#11
 3,573     buskerud     0
en ting til, hvilket merke er denne boksen, og  det som er i den?

finnes kanskje egen styring til dette som muligens styrer kolben og pumpa og..som oblygre sier, vet ikke om noen standard løsning, men fullt mulig det finens noe til systemet ditt.

Dvs. det kan tenkes du kan får styrt tempraturen på kolben uten shunt automatikk, men at termostaten på el elementet kan styres via en utendørs, eller innendørs  termostat.

Kanskje det rørleggern din leverer, og det da blir litt el kobling inn i bildet.

Det står sikkert om mulighetene osv. i intruskjonene til el kasseten din, du har vel fått den?


Hva slags pris har rørleggern kommet med på delene, uten montering, og hvilket merke styring? 

  (trådstarter)
   #12
 797     Nes, Akershus     0

en ting til, hvilket merke er denne boksen, og  det som er i den?

Pumpa og el-kassetten er LAING. Jeg antar resten er av samme slaget, har iallfall ikke klart å finne noe produsent-betegnelser. Det sier ikke meg så mye, men kanskje andre her vet om dem?

EDIT: Jeg fant faktisk instruksjonsmanualen på nettet, og det kan se ut som at det finnes muligheter for styring av både pumpe og elementer, samt termostat. Skal bli spennende lesning ikveld. http://lainginc.itt.com/pdf/LTI_Operation_manual_EPR.pdf


Finnes kanskje egen styring til dette som muligens styrer kolben og pumpa og..som oblygre sier, vet ikke om noen standard løsning, men fullt mulig det finens noe til systemet ditt.


Dvs. det kan tenkes du kan får styrt tempraturen på kolben uten shunt automatikk, men at termostaten på el elementet kan styres via en utendørs, eller innendørs  termostat.

Kanskje det rørleggern din leverer, og det da blir litt el kobling inn i bildet.

Det står sikkert om mulighetene osv. i intruskjonene til el kasseten din, du har vel fått den?


Eh nei, nix instruksjonsmanual. Dessverre. Men det kan jeg sikkert be rørleggern pent om. Han som hadde huset før var litt svimete, så det er dårlig med dokumentasjon i det store og hele... Vurderer å få rørleggern over for en prat, og gå litt i dybden på hva de tenker gjøre osv. Kunne jo vært interessant, det.


Hva slags pris har rørleggern kommet med på delene, uten montering, og hvilket merke styring?  

Hele stasen, ferdig montert skulle koste 22k. Det er ikke spesifisert så veldig mye i det tilbudet utover hva jeg skrev tidligere, så jeg aner ikke hva det er for fabrikat, hva kun deler skulle koste osv. Jeg skjønner jo nå at det kanskje ikke var noen upris, men som jeg sier så skal jeg godt kunne ta på meg el-arbeid osv om det ikke er noen stor sak. Det er jo noen kroner å spare om han skal fakturere en dag, til 600 kroner timen.
Signatur
  (trådstarter)
   #13
 797     Nes, Akershus     0
Sorry, så ikke denne før nå.


Forresten hvordan har oppvarmingskostnadene vært hittil?


Fra innflytting seint i januar, og frem til 1 juli, har vi gått på ca 17500 kr i oppvarming. Det var riktignok en streng vinter her i Akershus, men jeg syns det er vel mye. Spesielt når varmen er så dårlig kontrollert at man må lufte for å få ned tempen...
Signatur
   #14
 2,413     Ønsker ikke besøk av deg     0
oblygre: Gode argumenter  ;D  Men ang. utekompensering så må jeg se praktiske eksempler for å bli totalt overbevist.

Synes varmekolben på bildet er en god løsning og design. Sjekket opp LAING på nettet og det virker som de ikke lenger blir produsert slike varmekolber, de satser vist på kun pumper.

Synd, for skulle gjerne kjøpt en slik selv.
   #15
 3,573     buskerud     0
arnebergli bygger inn sine komponenter i skap på samme måte om ønsket, men det koster litt ekstra., ellers er modul2 fra toshiba kwsmart også en slik alt-i-box løsning. Men den er itillegg klar for resten av kwsmart opplegget.

17500kwh til kun el kasseten, ikke tappevann og. Ja det er veldig mye.. hvis det er total el forbruk, så er det ikke så galt..

Du bør sjekke luft/vann pumpe før du går til innkjøp av termostater hvis dette er kun oppvarming, og ikke husholdnings el. og varmtvann...   da lukter det 50000kwh i året ...yikes..   Sånne vannbårne anlegg er vel grunne til at noen skriker ut at det koster mye å fyre vannbåren på el ;D
:o
Men du kutter nok ned en god del ved å slippe å lufte ut varmen.. Wink  Uregulert el drevet varme blir jo som å ha panelovner uten termostater under åpne vinduer, ergo sviiiindyrt å drifte.



  (trådstarter)
   #16
 797     Nes, Akershus     0
Okai, da har jeg lest blekka som hører til varmer/pumpe-modulen. Interessant lesning, og det viser seg at det finnes flere spennende alternativer for styring, alt fra sekvensiell oppstart av elementene, til ute-komp via egen modul. Det enkleste, sånn jeg ser det (iallfall i første omgang), er mulighet for styring av elementer av på via en enkelt termostat. Tanken nå er å montere en billig/grei trådløs termostat på badet, og heller prøve å balansere anlegget etter denne igjennom vinteren. Så får jeg heller stenge av de fleste sonene om sommern. Det blir jo hakket billigere med en tusing (max) for en trådløs termostat enn for full styring. Så får regnskapet/erfaringene over året vise om det behøves mer styring av hver sone, og om det behøves ute-komp for å ta unna for drøye svingninger på det kaldeste ila vintern. Med tid og stunder (om noen gode år) blir det nok varmesløyfe og væske/vann, og da skal man ikke se bort ifra at det må styres. Men jeg tenker prøve dette først, iallfall om det stemmer som woodbear skriver, at forbruket ikke er så ille.

