(trådstarter)
   #151
 10,486     Akershus     0

Hei.

Takker for innspill. Tilbakemeldinger fra andre er en god grunn til at jeg legger ut såpass mye om hva jeg pusler med. Jeg er på ingen måte byggingeniør, men her er hva som er tanken bak :

1. Knotteplasten ytterst, ellers vil isolasjonen bli våt, og isolerer dårligere. Nå vil isolasjonen og muren holdes tørre bak knottplasten. Sintef mener begge deler er greit. Massene rundt huset består av sand, så det skal være minimal fare for å rive opp plasten.

2. Det skal på en "list" av noe slag nederst på kledningen, så det vil dekke godt over isoporen. Jeg er usikker på nøyaktig hvordan det blir ennå, men har noen idéer.

3. Det skal være absolutt minimalt med fukt bak knottplasten, og pga. den lavere temperaturen vil vel dette kondensere og renne ned, snarere enn fordampe og stige opp?


Det ser ut til at grunnen rundt huset tar unna vann i et imponerende tempo. Nå som jeg også graver gjennom det knallharde leirelaget og ned i sanden under, så blir det bare enda bedre. Antakelig er hele dreneringen bortkastet, men det blir litt for dumt å gjøre så mye arbeid uten å også legge ned skikkelig drenering.



Mandag hadde jeg god hjelp av en kompis og brodern, så da fikk vi gravd opp store deler av østveggen. Siden dette er den dypeste siden, og at det var vanskelig å komme til, ble det mye manuell graving. Det er også igjen en del leire i bunn, som må graves manuelt og kastes helt bort i den ene enden før det kan tas opp med graveren.
Signatur

Ebe
   #152
 4,452     Vestlandet     2
Poenget med knastepapp er nettopp...knastene...de skal lage et luftlag som skal sikre opptørkning. (Akkurat som utlektning av panel og tak gjør). Det er denne effekten du går glipp av ved å ikke legge knastepappen inn mot muren. Man kan bli overasket hvordan fukt beveger seg i materialer. F.eks mur og vanlig isopor er ikke vanntett. Men du har hindret den værste fienden mot kjellere, nemlig poretrykk fra massene rundt. Dette trykker bli stoppet av knastepappen uansett. Smile

Det hjelper veldig at grunnen består av sand og at det renner unna. Men sand er ikke ansett som drenerende masser. Sand holder overaskende godt på fuktighet. Prøv å grav i en sandkasse så vil du se at du skal ikke langt ned før sanden er ganske fuktig. Det er luft som tørker fuktighet, så uten tilgang til frisk luft (lukket knotteplast) vil tørkingen skje tregere. Det vil alltid være fukt når man beveger seg under bakkenivå, men du har jo redusert og eliminert det aller meste. Vil si boligen din er bedre rustet enn de aller fleste andre eneboliger fra samme tidsperiode Smile

Bare sørg for at regnvannet renner på utsiden av isolasjonen :)

En annen feil mange gjør med innredning av kjeller er problem med fukt som kommer fra inneluften. Mennesker, dusjing og vasking produserer enorme menger fuktighet. Dette blir ofte glemt. Men her ser jeg at du har gjort innkjøp av et solig ventilasjonsanlegg, og det varmer et ingeniørhjerte Smile Godt jobba!

Undervurder heller ikke en liten portabel avfukter i kjelleren. Spesielt i perioden før du legger innvendig isolasjon og diffusjonsperre kan du med fordel la en avfukter få stå og tørke opp muren fra innsiden. Den fuktigheten som kan allerede befinne seg inne i muren kan redusere effekten av innvendig isolasjon over lengre tid. Jo mer du får tørket muren, jo bedre får dere det etterpå. Forsegle rommet (lukk vinduer og tett luftekanaler), varm opp luften inne (varm luft vil trekke fuktighet ut av muren slik at avfukteren kan fange den opp) og la en avfukter gå så lenge som mulig. Dette gjør du selvfølgelig etter du har lagt gulv med varmekabler. Et praktisk eksempel som min mor kan skrive under på. Klesvasken hennes tørker nå på én dag, i stedet for to-tre før vi fikk en avfukter. Wink

Disse avfukterene kan gjøre underverker for innemiljøet også etter innflytning, f.eks perioder med mye klesvask, soving og lufting på sommeren.


