#241
 3     0
Hei!

Du kan jo bare kile fast vinduene i hjørnene med trekantkiler, og deretter skumme rundt.

Trenger ikke bolter.
Signatur

  (trådstarter)
   #242
 10,486     Akershus     0
Hehe... Så enkelt er det nok ikke i nærheten av å være.

Ytterst har jeg 10 cm isopor, som egner seg særdeles dårlig til å feste vinduer i. Lenger inn er det ganske porøse betongblokker. Det er også et poeng å ta ut absolutt minst mulig av veggen.

Jeg er godt i gang med det minste vinduet nå. Har fått laget til en forskaling som jeg tror fungerer. Det blir en "nese" inn i rommet, så hele vinduskarmen blir betong, også den delen som stikker innenfor selve muren, der reisverk og panel kommer.
Signatur
   #243
 3     0
Kjører du patentbånd eller sånne spesialbraketter?

Plugger, bolter eller betongskruer?
Signatur
  (trådstarter)
   #244
 10,486     Akershus     0
Braketter. Litt av hodebryet, er at jeg vil ta ut absolutt minst mulig av veggen, dvs. at jeg tar ut mindre enn selve vinduet, men akkurat nok til at det kan åpnes (åpnes innover)
Signatur
   #245
 3     0
Bygge en ramme som er like stor i ytterkant som ferdig innerkant betongforing, bruke noen pinner e.l. til å feste den et annet sted, f.eks i utforingen på veggen, kanskje? blir litt som en forskaling.
Signatur
  (trådstarter)
   #246
 10,486     Akershus     0
Det går ikke så fort fremover som jeg kunne ønske meg for tiden, da det går med mye tid til graverutleie nå som det er sesong for sånt. I tillegg prøver jeg å få hentet hjem litt ved (det ligger 7m3 klart til kapping/kløyving her nå). Jeg har også hjulpet en kompis som plutselig måtte finne seg nytt sted å bo med å ... støype gulv ... Favoritthobbyen min  ::)

Tida flyr, men NOE har jeg da fått gjort.

-Gamle vinduer er murt igjen med leca. Jeg vurderte å bruke blokker som jeg har tatt ut av veggen, men det ble for mye styr med å gjøre dem ren.

-Vinduet jeg har knotet en del med er nesten montert. Etter at bildet ble tatt, har jeg støpt opp rammen på sidene også, så det blir noe å feste i. Vinduet blir sittende på utsiden av betongveggen, men inne i isoporen. Det er totalt 7 cm dypt, og isoporen blir 10 cm + ca. 2 cm puss på utsiden. Det blir altså ca. 5 cm inn i ferdig vegg, noe jeg tror blir bra. Ulempen er at det blir langt innenfra og ut, så fra min høyde syns ikke nederste del av vinduet når jeg står midt i rommet. Dette er dog bare et lite vindu oppunder taket, det kommer et langt større på den andre veggen, samt to store i det største soverommet. Jeg har støpt en "hylle" innover, så innerste del av karmen skal flukte med panelen når den en gang kommer på.

-Avrettet/pyntet under pipa.

-Begynt (ca. halvferdig) med å fylle støyp i enden av veggen som står igjen ved siden av pipa. Her har jeg slått på et bord på hver side av veggen, watret dem opp, og skrur fast bordbiter mellom de stående bordene etter hvert som jeg jobber meg oppover.