For jeg bomma igår, forbruket jeg oppga er totalt. Har igrunn ikke klart for meg hvordan fordelingen er varme/varmtvann/lys osv. Det står på tapetet å få trikkern til å montere kWt-måler på varmeanlegget, og så tenkte jeg kjøpe en sånn løs å sette på beredern. Det siste mest for å overbevise de i huset som dusjer veeel lenge om hva det faktisk koster å varme vannet på det dyreste igjennom vintern.

Hva tror dere, en enkel termostat burde vel fungere? Bare sånn som et rent prøveprosjekt. Eller er det hold i ryktene om at vannbåren varme er tregt, og bør styres mer avansert, slik at det forutser temperaturfall utendørs?

Og vet noen om en enkel trådløs termostat som åpner/lukker? Sender/mottaker som et sett, uten noe mer? Trenger ikke være fancy eller se nevneverdig design-deilig ut. Fant en igår: http://www.framtidshuset.no/catalog/product_info.php?manufacturers_id=1&products_id=236&PHPSESSID=0e94e43cd9a1ccf9dc805b13acf9b68b

Oooog, er det noen som raskt kan fortelle meg hva man som en grunnregel setter som max tur-temperatur for vannbåren varme lagt i støp, med både parkett/laminat eller fliser? Jeg regner med at det er de førstnevnte som sier stopp og tar skade først? Jeg anser det slik at igjennom vinteren brukte anlegget noe lang tid på å ta igjen for fallet ute, men det kan jo også skyldes hva jeg satt termostaten i anlegget på. Kan jeg sette opp den, så tur-tempen blir noe høyere, så blir det vel også raskere varmt.

Det eneste aberet med dette er at om et vindu står oppe lenge på et rom, vil ikke anlegget få det med seg før tempen begynner å falle på badet. Og da har vel de som sover på det rommet frosset ihjel allerede...

Uff, nå blei det mye skriving, men jeg fikk så god glid!
Og igjen, takk for alle tilbakemeldinger.
Signatur
   #17
 3,573     buskerud     0
til vannbåren trenger du uansett sentral enheten til 3-5000,-  Så koster hver akuator ca 250-500kr og hver rom termostat 400-1300kr..  fra billigt til dyrt.

Ville nok hatt termostater på soverom og stue før bad... Styre etter badet tror jeg blir vanskelig, men ikke umulig... kanskje noen andre har innspill... evnt. styre etter stua.
Hva koster utekompenseringen til systemet ditt? Samtidig kjøper du seinere vp, så blir den bare å kaste uansett. Romtermostatene får du altids brukt videre. Men du trenger kke kjøpe til alle rom med en gang. Kjøp helst til de rom du  vil at skal være kaldere enn resten, slik at de heller stenger når det blir for varmt.


hvor stort hus er dette... 17500 fra januar tom juni hmm..
Jeg  brukte jeg ca 15800 av et totalt forbruk på 27500. 200m2 fra 1972.. delvis etterisolert. 

  (trådstarter)
   #18
 797     Nes, Akershus     0
Huset er totalt på 170 kvm, 140 av disse på første plan med gulvvarme... Bygget i 05, godt isolert. Men det er med litt oppvarming (+5 grader) av to rom i uthuset,da. Totalt 20 kvm, sånn passe dugelig isolert...
Signatur
   #19
 3,573     buskerud     0
Hvis du må lufte ut gulvarmen om kvelden pga. for varmt, så ender el kasseten med å jobbe på full kanon når natta og morgen kommer, koster sikkert sikkert ganske mye.

Ikke det at jeg vil si noe sikkert, men rørleggern min har elkasset til 120m2 med gulvarme...så har n 270 m2 til sammen med utleie del.

I tillegg har han 3 jenter, som driver med hest, pluss ei kone. Samnt leieboere... og han bruker ca 28000kwh totalt  iløpet av et år... så du kan si at jeg tror elkasseten din jobber overtid pga av mangel på termostat.

Tenk deg at nå holder den alt vannet varmt hele tiden, mens med termostater kanskje den kun vil holde 30-50% av mengden varmt store deler av døgnet...  


Merker selv nå med to bad med varme kontra tidligere ett, at jeg har tilgode å se begge ventilene helt oppe samtidig.. ..nå stenger den hovedbadet (som har bypass funksjon) nesten hver gang det trengs varme til kjellerbadet. Hoved badet er satt til 25 grader, men ligger som regel over uansett..  ca 25,5-.27 grader... mens kjeller badet står på 24grader nå...  trenger lavere temp der, siden gulvet blir en smule varmere pga. mere rør, så selv om lufta er kjøligere der nede, kjennes det varmt nok ut i massevis..

Tror jeg ville hatt på romtermostater hvis varmepume er flere år fram i tid.. de vil uansett kunne brukes videre....  

Men du skal ikke se bort ifra at du kutter 30-40% av forbruket på el kolben med  romtermostater, og tjener selv det inn.
   #20
 2,413     Ønsker ikke besøk av deg     0
FYI

Prøvde å få en tilbud fra Arne Bergli AS på varmekasset.

Tilbudet var ikke akkurat noe å skyte opp en rakett for. Og så nekter han å selge slike
ting til privatpersoner, må være rørlegger.

Maken til fjott.