34,032    12    4  

Hvor langt inn skal et røykrør i en røykrørsinnføring?

 441     Sandnes     0
Jeg har nettopp fått ny vedovn og har i den forbindelse satt i ny røykrørsinnføring i lecapipa og tettet det gamle hullet som var en meter lenger ned på pipa.

Røykrørsinnføringen ble murt fast til innerrøret med ildfast mørtel, slik som det er vist her:
http://www.youtube.com/watch?v=CBzyD2gvLiI

Gammelt hull ble tettet med det som ble borret ut fra det nye hullet på samme måte som det er vist i filmen.

Det er dog en ting jeg er litt usikker på:
Hvor langt inn i røykrørsinnføringen skal røykrøret (150mm) fra vedovnen føres?
Det er noen stoppere inni røykrørsinnføringen som hindrer røykrøret i å bli ført så langt inn at det stikker inn i pipeløpet, så lenger enn det kommer det uansett ikke.
Men er det essensielt at røykrøret føres helt inn til stopperene inni røyrørsinnføringen?
De vedlagte figurene fra 2 forskjellige monteringsanvisninger indikerer at det ikke er nødvendig å føre røykrøret helt inn.

Men så har jeg brukt ildfast mørtel til å feste røykrørsinnføringen til innerrøret, som anbefalt av Hey'di, i stedet for "tettesnor, flytende fiberpakning eller lignende" som er anbefalt i monteringsanvisningen for røykrørsinnføringen.
Hvis røykrøret bare går "halvveis" inn vil den del av røykrørsinnføringen som er støpt fast til innerrøret av pipa få større varmebelastning enn om røykrøret blir ført helt inn til stopperene. Siden jeg ikke har brukt en innfesningsmetode som gir ekspansjonsmuligheter der så er det muligens en fare for sprekkdannelse på grunn av termisk ekspansjon av røykrørsinnføringen under fyring.
Men hvis jeg fører røykrøret helt inn til stopperene vil vedovnen måtte stå nærmere pipa enn hva jeg foretrekker og hva forskriftene sier (avstanden mellom ovn og pipe vil da bli mindre enn 10 cm).

Noen innspill?
Hvor langt inn skal et røykrør i en røykrørsinnføring? - 1.jpg - Kassen
Hvor langt inn skal et røykrør i en røykrørsinnføring? - 2.jpg - Kassen
Signatur

   #1
 3,412     Akershus     1


Men så har jeg brukt ildfast mørtel til å feste røykrørsinnføringen til innerrøret, som anbefalt av Hey'di, i stedet for "tettesnor, flytende fiberpakning eller lignende" som er anbefalt i monteringsanvisningen for røykrørsinnføringen.
Hvis røykrøret bare går "halvveis" inn vil den del av røykrørsinnføringen som er støpt fast til innerrøret av pipa få større varmebelastning enn om røykrøret blir ført helt inn til stopperene. Siden jeg ikke har brukt en innfesningsmetode som gir ekspansjonsmuligheter der så er det muligens en fare for sprekkdannelse på grunn av termisk ekspansjon av røykrørsinnføringen under fyring.


Røykrøret fører gasser som kan bli mange hundre grader varme.  Jeg deler din bekymring for at bruk av ildfast mørtel i stedet for tettesnor eller flytende fiberpakning gjør at røykrøret mister ekspansjonsmulighet.  Et sylindrisk rør av tykt stål er ganske sterkt, så det kan kanskje bli yttermantelen som må gi seg når røykrøret varmes opp noen hundre grader og utvider seg...  Det finnes noen eksperter på feltet her på forumet.  Håper en av dem kan komme på banen og si noe om saken. 
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 441     Sandnes     0
I den gamle oven fyrte jeg av og til så hardt at røyrøret inn i pipa var rødglødene. Den røykrørsinnføringen som ble bruk der var støypt direkte fast i pipa og det ble ikke brukt noen tettesnor mellom røykrør og innføring. Så langt jeg kunne se var det ikke sprekker i pipeløpet der.

Den nye ovnen er mye mer effektiv og har mye lenger røykrør slik at temperaturen på røyken neppe er over 2-300C når den kommer inn i pipa vil jeg tro.
Signatur
   #3
 21     Tønsberg     1
Hei,

Intensjonen med røykrørsinnføringen er at ovnsrøret som blir varmt, skal ha ekspansjonsmulighet. Pakningen og avstanden mellom innføring og ovnsrør medfører at innføringen i seg selv ikke blir så varm at den vil ekspandere i nevneverdig grad.

Således anbefaler vi på det sterkeste, at ovnsrøret føres inn til stoppkanten av innføringen.

Hvis dette ikke gjøres, vil røykgassen komme i kontakt med innføringen, som så vil bli varm og ekspandere. Dette kan medføre sprekkdannelser i skorstein og murverk.
Siste redigering: Friday, August 9, 2013 9:13:03 AM av Ildstedet
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 441     Sandnes     0
Takk for tilbakemelding.

Det var nok det jeg også tenkte var mest fornuftig, men figurene i alle monterinsanvisninger jeg har funnet viser røykrør som bare er stukket "halvveis" inn.

Er det andre fagmenn eller opplyste som har innspill?
Signatur
   #5
 206     Østafjells     0
Som Ildstedet skriver, helt inn til stopper.
Stopper er tegnet inn på første skisse i tråden  ;)
Signatur
   #6
 215     Sortland     0

Men hvis jeg fører røykrøret helt inn til stopperene vil vedovnen måtte stå nærmere pipa enn hva jeg foretrekker og hva forskriftene sier (avstanden mellom ovn og pipe vil da bli mindre enn 10 cm).

Noen innspill?


Skjøt på røret som går inn i gjennomføringen. Du får kjøpt korte deler, evt. kappe til passende lengde.
   #7
 5     norge     0
hmm meinar å ha lest at 10 cm ikkje lenger er eit krav,men at d er anbefalt 5-10

   #8
 262     1
Kost på deg et rør som er så langt at du evnt kan kappe det til riktig lengde. Om du skjøter, så husk å bruke litt ovnskitt i rørskjøten. Bruk pakningssnor og evnt fug med flytende fiber til slutt mellom rørinnføringen og røykrøret.

Lykke til
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 441     Sandnes     1
Takk for innspill.
Da skyver jeg røret de siste cm inn til rørstopperen


hmm meinar å ha lest at 10 cm ikkje lenger er eit krav,men at d er anbefalt 5-10


Noen som har formening om siste skrik innen reglementet på dette området?
Sist jeg sjekket var det 10cm som var kravet mellom ovn og brannmur/pipe, men dagens ovner er jo ikke særlig varme på overflaten i forhold til det de var for bare 10 år siden...
Signatur
   #10
 1,806     Sør-Trøndelag     0

Noen som har formening om siste skrik innen reglementet på dette området?
Sist jeg sjekket var det 10cm som var kravet mellom ovn og brannmur/pipe, men dagens ovner er jo ikke særlig varme på overflaten i forhold til det de var for bare 10 år siden...


Det mener jeg avhenger av ovnen. Noen ovner kan henges på veggen og har dertil kort avstand, mens andre må ha lengre avstand. 5 til 10 cm høres vanlig ut sist jeg sjekket, men det skal stå i bruksanvisningen hvilken avstand den er "godkjent" for.
Signatur