#51
 7,685     Bærum     0
De to siste innleggene er vel et resultat av at det er sent på kvelden. Skal man diskutere om radonstråling er skadelig eller ikke bør man prøve å være litt objektiv i sin argumentasjon. Dette er jo på nivå med at vi skal jo dø likevel så hvorfor bekymre seg for noe som helst.

HSt
   #52
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Problemstilligen vår er at det er noen som virker hysterisk på å ikke å vite  ;)

Jeg synes bilbelte sammenligningen er god, dere kjører ikke rundt uten bilbelte fordi antall dødulykker er "lavt".  Men en skal heller ikke være redd eller hysterisk redd for å kjøre bil i Norge.

Men jeg er helt enig at en ikke skal engste seg unødig, det er derfor jeg sier at målet må være å ufarliggjøre dette å måle etter Radon (og der ser det ikke ut som vi helt lykkes i denne tråden).  Men jeg tror at mer kunnskap faktisk kan hjelpe på dette og på sikt så tror jeg det blir så normalt at det blir det samme som en i dag tar med en fuktmåler fra Clas Ohlson hvis en lurer på om klesvaksen gir høy luftfuktighet hjemme og så går en i butikken og kjøper en vifte som en setter på vaskerommet hvis dette er tilfelle.

   #53
 3,412     Akershus     0

Tallene fra England må være feile eller ikke representativ for Norge.  I  2011 fikk 2182 lungekreft. Det er ca 0,05%.  Det tallet representerer derfor den gjennomsnittlige sjansen for å få lungekreft for hver enkelt av oss i hele livet.  300 får det av radon og det er  ca 0,0075 % av befolkningen.  Ikke så alvorlig problem egentlig som de overdrevne engelske tallene viser.  Det som viser oss at vi må ta høye verdier på alvor, er at det i Kinsarvik var 46% flere kreft tilfeller enn normalt før de innførte tiltak. I enkelte hus var det opp i 50000 bekerell.


Maksmekker, skal du sammenligne tall må du passe på at tallene er sammenlignbare.  Her blander du sammen tall som gjelder pr år med tall som gjelder totalt for et liv.  Det fører til helt feil konklusjoner. 

For eksempel dette: "I  2011 fikk 2182 lungekreft. Det er ca 0,05%.  Det tallet representerer derfor den gjennomsnittlige sjansen for å få lungekreft for hver enkelt av oss i hele livet. "    Nei.  De fleste av oss lever jo lengre enn ett år.  Gjennomsnittlig levealder i Norge er i nærheten av 80 år.  Tallet på litt under 0.05 % representerer sannsynligheten for at en person dør av lungkreft DET ÅRET.

Lever en person i 80 år og har 0.05 % sannsynlighet for å dø av lungekreft det første året, 0.05 % sannsynlighet for å dø av lungekreft det andre året, og så videre, så kommer man opp i samme størrelsesorden som tallene fra England.

Et årskull i Norge er rundt 60,000 personer (det svinger selvsagt).  Om 2,182 personer dør av lungekreft tilsvarer det mellom 3 og 4 % av et årskull. 

Alle tallene fra England virker som om de henger på greip, og passer noenlunde med det andre jeg har sett av tall og undersøkelser.  Jeg ser ingen tegn på at de engelske tallene er overdrevne. 

Radon dreper et antall nordmenn tilsvarende noen Utøya-massakre per år.  peterka skriver at "Folk må slutte å vere bekymret for alt som kan skje. "  Det må peterka få lov å mene.  Det er et fritt land.  Og samtidig tar jeg meg den frihet å mene at det ER et problem med så mange drepte, spesielt siden dette er dødsfall som rammer ganske uskyldige mennesker og som vi i stor grad kan forhindre.

Jeg synes det er bryet verdt å redde norske liv tilsvarende noen Utøya-massakre hvert eneste år.    Det bør være greit å ha som målsetning å redde et stort antall nordmenn fra døden hvert år uten at det skal sees på som "hysterisk". 
Signatur