Tror du kommer til å bli kjempefornøyd med kjelleren din. Og igjen, jeg er STORT imponert over arbeidsinnsatsen din. Hadde jeg bare hatt den samme innsatsen selv! Hvor får man kjøpt slikt? Grin
Signatur
  (trådstarter)
   #153
 10,486     Akershus     0


Tror du kommer til å bli kjempefornøyd med kjelleren din. Og igjen, jeg er STORT imponert over arbeidsinnsatsen din. Hadde jeg bare hatt den samme innsatsen selv! Hvor får man kjøpt slikt? :D


Takk for det. Jeg skulle gjerne hatt litt mer av det selv også for tida. Jeg har slitt litt med å komme ordentlig i gang og holde kontinuiteten oppe, men nå ser det ut som det er mindre press på graverleie, og jeg har fått en del hjelp der det trengtes å være flere, så nå håper jeg det skal skje en del de neste ukene. Det er nå gravd og fylt ferdig langs sørveggen, vestveggen er gravd opp, og delvis tilbakefylt, mens østveggen fortsatt har en del graving igjen. Nordveggen skal bli "interessant", da det er et tilbygg over.


Avfukter er helt genialt. Vi har en sånn på badet nå, og skjønner knapt hvordan vi klarte oss uten. En solid klesvask tørker fint på en halv dag, selv om vi har en rimelig, toppmatet, 40 cm bred vaskemaskin med svimlende 800 rpm sentrifuge (spør kona om 800 rpm er bra eller dårlig). Håndkler som henges opp er tørre etter bare noen få timer, selv om de ble brukt til å tørke gulvet etter dusjing. Særlig vintertid har jeg mer sansen for å tørke opp lufta enn å blåse den ut i kulda. Hygrostatstyrt vifte går en liten stund for å hjelpe til med å bli kvitt det "verste". Avfukteren kommer nok til å flytte ned i kjelleren en periode etter at gulvet er støpt sånn du sier. Denne vil også gi en god indikasjon på hvor mye fukt det er snakk om.
Signatur
   #154
 992     Østlandet     1
Hadde også en fuktig kjeller. Lurte fælt på å installere et superanlegg til 20-30k, men ville først se hva 600 kroner på SmartClub klarte. Kjøpte faktisk to, men det holder med en.

Anbefaler å legge "avløp" til sluk slik at du slipper å tømme beholderen manuelt.
  (trådstarter)
   #155
 10,486     Akershus     0

Hadde også en fuktig kjeller. Lurte fælt på å installere et superanlegg til 20-30k, men ville først se hva 600 kroner på SmartClub klarte. Kjøpte faktisk to, men det holder med en.

Anbefaler å legge "avløp" til sluk slik at du slipper å tømme beholderen manuelt.


Den jeg har på badet har jeg bygget om litt. Borret et hull langt oppe i tanken og dyttet inn en slange som går ned til bunnen. Slangen ligger litt langsetter veggen på badet. Når tanken er nesten full, renner det over i slangen, og hevertprinsippet sørger for å tømme den.

Liten avsporing, men :) 
Avfukter er unasett en veldig undervurdert greie. Burde vært i alle bad og de fleste kjellere.




I går fikk jeg omsider kommet litt i gang, og fikk fortsatt undergraving og støyping i det hjørnet jeg mangler. Det er akkurat der kloakkrør, vannrør og 2 rør for frikjøling kommer inn, så det ble "litt" pirk.


Jeg går også og funderer veldig på om jeg skal frafalle idéen med 2500 liter tank på utsiden av huset, og heller gå for en 750 liter inne. Det betyr at utnyttbar varmekapasitet faller fra ca. 150 til ca. 42 kwh, hvilket igjen betyr at det må fyres litt oftere. Jeg tror kanskje ikke det er noe stort problem, og det sparer meg nok for mye plunder hvis jeg bare kan tette igjen veggen og installere alt inne.

