#11
 24,668     Akershus     0
Sviktene varme kan da kanskje være luft.
Signatur

  (trådstarter)
   #12
 22     0
Legger også ut bilde av den vannpumpa som står rett over varmeveksler. Den står på hastighet 3. Det er også montert en Flamcovent luftutskiller mellom denne pumpa og berederen.
Dårlig effekt fra bereder - 20141018_175339[1].jpg - jatle
Dårlig effekt fra bereder - 20141018_175339-1[1].jpg - jatle
   #13
 2,326     Trondheim     0

Jeg har mistanke om at varmepumpen ikke leverer nok effekt til berederen.
Dette kan skyldes at varmepumpen er for liten, eller at det er for liten "flow"/vannmengde som sirkulerer mellom bereder og varmepumpe.
Tror ikke det er noe galt inni bereder, men at bereder ikke får tilført nok varme fra varmepumpen.
At du har 45 grader inn i bereder fra varmepumpe, hjelper lite hvis vannmengden er liten.


Jeg heller mot samme mulighet, og drister meg med en "hypotese"
Tok en titt her, http://www.centralheating.co.uk/system/uploads/attachments/0000/4876/geoTHERM_air_manual.pdf
Det er en 5,3 kW pumpe. Ved + 2 grader og kanskje begynnende defrost og mye påriming så blir COP kanskje ikke mer enn 2,0.
Kompressor er 1,9 kW, og med synkende utetempetur synker også effekten den forbruker.
Kanskje 1,7 kW.
Så. i gjennomsnitt leverer den omlag 3,6 kW, og det stemmer ut fra de 900 liter/time og temperturdiff du har på inn og ut av gulvet,
Tror ikke du har noe feil, det er diftsforholdene og varmebehovet som presisi er i "balanse".
Signatur
   #14
 84     Rogaland     0
At du ikke har problemer ved -15, skyldes nok at den nederste varmekolben på 9 kw har slått inn og hjelper varmepumpen.
Vet ikke hvordan den nederste varmekolben styres, men den burde nok slått inn tidligere, slik at du fikk en høyere temperatur inn på varmesløyfene, når du har problemer ved +2 grader.
Jeg tror derfor at årsaken til dine problemer er at berederen ikke mottar nok varme fra varmepumpen som kan skyldes:
1) Varmepumpen er for liten, og avgir for lite effekt.
2) Effekten fra varmepumpen ikke blir effektivt overført til berederen, pga for liten sirkulasjon, luft i systemet etc

Jeg tror pkt 1, er det som er gjeldende her, skal du øke temperaturen må du få den nederste varmekolben til å slå inn tidligere og bruke den til å heve vanntemperaturen.

Som Dkt 850 skriver, så er du nok i "balanse" ved ca +2 grader, og trenger da hjelp fra den nederste varmekolben.

Så spørsmålet blir når slår varmekolben inn og hva styrer den?
Kan du justere denne selv?


Signatur
  (trådstarter)
   #15
 22     0
Jeg er litt på tynn is når det gjelder de tekniske spørsmålene. Men jeg skjønner ikke at varmepumpen kan være for liten når den avgir 45 grader til og med når det er kuldegrader ute. Jeg tror vel heller at det må være som du sier i punkt 2, at det er en form for sirkulasjonssvikt.  Det er samme temperatur på vannet som kommer fra varmepumpa 45 grader og som forsvinner inn i bereder, det kjenner jeg bare ved å ta på rørene. Problemet er at vannet ikke sirkulerer som det skal i bereder av en årsak.
Skjønner at du kan tro at det er varmepumpa som er underdimensjonert, men hvordan forklarer du da temperaturen på 45 grader rett fra varmepumpa?

Sitat fra dkt850: Tror ikke du har noe feil, det er diftsforholdene og varmebehovet som presisi er i "balanse".
Skjønner ikke setningen din helt, kan du forklare?
HSt
   #16
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Jeg var borti en kjølemaskin (det blir en VP, bare byttet retning) der  levert effekt var for lav. Der var det noe om dyser i kjølesystemet som ikke var tilpasset temperatur området. Nye dyser og den ble ok. Tanken min er om det kan finnes utetemperatur områder som lager tilsvarende effekt.

