1,001    29    3  

50mm vs 100mm innvendig isolasjon i kjeller

 30     0
Vi skal etterisolere et rom i kjelleren innvendig. Den ene langveggen står helt under terreng og er sannsynligvis ikke isolert på utsiden. Akkurat denne veggen lar seg ikke enkelt isolere utvendig ettersom den står under en terrasse. Vi har enda ikke flyttet inn og kommer ikke til å starte med å rive terrassen, men utelukker ikke dette i fremtiden for å utbedre drenering og isolering.

Jobben gjøres av et byggefirma som anbefaler 100mm bindeverk i tre med 20mm luftspalte til grunnmur og 100mm isolasjonstykkelse. "Alle" anbefaler <50mm isolasjon innvendig dersom utsiden ikke er isolert, men de som skal gjøre jobben har god erfaring med løsningen som de anbefaler. Dette forutsetter god lufting i rommet, noe det vil være.

I utgangspunktet tenkte jeg å lytte til byggefirmaet som jeg vet er flinke og som er klar over at det finnes flere alternativer i slike tilfeller. Å kun isolere innvendig er uansett ikke anbefalt så alle løsninger vil sånn sett være et kompromiss. Vi planlegger å isolere utvendig alle steder vi kommer til, men akkurat her kommer vi ikke til foreløpig.

Bør vi velge 50mm i stedet for 100mm og redusere risikoen for fukt mot et høyere energiforbruk (dette er et stort rom som kommer til å være oppvarmet året rundt). Huset står på sørvestlandet og vintrene er ikke spesielt harde.

Her er veggen det er snakk om (kortveggen er tilgjengelig for utvendig isolasjon):


50mm vs 100mm innvendig isolasjon i kjeller - ff.jpg - Osmose

TSt
   #1
 14,509     0
Løsningen er helt fryktelig. 10cm isolasjon og luftespalte så vil en få kondens i kaldeste plassene på veggen.

Men en må enten ha noe avstand eller noe i mellom stender og mur det er korrekt men en må ikke ha noe kontinuerlig luftespalte og heller ikke mer enn 5cm når en ikke har noe utvendig.

Siden det er under bakken skal en ikke ha fuktsperre og helst ikke 100% tett kledning. Panel er da best.
   #2
 1,009     Rogaland     0
Hvordan ser tak ut under? Isolert mellom bjelkelag? er gulv oppe kaldt?

Ellers er 50mm nok inn under terreng.

Ville og vurdert iso blokk med isolasjon inni rehab blokk men den bygger da 10-15cm men kan da pusses til ferdig vegg.



https://www.leca.no/produkter/leca-fasadeblokk

Disse kan "limes" så det går kjapt ift tidligere.

Signatur
  (trådstarter)
   #3
 30     0
Løsningen er helt fryktelig. 10cm isolasjon og luftespalte så vil en få kondens i kaldeste plassene på veggen.

Men en må enten ha noe avstand eller noe i mellom stender og mur det er korrekt men en må ikke ha noe kontinuerlig luftespalte og heller ikke mer enn 5cm når en ikke har noe utvendig.

Siden det er under bakken skal en ikke ha fuktsperre og helst ikke 100% tett kledning. Panel er da best.


Ville et bedre alternativ vært å brukt et litt smalere bindingsverk (feks 48x48mm) med 30mm Rockwool mellom bindingsverk og mur og 50mm isolasjonstykkelse? Det er vel mer etter boken. Det jeg ikke blir helt klok på er om isolasjonen da bør ligge i kontakt med mur eller ei (når utsiden ikke er isolert)?

Gips er vel både diffusjonsåpent og dødt. Hva kunne et bedre alternativ til kledning i kjeller vært?
  (trådstarter)
   #4
 30     0
Hvordan ser tak ut under? Isolert mellom bjelkelag? er gulv oppe kaldt?

Ellers er 50mm nok inn under terreng.

Ville og vurdert iso blokk med isolasjon inni rehab blokk men den bygger da 10-15cm men kan da pusses til ferdig vegg.



https://www.leca.no/produkter/leca-fasadeblokk

Disse kan "limes" så det går kjapt ift tidligere.



Det er isolert ja. Gulv oppe er kaldt i den forstand at det ikke har varme i seg.

Vi har vurdert fasadeblokker, men det gir vel et annet arbeidsomfang og kostnad enn bindingsverk + isolasjon. Hadde det vært helt utelukket å isolere utvendig hadde vi nok gått for dette, men vi planlegger å grave rundt grunnmur på sikt og legge 100mm isolasjon på utsiden.

