5,247    16    0  

Balansert ventilasjon + vannbåren varme i nybygg

 16     0
Heisann!

Er i full gang med planlegging av nytt hus. (Kommer i egen tråd senere)

Men jeg står i beit når det kommer til spekulering. Man tenker og spekulerer så mye at alt blir bare rot i hodet. Derfor henvender jeg meg her..

Huset som skal opp har en grunnflate på 201 kvm og her tenkte jeg å legge vannbåren varme. (Badet i 2etg kommer i tillegg)
Samtidig har huset balansert ventilasjon fra Flexit med roterende varmegjenvinner.

Er det noen som kan fortelle kort og greit om hva jeg kan forvente i ekstra kostnader på å ha VBV?

Jeg tenkte da å kjøre L/V VP + dobbeltmantlet bereder (eller?)

Ser også at Thermia Atec er en aktuell varmepumpe å bruke. (Har ikke pris)

Balansert ventilasjon blir det jo uansett! Men skal jeg gå den ekstra strekningen å installere VBV?

Eller er det noen som har et godt tips til oppsett av VBV for disse opplysningene?

Venter i spenning..  ???

hro
   #2
 1,574     Trondheim     0
Skyter fra hofta her. Inngangsbilletten blir dyrere, men med så stor grunnflate - forekommer deg meg rart om man ikke vurderer VBV

Mht ventilasjon - tenk også på mulighet for varmeveksler og AC i systemet. Mange velger miniumsløsninger på dette området for dekke forskriftskrav - men alfa og omega for godt hus å bo i er ulike temperaturer i ulike soner. 

Enkelt gestimat - regn med ca 200.000 ekstra og du tjener det fort inn på god bocomfort og fornuftig energiforbruk.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 16     0
Takker for svar!  :)

Det er med tanke på ekstra kostnader med å sette opp VBV, Elcomp..

Ja, Om totalen for systemet er 200k rundt regnet, så vil jeg vel kanskje påstå at det er overkommelig.

Men det nevnes i tidligere tråder om dobbeltmantlet bereder og akkumulatortank - som jeg ikke blir helt klok på. (Det er dog i litt andre oppsett)

Det er nok klart at ved forskjellige oppsett er det også andre komponenter som er nødvendige.

Tror nok at jeg vil forhøre meg med en fagmann om hvilket oppsett jeg bør gå for, for et best mulig tilpasset system.

Mulighetene er vel mange, men i mitt hode bør det jo også være mulig å benytte en sløyfe for VBV til den balanserte ventilasjonen for ''ekstra oppvarming''? På den er det vel el-kasett som standard.

Må gjerne komme med innspill den som vil.. (Helst fra noen som kjører samme sytem)  Wink
   #4
 352     0
Regner med jeg får mye pes for følgende kommentar... Nå skal jo jeg oppføre passivhus og har litt oversikten over kostnaden med det. Legg heller inn 100 000 ekstra i bedre isolasjon og vinduer samt vindtetting i forhold til tek10. Så trenger du bare luft til luft varmepumpe for grunnvarme utenom VK på badene og eventuelt inngang og gå opp en dimensjon på ventilasjonsanlegg og rør. Da har du ett lunere hus å bo i og slipper merkostnaden med vannbåren varme. VK har beregnet levetid på 20-50 år. Varmepumpe 20? Og da kommer gasspåfylling og eventuell service itillegg til 200k. Bare ett tips:)
Signatur
   #5
 181     Akershus     0
To ting:

1) Vi har flyttet i NS3700 passivhus i år, og selv om vi ikke har opplevd kulde ennå så er jeg glad vi valgte VBV. Jeg tror nok vi ville klart å få tilstrekkelig temeperatur i alle rom uten gulvvarmen, men komforten er rett og slett bedre med gulvvarme. Balansert ventilasjon og l/l vp vil ikke gi samme komfort uansett hvor mye isolasjon du har.

2) Du kan få VBV til godt under 100 laken ekstra. Forutsetningen er at du har et godt isolert hus. Løsningen heter avtrekksvarmepumpe. En slik enhet koster ca 50' og inneholder varmtvannstank, balansert ventilasjon og en varmepumpe som benytter seg av av avtrekksluft til å gi tappevann og gulvvarme. Tilluften varmes opp av varmtvann slik du nevner. Du slipper en bråkete og stygg utedel, og ikke minst et grisedyrt borrehull. Hvis du bygger etter TEK 10 eller bedre vil dette fungere godt.

   #6
 352     0
Når flyttet du inn da? Vi bor i en Tek07 vertikaldelt leilighet idag og har lufta fra vi kommer hjem til seint kveld hver dag fra tidlig vår til nå og gjør det fortsatt. Ifjor holdt vi varmen med vk på bad i kjeller pluss en liten ovn på grunnvarme i kjelleren. Oppe har vi benyttet vifteovn noen timer til morgens eller når vi kommer hjem fra jobb.
men er enig at om en kan kombinere avttrekkspumpe er det absolutt å foretrekke. Da dette er økonomisk gunstig i forhold til ett vanlig gulvvarmeanlegg.
Signatur
   #7
 181     Akershus     0
Vi flyttet inn i vår og har ikke opplevd utetemp under null i det nye huset. Jeg har testet systemet med å kjøre litt varme i gulvet på de kaldeste dagene. Forskjellen med og uten gulvvarme girikke særlig utslag på termometeret. Men komforten på et bad med 24 grader hvor flisgulvet er varmt kontra nesten samme romtemperatur uten varmt gulv, er stor!

Vi bodde også i TEK07 hus før. Forskjellen er at at passivhuset holder på temperaturen stabil på en helt annen måte. Både når det blir litt kaldt ute og når det blir grisevarmt ute.TEK 07 huset ble raskere varmt om sommeren og raskere kaldt ved lavere utetemperatur.

  (trådstarter)
   #8
 16     0
Takker for alle tilbakemeldinger..

Jeg har ikke startet byggingen enda - for de som ikke fikk med seg det..

Huset blir et Tek10 lavenergihus fra Hedalm i Trondheim.. (Ja, Hedalm Anebyhus!)

Et stort og flott hus!

Helt enig med rødkleiv vedr. komfort.. Og det er derfor jeg vil ha VBV. Jeg er helt sikker på at det løfter komforten MANGE hakk..

Jeg skal absolutt se nærmere på løsningen med avtrekksvarmepumpe, da jeg tror kanskje det blir den beste løsningen.

Kostnaden på VBV er jo i hovedsak varmepumen..

Satt sammen det meste av VBV-systemet på buildahouse og synes det var en grei kostnad.. Har som sagt ikke kommet frem til varmepumpa enda, men har god tid.
   #9
 24,668     Akershus     0
Med balansert ventilasjon, hvordan vil du holde en frisk temperatur, 7 grader, på soverommet samtidig som du har stuetemperatur på 28 grader?
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 16     0

Med balansert ventilasjon, hvordan vil du holde en frisk temperatur, 7 grader, på soverommet samtidig som du har stuetemperatur på 28 grader?


Det er mulig å stenge av sonene.
Dvs at man kan stenge lufta til/fra soverom, og åpne et vindu dersom det er ønskelig.

Men tror også at det styres via termostater så lenge man legger opp til et slikt system.

Mer enn det kan jeg ikke svare på, da jeg ikke har sett systemet enda, og heller ikke satt meg så godt inn i det. Men jeg må visstnok ha det. (Tek10)