Jeg pusler også litt med total ombygging av varmesystemet i hele huset. Planen er vedovn med vannkappe i stua, og akkumulatortank i kjelleren. Det er foreløpig ikke planer om å rive opp alle gulv og legge gulvvarme, så jeg må finne en annen løsning for å distribuere varme fra vann i stua, på kjøkkenet, i gangen og på to soverom i 2. et. På finn fant jeg plutselig en annonse for 6 radiatorer, som skal fungere på lavtemp. De er identiske med DENNE fra www.billigtvvs.se. MER INFO, dette er type 33, 300 * 1000 mmSiden alle 6 kostet mindre enn én ny vil koste fra Sverige, selger bor 10 min herfra, og han godtok mitt bud, var det bare og løpe å kjøpe. Sånn i teorien tror jeg at med turtemp 35C , vil de gi halv effekt av den oppgitte ved 50C (med romtemperatur 20C, blir differansen på turtemp og romtemp da akkurat halvparten), så det burde gi muligheter for 700w pr. radiator. Siden jeg er litt usikker på teori og praksis, håper jeg i det minste på 500w pr. radiator, og med 2 sånne på stua, samt en på kjøkkenet, skal vi i hvert fall være dekket opp ned til -20 til -25C utetemperatur (1700 w vifteovn var tilstrekkelig og litt til ved -25C utetemperatur) uten å fyre i vedovnen i tillegg. Jeg målte ikke så nøye før handel, men antok at det enten ville gå akkurat, eller akkurat ikke med plassering mellom sofa og vegg. Radiatorene er brukt, men det er knapt synlig. Det er forøvrig tilkobling på begge sider samt i bunn.

EDIT : Beregningsformler for radiatorene ligger HER (excel-fil).

Effekten billigtvvs oppgir er den samme som står her, hvis T1 = 75, T2 = 65, Ti = 20, Delta T = 50 .

Betyr det at Tur = 75C, retur = 65C, romtemperatur = 20C ? I såfall er det jo noe ganske annet enn det billigtvvs oppgir, med at de gir 1379W ved 50C turtemp.

Tar gjerne litt hjelp med utregningene hvis noen kan sånt.

EDIT2 :
Fant et bedre skjema HER. De 1379W er altså ved 75C turtemp. Ved 55C turtemp er det oppgitt 711W, så da spørs det nok om jeg får noe særlig mer enn 300-350W ut av dem ved 35C. Det burde allikevel være tilstrekkelig ned til en -10 til -15C.
frodes: Fra råkjeller til beboelig rom - 94.jpg - frodes
frodes: Fra råkjeller til beboelig rom - 95.jpg - frodes
frodes: Fra råkjeller til beboelig rom - 96.jpg - frodes
frodes: Fra råkjeller til beboelig rom - 98.jpg - frodes
frodes: Fra råkjeller til beboelig rom - 97.jpg - frodes
Signatur
   #247
 5,725     0

EDIT2 :
Fant et bedre skjema HER. De 1379W er altså ved 75C turtemp. Ved 55C turtemp er det oppgitt 711W, så da spørs det nok om jeg får noe særlig mer enn 300-350W ut av dem ved 35C. Det burde allikevel være tilstrekkelig ned til en -10 til -15C.

Fyrer du med ved kan du kjøre kva turtemp. du vil. Ha utetemp. kompensering på ein fordeler som går til radiatorene og fyr denne opp til 50ºC når det er -15ºC ute.

   #248
 1,387     Tromsø     0
Jeg blir stadig imponert over prosjektet ditt. Det er vel knapt noe som utfordrer kreativteten som å forandre et gammelt hus. Jeg har to hus fra 50-tallet som jeg har brukt snart halve livet på å sette i stand. Og det har vært mange utfordringer ala kjellervinduet ditt underveis. Men etter så mange år og i min alder  ;D så tar jeg det mer med ro nå. Det er bare noen småprosjekter som dukker opp iblant. Men jeg har hatt stor glede av prosjektene og nå bor jeg godt og billig.
Jeg tror nok du kommer i mål og får gleden av dette store prosjektet. Og etterpå kommer det sikkert nye. Så lenge du lever - og du lever så lenge du er i aktiviet.
  (trådstarter)
   #249
 10,486     Akershus     0
Ja, i en alder av 99 er det vel lov å roe ned litt :)


Jeg kan sikkert kjøre både 50 og 90C på radiatorene, men ønsker helst å holde temp så lav som mulig, både pga. best mulig utnyttelse av evt. varmepumpe, men også for å utnytte tanken.
Signatur