#162
 3,412     Akershus     0
Takk til Rødkleiv for et greit regnestykke.  Når spørsmålet i tråden er "er det verdt investeringen" så er det fint å få fram hva investeringen er :-)

Jeg tenker meg at i neste hus vil jeg har mer effekt enn de 1.8 kW som Rødkleiv nevner.  Alt-i-ett-pakken til Jula virker da mer relevant for meg.  Den gir rundt 6 kW med COP rundt 4.  Pakken inneholder utedel, innedel og akkumulatortank, til en pris rundt 25,000 - 30,000 kr.  Grunnen til at Jula-varmepumpen kan gi mer effekt er at den suger varmen fra en utedel med luftsirkulasjon på et par tusen kubikkmeter i timen i stedet for bare 100-200 kubikkmeter avtrekksluft i timen som NIBE 470 gjør. 

http://www.jula.no/catalog/bygg-og-maling/innendorsklima/oppvarming/varmepumper-luft-vann/luft-vannvarmepumpe-416108/

Vannrør kommer på noen tiere per kvadratmeter.
http://www.buildahouse.dk/gulvvarme/gulvvarmeror.html

Vannrørene kan ligge i EPS-plater, til endel tiere per kvadratmeter, med varmefordelingsplater av metall, også de til endel tiere per kvadratmeter:
http://www.buildahouse.dk/styroporplader-med-spor.html
http://www.buildahouse.dk/varmefordelingsplader.html

Da blir det et par hundre kroner per kvadratmeter, så rundt 40.000 kr for et passe stort hus.  Jeg tenker på legging av plater og rør som omtrent like enkelt og gøy som å legge laminat eller parkett, så denne jobben tar jeg gjerne selv.

Så trenger man noen greiser til å styre varmen dit man vil ha den; rundt 15,000 - 20,000:
http://www.buildahouse.dk/gulvvarmestyring-komplet-system-12-kredse-4789.html

Og så kommer noen tusenlapper til elektriker pluss noen få titusener til en rørlegger for å montere sammen rørene.

Da er regnestykket jeg går for omtrent slik:
Utedel, innedel, tank: 30,000
Rør, plater: 40,000
Varmestyring: 20,000
Nødvendige fagfolk: 20,000

Det blir rundt 110,000, sammenlignet med Rødkleivs omtrent 100,000.  Da har jeg fått varmtvannsbereder "på kjøpet", men ikke aggregat for balansert ventilasjon, så jeg kan "trekke fra" drøyt 5,000 men må legge til kanskje rundt 20,000 - 30,000 for å få sammenlignbare kostnader.


Varmefolie kommer vel på over 500 kr per kvadratmeter hvis man teller med elektriker og termostater, så på 200 kvm blir det fort over 100,000.  Her må man også legge på rundt 40,000 for balansert ventilasjon for å få noe som er sammenlignbart med forslaget fra Rødkleiv.


Siden systemet med vannbåren og varmpepumpe varme trenger vesentlig mindre strøm, forventer jeg at driftsutgiftene for vannbåren varme blir endel lavere enn for varmekabler, også i et godt isolert TEK10-hus.  Jeg forventer at forskjellen i strømregning mer enn veier opp for det ekstra vedlikeholdet man trenger for et mer komplisert VBV-system.


Jeg vil ha gulvvarme av hensyn til komfort.  Ovn med vannkappe vil ikke lønne seg for meg fordi jeg ikke gidder å fyre så mye og ikke har veldig billig ved.  Borehull og V/V-varmepumpe blir mye dyrere enn L/V uten at det gir veldig mye bedre COP.  Solvarme konkurrerer heller ikke ennå i mitt tilfelle.  Så det som gjenstår er peis (for kosens skyld) pluss enten varmefolie eller L/V varmepumpe med vannbåren fordeling.  Jeg tror jeg går for det siste.  Investeringen er ikke så langt unna varmefolie, og jeg sparer mye strøm i forhold til varmefolie. 
Signatur
   #163
 352     1
eiko og Rødkleiv, COP 3 på disse avtrekksvarmepumpene baserer seg vel på en uttemperatur på 20 grader etter hva jeg kan se i datablader. Dvs varmepumpen står for varmegjenvinningen i ventilasjonen også. Dermed blir COP lavere da vanlige ventilasjonsaggregat i passivhus allerede har krav til høyere gjenvinning enn 80%. Usikker på hvordan man regner ut dette men dvs at en del av den 'fornybare' energien varmepumpen deres henter ville uansett den roterende gjenvinneren sendt inn i boligen i ett standard aggregat.
Var faktisk tilhenger av denne typen aggregat men både Nilan og Genvex overtalte meg ikke. Anleggene tilfredstilte akkurat minstekrav til luftutveksling sammen med SFP og varmegjenvinningen til vårt passivhus på 196m2. Hadde boligen vært under 180 m2 hadde jeg nok gått for dette. Ble faktisk frarådet dette anlegget fra daglig leder hos vår ventilasjonsleverandør. Dette da det var flere avanserte duppeditter som kunne svikte. Men jeg sjekket alikevel mulighetene.
Signatur
   #164
 3,573     buskerud     0
Henhold til kwh bruk...