Verdt å merke seg at kjelleren har blitt brukt til varig opphold av forrige eier (kjellerstue, flere soverom). Det var påvist høyt fuktnivå på trepanelene i kjeller så vi må utbedre både inneklima (bedre ventilasjon) og utvendig ved grunnmur. Rekkefølgen blir nå at vi kler kjellerveggene først og vi ønsker å gjøre dette på best mulig måte under de forutsetningene vi har.
  (trådstarter)
   #5
 30     0
Slik jeg ser det vil alternativ løsning som følger Rockwool sine anbefalinger ved manglende isolasjon på utsiden (inntil videre) kunne være:

Stenderverk: 48 x 73 mm
Mellom stenderverk og grunnmur: 30 mm Rockwool Lydplate
Under bunnsvill: Grunnmurspapp
Mellom stendere: 50 mm Rockwool Flexi A-Plate

Så er spørsmålet om 30 mm skal legges kontinuerlig slik enkelte anbefaler eller kun mellom stenderverk og grunnmur. Dersom det legges kontinuerlig vil isolasjonstykkelsen bli 80 mm totalt. Da vil det også bli ~20 mm luftespalte mellom isolasjon og kledning hvis isolasjonsplatene trykkes mot lydplaten.

Bør det også etableres en form for ventilering på selve veggen som gjør at den puster enda mer?
TSt
   #6
 14,509     0
Luftespalter på ene eller andre siden er bare tull. Gips plater gir ingen lufting bak. Når det har vært noe her som har blitt vått før så må nye veggen være helt fri for alt organisk. Lime på isolasjonsplater med steinlim og pusse disse. Ellers må en vente til ting er ordnet utvendig.
  (trådstarter)
   #7
 30     0
Både takstmann og byggefirma anbefalte luftespalte mellom isolasjon og grunnmur som sikkert er basert på deres erfaringer med lignende problemstillinger. Det er flust av tråder på dette forumet der samme løsning er brukt, selv om det nå (stort sett) frarådes. Det virker som om Glava og Rockwool anbefaler at isolasjonen legges direkte mot grunnmur. Alle disse er enige om at det kan isoleres innvendig selv om utvendig isolasjon mangler, selv om dette ikke er iht til anbefalingene fra bl.a. Byggforsk.

Ideelt sett hadde rekkefølgen på isolasjonen vært slik at vi tok utsiden før innsiden, men av ulike årsaker tar vi innsiden først. Vi kommer uansett til å etterisolere utvendig og tenker at en god løsning inntil dette er gjort vil være å isolere innvendig på en måte som er et vanlig kompromiss ved manglende utvendig isolering. Så kan vi heller legge ganske tykk isolasjon på utsiden når vi graver opp. Planen er å gjøre dette til våren.

Det virker som om det er fire noenlunde vanlige alternativer for isolasjon og avstand til grunnmur:

  • 1-2 cm luftespalte over hele veggen

  • 1-2 cm luftespalte mellom stenderverk og mur, isolasjon inntil mur

  • Isolasjon mellom stenderverk og mur (2-3 cm), luftespalte mellom øvrig isolasjon og mur

  • Ingen luftespalte noen steder, all isolasjon direkte på mur



Takst- og byggefirma har anbefalt første alternativ, Glava og Rockwool er vel mer på siste alternativ.

HSt
   #8
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Luftespalte samler all fukt nederst så veggen din blir klissvåt og full av mugg nederst
   #9
 910     2
Dette minner veldig om min kjeller som vi rev ned og bygde opp igjen i 2022 (byggestart jan. 2022 - ferdig høsten samme år).

Situasjon: kjeller under terreng i hus fra 1961. Terrasse langs ene langside, men gravd og skiftet drenering ca. 2010. Ikke isolert utvendig (forrige eier - fullstendig idioti). Rev stenderverk som var satt opp med den berømte luftespalten og isolert på innside. Furupanel på innside av det igjen. Målte opptil 15% fukt i bunnsvill ved riving. Rev/fjernet alt på vegg, og pigget opp gulv og gravde bort alt som kunne fjernes av løsmasser.

Vi brukte lokalt murerfirma til mur og støp-arbeid, og de hadde en bestemt oppfatning av oppbygning som jeg synes virket fornuftig. Det ble festet 5 cm Rockwool markplate innvendig på vegg med flislim og plugger, og så ble det pusset med fiberpuss med armeringsnett. Til slutt malte vi veggen selv med Silikatprimer og silikatmaling (mineralsk, diffusjonsåpen maling for mur). "Beckers Mineral Silikatmaling" kan blandes i valgfri NCS-farge!

Resultatet ble absolutt helt strøkent. Nå er veggene 100% diffusjonsåpen, uorganisk og tåler "alt" av fuktighet uten at jeg trenger å bekymre meg for mugg eller sopp.

50mm vs 100mm innvendig isolasjon i kjeller - IMG_20220523_165415908.jpg - Osmose

Dette var det beste bildet jeg fant fra prosessen, første lag puss på veggen til høyre, ble totalt tre lag før de var fornøyd. Har dessverre ikke noe tilsvarende bilde av ferdig malte vegger før innredning... Men det ble veldig bra.
jaf
   #10
 6,305     tromsø     0
En har vel lov å kle med styrofoam også på vegg? Og eventuelt lekte ut og isolere over for brann. Da blir det tett mot yttervegg. Ikke bruk gips i en slik konstruksjon. Gips mygler med en gang.