Bildet viser begge løsninger. Tanken ute er tegnet med en ring rundt. Den må nok i såfall gjøres om, og en del isopor legges på for å få nok isolasjon.
Under ventilasjonsanlegget bør det bli grei plass til alt som har med varmen å gjøre, til venstre for det kan sikringsskapet bo, og på veggen ut mot trappa kan alt av vann settes opp.
frodes: Fra råkjeller til beboelig rom - skisse14-1.jpg - frodes
Signatur
  (trådstarter)
   #156
 10,486     Akershus     0
Det går litt smått om senn videre her. Fort går det ikke, men jeg har fått brukt en del tid på å hjelpe en bekjent med drenering også. Vurderer å leie et par polakker til utgravingen under tilbygget.


Pakke fra buildahouse i Danmark har ankommet med litt småtterier til gulvvarmen.

Den chrommede samlestokken syns jeg var så stilig at den burde monteres et stykke opp på veggen i stua, men jeg har en mistanke om at kona ikke er helt enig :-)

frodes: Fra råkjeller til beboelig rom - Dsc_2302.jpg - frodes
frodes: Fra råkjeller til beboelig rom - Dsc_2303.jpg - frodes
frodes: Fra råkjeller til beboelig rom - Dsc_2304.jpg - frodes
Signatur
   #157
 3,109     Norge     0
Den Grundfos pumpa er rå.

har 25/60 til å sirkulere i heile huset 375m2 om vilteren går den på ca 16-20 watt.
No på sommaren ruslar den på behagelige 5 watt :)
Når eg kjøpte den utalte alle ekspertar at den var forliten, og at eg måtte opp i en 25/100 Magnum, men eg gambla og vant, var meir en stor nok, som kan tolkast ut frå forbruket.

  (trådstarter)
   #158
 10,486     Akershus     0
Jeg har også hørt mye pent om grundfos. I utgangspunktet skal den bare jobbe mot 2 soverom, en gang og to bad. På litt sikt blir det forhåpentlig også 2-4 viftekonvektorer.


Hittil er jeg veldig godt fornøyd med bildahouse. De har veldig god kundeservice, hyggelige priser og det ser ut til at produktene de selger ser ut til å være av grei kvalitet.
Signatur
  (trådstarter)
   #159
 10,486     Akershus     0
Det tar sin tid med det meste her for tida, men nå er i det minste verandaen brukbar igjen. Jeg håper å få opp litt rekkverk i morgen, og så er det tilbake til graving igjen.

Tidligere bilder av verandaen :
HER/url], HER, HER, og HER.

Dessverre så var taket på teltet blitt ganske råttent, så det revnet da det skulle på. Vi har trælet en del med det tidligere, for det er latterlig stramt. Jeg mener disse skal være å få kjøpt løst. Hvis noen ser tilbud på et slikt tak, er det bare å skrike ut.


Så noen ferske bilder:

14 : En lyskasse er støpt opp for å kunne få et snev av dagslys inn på badet. Det er vindu der fra før, så vi setter bare inn et nytt i samme størrelse. Litt pussing, så blir den lyskassa fin. Jeg gravde ned et stykke i hele kassas størrelse, og så et litt mindre hull på 40-50 cm dybde. Fylte deretter hullet med singel, og så 20 cm singel i resten før kassa ble støpt oppå. Evt. vann som kommer neddi burde trekke seg godt unna.

15 : Marie er nå blitt 17 måneder, og hjelper gjerne til. Innimellom. Da det ble kjedelig, gikk hu heller og stupte kråke ned trappa.

16 : Verandaen sett fra øst. Teltet har vi lakkert svart med spraybokser. Det ser vesentlig bedre ut enn falmet grå.

17 : Verandaen sett fra vest. Jeg leker meg med ny linse som greier ned i F 1.4.
frodes: Fra råkjeller til beboelig rom - 14.jpg - frodes
frodes: Fra råkjeller til beboelig rom - 15.jpg - frodes
frodes: Fra råkjeller til beboelig rom - 16.jpg - frodes
frodes: Fra råkjeller til beboelig rom - 17.jpg - frodes
Signatur
  (trådstarter)
   #160
 10,486     Akershus     0
... og siden jeg først nå ser at jeg har vært uheldig med taggene, og dette forumet av en eller annen dustete grunn ikke tillater å endre egne innlegg, så kommer de tidligere linkene på nytt her:

Tidligere bilder av verandaen :
HER, HER, HER, og HER.
Signatur