306    6    1  

Anbefalinger på væske-vann anlegg 2024

 20     1
Skal investere i et væske-vann anlegg i et nybygg som skal bygges i 2024, og vil ha tips og anbefalinger på et komplett anlegg. Ønsker rett og slett vite hva deres perfekte drømmeanlegg er! 

Sted: Nordvestlandet
Oppvarmet areal: 180m2 (Huset har 300 BRA fordelt på 3.etg)
Soner/termostater: 10stk
Størrelse på familie: 4 stk
Smartanlegg: Ja
Brønndybde: 180?
Effektbehov: 8kW?
Andre varmekilder: Vedovn
Underlag til rør: Støpes ned i alle etasjer

Optimalt sett skulle jeg ønske at det holdt med en stk enhet som dekket alle behov og at det ikke er behov for ekstra varmtvannsbereder og akkumulatortank (mulige feilkilder). Er åpen for anbefalinger både mtp antall L varmtvann ("duoløsning"), akkumulatortank og andre enheter tilkoblet for å optimalisere driften.

Pris, plassbehov og merke er ikke noen begrensning per nå.

   #1
 104     0
Skal ikke si noe om antall kw på pumpe siden det er nybygg.

Vet at Bosch/IVT har ei pumpe på markedet som går fra 1-6kw som virker spennende.
Om du skal ha ei pumpe så sats på inverter. Utfordring er da at den vil virke som ei riktig dårlig on/off pumpe når du ligger helt i nedre effektgrense. Derfor ved nybygg som skal være godt isolert så kan det kanskje være oK med ei slik 1-6kw? jeg har 2-8 på 300BRA over 3 etasjer rehab bygg. Og den trøbler litt på sommer/tidlig høst før effektbehov kommer opp i 2kw. Men dette må du få hjelp til å vurdere. og jeg aner ikke hvordan du liker å ha det hjemme i forhold til temperatur.

Inverter og Smartanlegg er etter hva jeg ser ingen kombo. Smartanlegg for å produsere masse varme når strøm er billig = ON/Off pumpe med stor akkumulatortank.

Uansett merke, så gå for ei pumpe fra en leverandør du får god hjelp med fra din lokale rørlegger. Hvis du da ikke liker å flikle og skru selv?

Og sist: gå for brønn på 200+ meter.. De ekstra metrene koster normalt ikke mye, men 180 er i nedre grense for ei 8kw evt 10kw pumpe etter alle innlegg her inne.
Så om du vurderer pumpe mellom 6 og 12kw som er de vanlige på markedet, så er borehull på 200m+ å anbefale.

Lykke til
  (trådstarter)
   #2
 20     0
Takk for info.

Kan nedjustere "smartanlegg: ja" til å være "app-tilgang og justering av temp: ja"

Jeg antar effektbehovet er godt nok med 6-8kw. Forstår jeg riktig når det er viktig å kjøpe en varmepumpe som kan levere lav effekt for å unngå start/stopp problematikk? Ser de fleste ligger på 1.5-2kw som laveste, hvor lav effekt ønsker man egentlig at varmepumpen skal levere. Dette er jo et potte tett og varmt nybygg. Ser Daikin har modeller som kan levere 0,85kw.
   #3
 104     0
Daikin Altherma Geo 1-10 kan være en god pumpe å kikke videre på ja.
Ser at den leverer 180L tappevann, det virker litt lite, men godt mulig jeg misforstår. Vår Bosch har 180L tank, og kan gi 270L ish 40grader tappevann.. Her er det tydeligvis forskjeller i hvordan produsenter oppgir data.



Jeg har bare vannbåren varme i hele huset, inkludert bad, så for meg er det viktig at pumpen kan jobbe på lav effekt, for badet ønsker jeg varme hele året. og da er det tipp topp om ikke pumpen jobber som dårlig on/off på sommerstid. Derfor ønsker en mulighet for lav effekt. Mulig du ikke ønsker bare vannbåren varme på badet men også legger varmekabler, da kan du bruke strøm på sommeren for lunk i gulvet, og varmepumpe når været blir kaldere.
(Husk å slå av varmekabler når vannbåren varme startes opp). Her er alle installasjoner litt forskjellig.