Har en kompis med gammelt hus, oppsusset og bruker vel knapt 20000kwh i året. Litt usikker på vindus kvalitet osv.
Men så står man opp til 10 pluss om vintern og fyrer med ved....

Mutter og fatter gjør det samme, minst 30-40 60/80l sekker ved i året ... Og har kun 22 grader på tider av døgnet når de fyrer..

Klart de bruker mindre strøm, men komforten kan ikke sammen lignes.


Jeg vil vel si so de andre, i et nytt hus på under 150 m2, så hadde jeg nok vurdert  vk av noe slag, men then again, så kjenner jeg såpass med folk i rør mafian, at jeg sikkert kunne gjort mye vbv selv, og fått gode priser...og hadde sikkert lagt vbv uansett lol.. Fordi jeg liker det, og ha mulighet til andre oppvarmingskilder, kanskje ikke nå, men hva om 20år...
   #165
 181     Akershus     0

eiko og Rødkleiv, COP 3 på disse avtrekksvarmepumpene baserer seg vel på en uttemperatur på 20 grader etter hva jeg kan se i datablader. Dvs varmepumpen står for varmegjenvinningen i ventilasjonen også. Dermed blir COP lavere da vanlige ventilasjonsaggregat i passivhus allerede har krav til høyere gjenvinning enn 80%. Usikker på hvordan man regner ut dette men dvs at en del av den 'fornybare' energien varmepumpen deres henter ville uansett den roterende gjenvinneren sendt inn i boligen i ett standard aggregat.

Ble faktisk frarådet dette anlegget fra daglig leder hos vår ventilasjonsleverandør.


For det første er det nok COP ved INNETEMPERATUR 20 grader. Utetemperatur er ikke så relevant når det er varmen fra inneluft som gjenvinnes.

Jeg vet heller ikke hvordan man regner ut dette teoretisk, men jeg bryr meg egentlig kun om hvordan totalen blir til slutt. Varmegjenvinning via et standard aggregat er langt unna å varme opp et passivhus i Norge. Man trenger ekstra varme og det gir disse avtrekksvarmepumpene med komfort på kjøpet. Vår foretrukne innetemperatur er rundt 24 grader året rundt, og vi får nok ikke æresmedlemskap i MGP for det. Det er likevel en god følelse å vite at man kan fråtse uten at det koster 30 000 i strøm i måneden (tallet er er hentet fra en gammel tante i en 300 kvm gammel villa i en kuldeperiode for noen år siden)

Leverandører sier hva som helst. Det eneste man kan være sikker på er at det som regel understøttet det produktet de forsøker å selge. Jeg la mer vekt på info som jeg kunne hente fra ENOVA, SINTEF og uavhengige rådgivere med erfaring fra lavenergiboliger.
   #166
 61     0
Blir litt myie frem og tilbake her og så mange forskjellige tråder at en fort mister tellingen.

