes
frodes: Fra råkjeller til beboelig rom - 2.jpg - frodes
frodes: Fra råkjeller til beboelig rom - 3.jpg - frodes
frodes: Fra råkjeller til beboelig rom - 4.jpg - frodes
frodes: Fra råkjeller til beboelig rom - 5.jpg - frodes
frodes: Fra råkjeller til beboelig rom - 6.jpg - frodes
frodes: Fra råkjeller til beboelig rom - 7.jpg - frodes
Signatur