#11
 24,668     Akershus     0

Dere her inne som er så redd for drikkevannet. Bruker dere ikke samme vannet dere får levert av vannverket til vasking,dusjing vanning etc.? er ikke det like umoralsk?
Det er vel få av oss som får levert to typer vannkvaliteter. En type til drikkevann og en annen type til vasking og vanning.


Er en professor ved NTNU som ser på hvordan en kan lagre "mindreverdig vann" lokalt til mindreverdige formål. Det foresvever meg også at jeg har lest om hotell som fanger dusjvann i kjelleren og gjenbruker det til toalettspyling.
Signatur

   #12
 3,412     Akershus     0
Så bra at det ikke dreide seg om vannettet, men om en lokal brønn.

Sammenligningen mellom kraftverk og drikkevannsproduksjon er litt snodig.  Jeg er ikke kjent med at vann i kraftverk renses, overvåkes for en rekke bakterier, virus og andre smittefarer, og fordeles via et stort nettverk (med store trykktap) til høydebassenger og videre til husstander.  Produksjon og distribusjon av vann brukbart til drikke koster vanligvis en god del kroner per kubikkmeter.  Det er helt andre verdier og helt andre prosesser enn hva kraftverkene bruker. 

Angående moralsk bruk av vann, så får man gjerne en ganske ansvarlig bruk av vann når brukerne har vannmålere og betaler hva det koster å produsere vannet.  Men siden det nå kom fram at det dreier seg om din private brønn, uten tilkobling til vannettet, kan ikke vannet ditt brukes av andre likevel, så da er det ikke noe tema at du vil bruke like mye vann på en uke som jeg bruker på et år. 

De som vil ha en væske/vann-varmepumpe pleier å bore 100-200 meter ned i fjellgrunn for å kunne hente ut nok varme.  Håper brønnen din er dimensjonert for å gi tilsvarende varmemengder.

Håper brønnen din kan levere nok vann.  KjellG antydet et vannforbruk på rundt en kubikk i timen, og han pleier å ha rett  En kubikkmeter er endel badekar, så du trenger en vannmengde stor nok til å fylle endel badekar hver time, hele døgnet gjennom, i hele oppvarmingssesongen.  En vanlig sparedusj gir omtrent 6 til 10 liter vann i minuttet, altså i størrelsesorden en halv kubikkmeter i timen.  Som en liten innledende test kan du da skru på to dusjer for fullt en ukes tid, gjerne etter at bakken er frosset så du får en realistisk simulering av oppvarmingssesongen.  Etter at dusjene har stått åpne for fullt en uke bør du måle temperaturen på vannet.  Vanntemperaturen bør fortsatt ligge langt over frysepunktet hvis varmepumpen din skal ha sjanse. 

Hvis temperaturen går ned trenger du desto større mengder med vann.  For eksempel gir halvering av temperaturforskjell mellom inn- og utgående vann omtrent en dobling av vannbehov.  Det kan du simulere ved å åpne et par dusjer til i huset (eller en vannkran), la de også stå åpne over lengre tid, og se om da får en grei kombinasjon av tilstrekkelige mengder vann ved tilstrekkelig høy temperatur.  Prøv gjerne dette også en uke. 

Hvis alt fortsatt ser bra ut, og du har en god plan for å slippe ut vannet igjen på en god måte, skulle det ligge godt til rette for et vellykket prosjekt.

Hvis du ikke gjør disse testene risikerer du å investere endel tid og penger uten at du vil få forventet mengde varme ut.  Det er bedre å sjekke at prosjektet er gjennomførbart på forhånd, spesielt når testene er så banalt enkle som her. 

Lykke til!
Signatur
   #13
 24,668     Akershus     0
Sykkelmann gjør jo nettopp det, orienterer seg.

Tanken har vært oppe på BB før, men da for kjøling.
Signatur
  (trådstarter)
   #14
 6     Harstad     0
Heia!

Mitt spørsmål her inne var i første omgang for å orintere meg ang. v/v vannpumper, ettersom det er et nytt omåde for meg. Jeg har tenkt å kjøpe meg en v/v vannpumpe, I første omgang vil jeg prøve å koble den til "nettvann" Vil gjøre tester for å se hvordan det vil fungere i praksis. Dersom det etter prøving og testing viser seg at det ikke blir noen suksess, er det jo ikke værre enn at jeg kan koble den samme varmepumpa til 4-5 hundre meter kollektorslange.
   #15
 2,326     Trondheim     0

Normalt forbruk på 100 kWt/døgn i kald periode vil gi gangtid på i 10 timer på døgnet, og da er behovet 9 m3/døgn rundt regnet.
Anstendig mengde, men er vannkilden en innsjø så gjør det jo ikke mye.


Signatur