427    8    0  

Dampsperre, dampbrems eller ingenting

 15     Kristiansand     0
Etterisolerer i et hus fra 40-tallet med relativt tette yttervegger og er i tvil om løsning for dampsperre.

Det har tidligere vært tømmermannskledning der overliggeren er fjernet og erstattet med et lag papp og vestlandskledning. Under den gamle tømmermannskledningen er det papp før rupanel og 4’’ reisverk med innblåst steinullsgranulat. Innenfor reisverket er det ny rupanel og så en 15mm porøs trefiberplate. 

Jeg etterisolerer med 2’’ trefiberisolasjon og dampsperre på innsiden.

Fra innsiden: dampsperre (?) - 2’’ trefiberisolasjon (hunton nativo) - porøs trefiberplate - rupanel - 4’’ rockwool - rupanel - papp - underligger - vestlandskledning

Blir dette en fuktfelle tro?

Bedre å droppe dampsperra eller heller bruke dampbrems?

Planen på sikt er å fjerne kledninga ned til rupanel fra utsiden, legge tyvek og stående lekter og ny kledning

TSt
   #1
 14,509     0
Hvis en kan legge utvendig isolasjon så vil dette hjelpe mye. Da blir gamle konstruksjonen varmere og en er sikrere mot evt kondesering av fukt. I så fall ville jeg gått for plast inne.
  (trådstarter)
   #2
 15     Kristiansand     0
Ja, det er nok sant, men dessverre veldig vanskelig å få til her.

Jeg får jo høre av de fleste i bransjen at det er dampsperre som gjelder her i Norge, i de aller fleste tilfeller. Det er veldig sjelden veggen tørker innover.

Men det som er spesielt her er at veggen er nokså tett på utsida, med flere lag papp, rupanel og dårlig utlekting.

Allikevel skal det mye til at veggen tørker innover. Kondens fra innelufta er nok et større problem. Så jeg tror nok løsninga vil være dampsperre og forbedre veggen på utsiden med lekt og tyvek.
Dampsperre, dampbrems eller ingenting - ny løsning@2x.png - Eilivg
Dampsperre, dampbrems eller ingenting - na°værende@2x.png - Eilivg
   #3
 645     Gjøvik     0
Jeg hadde godt for dampsperre. Ville valgt Rockwool eller Glava. De trekker til veldig lite fukt, Med dampsperre på innsiden burde dette bli bra.

Det en skal tenke på om går for en mer "pustende" løsning er at organisk isolasjon klarere å hode på og avgi fukt, men når denne isolasjon er fuktig, noe den vil være mye av vintersesongen, har den mye dårligere isolasjonsverdi.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 15     Kristiansand     0
Takk for svar Isoteks!

Nå er det litt seint å snu her, for trefiberisolasjonen, dampsperra og mye av panelen er allerede oppe. Det er også vanskelig å få dampsperra helt tett når jeg isolerer innenfra – den blir spikra gjennom med maskinspiker og i topp og bunnsvill blir det heller ikke nødvendigvis dønn tett oppunder taket og nede ved gulvet.

Men hvis damsperra fungerer sånn brukbart skulle det vel bli lite fukt i de innerste 5cm på en vegg med 15cm isolasjon? Utover i veggen her er det 10cm rockwool innblåst (på 90-tallet kanskje). Og to lag rupanel etc. Det er vel disse lagene som vil ta både kondens innenfra og evt. fukt utenfra?
Siste redigering: Monday, September 18, 2023 10:30:27 AM av Eilivg
   #5
 645     Gjøvik     0
Dette går bra Smile hovedproblemet med fukt er fra innsiden og ut på vinterhalvåret. Ja kondenspunktet kommer lengere ut i veggen en 5 cm fra innsiden. Fukt utenfra med luftet kledning (23mm lekter) er generelt lite. Kan være mer i kystområder
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 15     Kristiansand     0
Takk for betryggende svar!

Er det ikke bedre at trefiberisolasjonen fordrøyer eventuell fukt fra innelufta over et større område enn at vannet renner ned på bunnsviller, trekker opp i stendere etc. som det vil kunne gjøre med eksempelvis glava (som er nærmest vanntett på overflata)? Når våren kommer med RH ned i 40% må det nødvendigvis tørke ut hvis det ikke er altfor tett utover.
   #7
 645     Gjøvik     0
Om luft lekkasjen fra innsiden er så store det samler seg nok fukt til at bunnsvilla er våt over tid, så er det bedre med trefibereisolasjon.

Slik jeg ser det så må en fokusere på luft tettetting og deretter diffusjon (vandring av fukt i konstruksjonen). Når en brukere dampsperre løser en begge deler. Er begge disse faktorene løst spiller det ingen rolle om en bruker mineralull eller trefiber. Tørr trefiber isolere bra, mineralull isolere fra bra til litt bedre avhenger av kvalitet man kjøper.

Finnes helt klart gamle konstruksjoner hvor en ikke får kontroll på fukt, da er trefiber bedre. I slike tilfeller må en også isolere tynnere for å forsikre seg om at det får tørket ut om sommeren, og en må forvente mer energibruk på vinteren.
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 15     Kristiansand     0
Ja, det er vanskelig å få lufttett dampsperre på renovering. Det blir etasje for etasje, rom for rom, og bit for bit, så det er vanskelig å få til noe annet enn lappeteppe.

Sendte en mail til Hunton teknisk om dette her, morro å høre hva de sier.
Tipper de de sier noe om intelligent dampbrems Smile Den koster 8000,- for 3x20 meter på Maxbo… Et sted midt mellom dampsperre fra Biltema og muggsanering.