I tillegg vil jeg råde deg til å planlegge en "høytemp" kurs og en lav-temp kurs.. Typisk bad/vaskerom på høytemp og lavtemp blir stuegulv osv..
Du vil ha nok fart på vannet til at det blir jevn varme på kursen, og om vanntemp er for høy så må det strupes ned. Da kan du risikere kaldere områder på gulv

Ellers.. snakk med din lokale rørlegger, for uansett hvor god/dårlig en pumpe er, så er det utrolig hvordan resultatet kan bli basert på rørleggerkunnskapen. En dårlig pumpe kan ha strålende resultater hvis rørlegger kan installasjon, og motsatt





  (trådstarter)
   #4
 20     0
Takk for svar.

En annen begrensning jeg har er at det er 230v i området mitt. Er det mange varmepumper som ekskluderes da?

Og tilslutt, er det noen med anbefalinger varmepumper som vil fungere perfekt til mitt forhold (2023 modeller)?
   #5
 104     0
Når jeg var på markedet i 2021, så var ikke 230V noe problem på Bosch, Thermia, Daikin og Nibe.

Bor på Sunnmøre, så det finnes flere leverandører å sjekke med.

Når det gjelder effekt, så tenker jeg nevnte Daikin 1-10Kw ville passet ypperlig.
Men sjekk også litt vurderinger om du kan gå ned i effekt, da finnes det som nevnt en 1-6Kw Bosh som kan være aktuell.

Thermia, her er det 2-8Kw modeller som sikkert er aktuelle? Thermia har noe teknikk for Hetgass veksler, som gir store mengder varmtvann.

Nibe.. velg og vrak, mye skrives om Gradminutter til Nibe, så der må du gjøre deg opp en mening selv. Jeg valgte å ikke gå for den grunnet gradminutter, men andre kan vurdere løsning som perfekt for seg. Nibe er stor i skandinavia, og alle kan ikke være missfornøyde, så noe gjør dem også korrekt.



Spør i rundt, for det er enorme prisvariasjoner, hva finnes som tilbehør og kan du få med brønnboring etc..
To ting jeg personlig ville ha nevnt:

Planlegg om du ønsker bare vbv i bad/vaskerom, da bør du ha egen høytemp kurs og en lavtemp kurs (shunt).
Å kjøre alle gulv på samme varmesløyfe med termostater fungerer dårlig. Blir for lite fart på vannet, så gulvkretser blir kalde på slutten, og du får tempvariasjon på gulv i rommene. Jeg har forsøkt, så nå ligger det en shuntkrets i bestilling.
Dette taler også for 1Kw-10 pumpen fra Daikin eksempelvis.. Da slipper du at pumpen går i on/off modus på sommeren.

Smell på med minimum 200m brønn først som sist, siden effekten ikke er bestemt enda. Og det er noe som heter komfort-inflasjon. En vil ha det litt varmere i huset når en kan ha det komfortabelt uten at strømmåleren går bananas.
  (trådstarter)
   #6
 20     0
Takk for svar bug11.

Kan du forklare litt hvordan en slik høy- og lavtemp kurs fungerer og hvordan det påvirker pris og COP på systemet? Hvis mine antagelser er riktig så justerer man tur-tempen fra varmepumpa en hel del høyere og så blander man inn kaldvann for å få riktig temp til lavtemp kursen? Det vil i så fall påvirke COP negativt og er jo "unødvendig" bruk av energi. I mitt tilfelle med 3 etasjes hus og lange avstander, må jeg ha 2 fordelerstokker (som da må bli 4 stk med høy- og lavtemp kurs). Er villig til å investere noen kroner ekstra og ofre litt COP for komfort, men ønsker litt mer kjøtt på benet før jeg tar en avgjørelse.

Det eneste som er sikkert er at jeg skal gjøre tiltak på badene og vaskerom. Alle jeg kjenner som har installert vbv sier at det ikke er varmt nok på flisene. Lufttemp er ok. Det samme oppfatter jeg fra forumet.

Slik jeg ser det har jeg 4 alternativer:

1. Elektriske varmekabler. Dropper vbv på bad, vaskerom etc.
2. VBV og elektriske varmekabler. Kombinerer disse to på bad, vaskerom etc
3. VBV på alle rom u/lav- og høytemp kurs. Rørleggers anbefaling der de prosjekterer mindre avstanden mellom rør i høytemp soner.
4. VBV på alle rom m/lav- og høytemp kurs.