#71
 3,210     Vestlandet     0
Se der jja, dette skal jeg se nærmere på når jeg ikke er så trøtt!

   #72
 342     Hordaland     0
Mulig dere ikke er klar over det, men det er årsmiddel verdien som er viktig med tanke på måling av  f eks. utleie leiligheter som nå blir rapporterings pliktig.  Måler man noen månder om vinteren, vil årsmiddelverdien være lavere enn den verdien.  Det eneste riktige er å måle over 12 månder for å få et korrekt tall på årsmiddelverdien som skal oppgis ved eventuell kontroll fra myndighetene.  Sitat fra strålevernet:

  " Hva er årsmiddelverdi?

Gjennomsnittlig radonkonsentrasjon over et helt år kalles årsmiddelverdi. Årsmiddelverdien kan beregnes fra en radonmåling over to måneder i vinterhalvåret. Den kan også måles direkte ved å utføre en måling over et helt år.

Grenseverdiene for radon viser til årsmiddelverdien og ikke til resultater fra korttidsmålinger. Det er årsmiddelverdien som er utgangspunkt for vurdering av eventuelle tiltak.  "


Jeg har selv erfart at dersom det har regnet og det ikke er frost i bakken, ligger verdien for radon ofte opp til 50% høyere enn ellers.  Om sommeren er verdien det halve eller mindre enn snittet for målinger på dager med tørt vær.  Derfor er årsmiddelverdien et viktig begrep å ta hensyn til.  Det er rett og slett mye og ta hensyn til ved kortidsmålinger.
   #73
 282     Tønsberg     0
Jeg har målt tre år på rad med sporfilm fra Radonlab, finner dessverre ikke første måling fra 2009/10, men har resultatene fra 2010/11 med fire sporfilmer og 2011/12 med 6 stk sporfilmer. Huset er fra 1962, ingen kjeller. Ringmur som er fylt med pukk, tomten består av morenemasse med leire i nærheten av Oslofjorden. Årsmiddel i 09/10 var 298Bq/m3 Stue, 303 soverom barn, 288 soverom voksen, 59 i kontor. Alle rom ligger i samme etasje. Kontor er adskilt fra de andre rommene med to dører. Vi fyrer med ved, ca 3 kubikk fra sept til april. Elektriske ovner slår inn rundt 18 gr. Måling 2011/12 er etter at vi skiftet fra doble varevinduer, til Nordan sikkerhetsvindu, med lufteventil over vinduet. Da var følgende årsmiddel: Stue 184 Bq/m3, Stue hjørne 154, kjøkken 136, soverom barn 153, soverom voksne 144 og kontor 96.  Betyr vel at jeg nå kan leie ut kontoret, uten videre tiltak? Grin
   #74
 342     Hordaland     0
Jeg har i informasjonssidene  til strålevernet lett etter måten å beregne årsmiddelverdien.  Beregningsmåten stod ingen steder i sidene for oss vanlige folk.  Jeg googlet og fant opplysningen under måling av barnehager og skoler.  Der er det beskrevet at verdien fra en 2 månders måling skal multipliseres med 0,75.  Det er gjerne beroligende for oss som leier ut.      Sitat fra http://www.nrpa.no/dav/d365b8459c.pdf    "Måleresultatene i trinn 1 omregnes til årsmiddelverdier ved at den målte verdien multipliseres med en faktor 0,75. "

   #75
 3,210     Vestlandet     0
vil bare presisere at det er en to måneders vintermåling de bruker i det barnehageheftet.
   #77
 740     1
Vet denne er gammel, men det var denne tråden jeg fant nå.

Da var måleresultatet kommet. Litt historikk først.

Soverommet i u.etg. til minsten ble ferdig i 2007 og da ble det målt etter noen år et årsmiddel på 296 Bq/m3 eller 298 Bq/m3.

Jeg har via ombygging/oppussing av huset fra 60 tallet fått ventilasjonsrør ned i u.etg. også.
Dermed har jeg fått montert balansert ventilasjon. I vinter tok vi ny måling og endelig kom resultatet:

Radon konsentrasjon: 74 Bq/m3
Tilfeldig feil: 8 %
Årsmiddel: 58 Bq/m3

Kan nevne at huset står på porøst fjell og bare delvis utgravet kjeller så fjellet er åpent der. Skal pigge mer ned (ca. 14 tonn igjen.... :'( ) og få flatt gulv. Da blir det også radonbrønn så langt inn mot midten av huset jeg klarer å komme.

   #78
 9     0
Jeg har målt 5 rom i mitt hus, tre ganger med sporfilm og en gang av en spesialist med måleapparat.

Etter spesialistens råd gikk jeg i gang med tiltak som priming av gulv, spesielt rundt gjennomføringer, butylmasse og ventilering

Før og etter:

Kjellerstue 1: 680 mot 2900
Soverom 1 kjeller: 400 mot 750
Kjellerstue 2: 400 mot 435
Soverom to etasjer opp: 480 mot 650
Stue en etasje opp: 600 mot 800

Jeg skal nå til med radonavsug og lurer på en ting. I det lille rommet hvor det skal kjerneborres finnes det en ventil. I denne ventiler ligger det et 5" fleksibelt rør som leder ut og inn i helstøpt betongtrapp(ligger i isopor helt ut til risten).

Kan jeg føre radonet i eget rør ut her? Hva er faren? Fordelen er at jeg slipper å kjernebore i grunnmuren samt rute røret ganske her og der for å ha tilfredsstillende løsning. En ulempe er at jeg mister ventilering. Den ser jeg med en gang.

Noen som tør tippe hva jeg kan klare å oppnå av reduksjon? Huset er 80kvm grunnflate og kjelleren er nedgravd.
   #79
 9,677     Kysten     0
Røret fra radonbrønn bør gå over tak. Faren med "din" løsning, er at luften kan finne vei inn i huset igjen.
HSt
   #80
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Hos meg går røret ut av grunnmuren.  Det er ikke så lang vei til vaskeromsdør men jeg har ikke sett at jeg får det inn igjen.

Bruker ikars0 har også et sug som går ut nær bakke.  Han har også vist at er det en "skillevegg" under gulvet så kan dette ha dramatisk (negativ) effekt på effektiviteten til radonsuget.

Du må passe på hva du gjør med kondensvann, det kommer ca 3/4liter i døgnet hos meg når jeg hadde en svanehals på utløpet.

Hos meg gikk alle verdier ned til 1/10 del av det det var før, Dvs beboelsesrom ligger nå på ca 40 var snaut 400,  kjellerbod der kilden er ligger på ca 100 mot ca 1000 tidligere.
Jeg installerte radonsug uten andre tiltak.