Svaret til dkt850 er vel at han mener du dokumenterer at du faktisk bruker opp all produsert varme. (900l og den oppgitte tur/retur temp)
   #17
 2,326     Trondheim     0
Hei.
Litt etter hvordan man oppfatter energi så kan det være litt vanskelig med en gang å fange opp hvordan et energisystem som eksempelvis vannbåren varme er i et hus.
Energien flyter gjennom systemet, og på et gitt punkt så er det balanse mellom alle overgangene på varmeenergi.

De ulike overgangene for deg er:
- Utetemperatur mot innetemperatur
- Innetemperatur mot gulvflatetemperatur
- Gulvflatetemepratur mot vanntemperatur og flow i vannrørene
- Vanntemp/Flow i vannrør og vanntemp/flow fra veksler på L/V
- Veksler L/V og kjølemedietemp/Flow
- kjølemedietemp/Flow og Utetemperatur og effekt fra strømnettet (Som gir grunnlag for COP på L/V)

Når du holder ønsket innetemperatur flyter energien jevnt mellom alle tilstander, det er balanse. Er et ledd her en flaskehals så vil det siden energi ikke kan oppstå eller forsvinne alltid styre seg inn på en balanse, det flyter mellom leddene like mye som det klarer å komme gjennom på flaskehalsen.

Så det jeg da tror er at når du har 2 grader ute (Se første punkt) så strømmer det ca 3,2 kW ut av huset pga temperaturforskjellen inne/ute. De 3,2 kW suges ut av gulvene, og da slik at retur fra gulvene er 27/28. Det vannet går inn i bereder, og en liter inn i den er en l iter ut igjen på gulvene, Dvs det tappes jevnt 3,2 kW ut av bereder.
Det 3,2kW etterfylles av VP med vann som holder 45 grader, men mengden som er 45 grader er mindre enn flowen på gulvene. Derfor blir de 45 grader spedd ut til kanskje 30 grader, og 30 grader går ut på gulvene.

Ser du skriver en plass at varmepumpen ikke går hele tiden. Det skulle bety at den har mer å gi men at du ikke får det ut av den av en eller annen grunn som du er inne på selv mer eller mindre. Hvor er føleren som gir VP tilabkemelding på at det er 45 i akktanken plassert? Hva om den ble plassert på turrøret til gulvvarmen ut av OZO?
Signatur

   #18
 24,668     Akershus     0
Høres for meg ut til sirkulasjonssvikt. Enten ved at sirkulasjonspumpe står eller at det er luft i systemet.
Signatur
   #19
 24,668     Akershus     0

- Vet ikke hva du mener med shuntventil?


I enkelte systemer er temperaturen i tanken for høy for f.eks. parketgulvet. En shuntgruppe er en termostatstyrt ventil sammen med en sirkulasjonspumpe. Resultatet er at vannet i gulvet sirkulerer og mer eller mindre kjelevann blandes inn for å få ønsket tur-temperatur.

Signatur
  (trådstarter)
   #20
 22     0
Har mest tro på sirkulasjonsvikt jeg også. Så spørsmålet mitt er, for dere som har teknisk innsikt, hvordan lufter man ut en propp i bereder. Jeg har prøvd å lufte selv, det jeg da har gjort er å stenge alle kraner ut til samlestokk. Åpne vanntilførsel så vannet strømmer igjennom bereder og ut i ekspansjonstanken, jeg åpner da kranen på toppen av ekspansjonstank så trykket ikke blir for høyt, passer på at trykket ligger på ca 1,5 kg. Vannet renner da ut i overløpsrøret og ned på gulvet og ut i sluk. Lar dette renne igjennom systemet i 4-5 minutter og stenger vanntilførsel. Da opplever jeg enkelte ganger at temperaturen stiger og det blir opptil 40 grader ut til stokken, da blir det god varme i gulvene. Problemet er bare at det holder i 1-2 dager eller noen ganger i 30-40 dager, så må jeg gjøre det samme igjen. Enkelte ganger har det ingen funksjon, som det da er nå.

Derfor har jeg gått inn på dette forumet i håp om at det er noen som kan gi et klart svar. Uansett om det finnes en løsning, så har jeg fått mange bra tilbakemeldinger, takk skal dere ha. Men enda ingen som har svart på om det går å lufte berederen, hvis det er der det er sirkulasjonsvikt.  Smile