Men jada det fleste som skriver her foruten rødkleiv gjør mye arbeid selv, og importerer selv. Dette blir villedende for ola norman i henhold til priser. Det vi ser i hverdagen med kunder er at det motar tilbud fra rørleggere etc på veldig høye kostnader. Noen kunder er lurere en andre og sjekker opp med 4-5 og for presset prisen ned noen hakk. Det andre gjør ikke dette. Men fortsatt blir det høye kostnader. Og så blir det beskrevet så mange løsninger og muligeter på vbv, og ingen ser ut som er enige i hva som er best. Når dere tilogmed reklamerer for at dobbelt mantled bereder er bra da synes jeg dette blir litt useriøst og en ser hvor stor tru enkelte har på dette feltet. Jeg har snakket med personer som trur bare det å velge vbv gir en besparelse på energiutgiftene.

Det jeg ønsker å få frem her er at det ikke alltid er like rosenrødt med et slikt system. Det er ikke alltid lønnsomt. Gjør du alt selv og importerer så kan dere sikkert overbevise meg på at dette kan være lønnsomt. Men det jeg registrerer er ivertfall ent ting som andersødegaard poengterte veldig fint. Til større hus du har til mer lønnsomt blir det, til mindre isolasjon det er til mer lønnsomt er det.

Da kommer mitt spørsmål. Enebolig på 120kvm. Helt nytt. Hva er beste løsning i forhold til økonomi.

Vbv. I betong eller i sponplater med alu?

1. Vbv med dobbelt mantled bereder
2. Vbv med kompaktagregat
3. Vbv med luft/vann
4. Vbv med energibrønn
5. Varmefolie med styresystem.
6. Et system jeg ikke har hørt om.

   #169
 47     Buskerud     0
jeg mener spørsmålet er todelt.

VBV eller folie/ kabler ? Da kan man vurdere pris. Jeg tror VBV i betong er billigere enn kabler i betong. Har også større fleksibilitet i fremtiden.
Jeg tror VBV i Alu/spon koster omtrent det samme som folie. Da ville jeg også valgt VBV pga fleksibilitet (solvarme, fjernvarme, ovn m vannkappe mm).

Jeg mener nattsenk ikke er like lønnsomt med AMS måler, da strømmen på natta er mye billigere enn på morgen/kveld. Da blir det dyrt å løfte temp tilbake til Comfort.

Dersom du velger VBV, er valget mellom elkasset/bereder og eller VP kun et økonomisk spørsmål. Du vurderer kontantstrømmen. Dvs investering, kontra spart strøm (i dag og i fremtiden), sett i forhold til rentenivå. Selve utregningen er enkel.

Her ville jeg utfordret leverandørene til å komme med beregninger. Jeg synes ofte at L/V pumpene blir relativt dyre, men det er mulig de er de mest lønnsomme i ditt tilfellet. 

Husk at ved 10% rente så vil en investering på 50.000,- ekstra, men som genererer kr 5.000,- i besparelse hvert år være like lønnsomme. Er da renten 5%, og besparelsen kr 5.000,- pr år, forvarer dette en investering på kr 100.000,-

Jeg tror besparelsen blir over 5.000,- (varme + varmtvann), og da mener jeg at du skal investere i varmepumpe. Jeg vet ikke om det er plate på mark du har, men er det tilfellet ville jeg valgt rør i betong i gang, vaskerom, bad, stue og kjøkken, og spon+alu, evt xps plater på soverom.
   #170
 3,573     buskerud     0
120m hadde jeg valgt vk, i et nytt så "lite" hus, så blir det lav energi kost uansett.

Men faktisk har en kompis av meg en slik 2-3 etg i et leilighets rekkehus..det er på 130 m2.
Alle leiligheteme der har vbv med nibe l/v sånn som går ventilasjonen.
De har vbv i gulv på bad, en stor 4 veis tak viiftekonveltor (sånn de ofte har i taket i butikker på kjøpesentre) plassert i gangen. Den varmer så og si alt i 2 etg unntatt bad.
I 3 etg har de liten radiator på soverom og vbv i gulv på,badet,der,og.

Det er ikke engang pipe! Og det funker fint,ned til selv de kaldeste dager..

Tror han knapt bruker strøm til fyring og varmtvann.. Han kom fra et 30000kwh hus, til dette her...der kunne en januar/februar,regning dra halve lønna, i år merket han dem knapt på økonomien

Så lønner seg selv i den siituasjonen, emn siden det ble bygget 79 leiligheter så utvygger ahr sikkert fått en fin pris på,vp løsningene...( de i 1 etg har  vbv i alle gulv og ikke noe vifte konvektor.