#11
 17     0
OK.
Kanskje du har lest gammel informasjon? Eller det er dårlig utførte installasjoner.

Jeg har egen erfaring. Vi har flere NIBE i familien min. Jeg har en NIBE S1255 og er veldig fornøyd med den.

Den regulerer varmen perfekt og tilpasser seg strømprisen for å spare ekstra mye strøm. En god ting er at firmware etter hånd blir oppdatert med nye funksjoner. Jeg har ingenting å klage på, tvert imot.

   #12
 3,587     0
Nibe fungerer dårlig hvis du har vært stormannsgal nok til å kjøpe en så mye større VP enn du trenger at reguleringen må jobbe helt ned i den aller laveste enden av arbeidsområdet. Det er ofte slik med reguleringssystemer at når de går utenfor det området de er bygget for, er ikke stabiliteten på topp.

Hvis du mener at du har bedre peiling enn leverandøren, og forsøker å mekke til din egen styringslogikk for å gjøre en bedre jobb selv, kan du kjøre deg et stykke ut på viddene i vurderinger og konklusjoner.

Når du leser andres vurderinger og kritikk er det viktigere hvor mange som kan bekrefte en vurdering eller kritikk enn hvor mange ganger hver bidragsyter gjentar den samme kritikken.
   #13
 17     0
Akkurat sånn.
En feildimensjonert og dårlig installert pumpe vil alltid være dårlig uavhengig av pumpemerke.
KE
   #14
 3,673     Hordaland     0
Hele poenget med en inverterpumpe er at den skal justere seg etter behovet. Noen pumper er bedre til å justere seg enn andre. Varmepumpeprodusenter som benytter gradminutter for å justere kompressorfrekvens har ikke tatt seg bryderiet med å tilpasse on/off varmepumpesoftwaren sin til invertertype. Det enkleste er å styre unna varmepumper som bruker gradminutter. Thermia som baldrus nevner burde fungere fint!
Så til spørsmål om varmtvannsbereder. Behovet for varmtvann avhenger i hvor mange som skal bo i boligen. For en familie på 4-5 holder det med intern varmtvannsregulering. Skal man skifte ut vannet i ett boblebad og bade samme dagen kan det være greit med ekstern varmtvannsbereder. Om man vurderer den interne tanken som for liten kan man se på en split løsning der varmepumpe kommer uten vvb også har man en vvb beregnet for varmepumpe ved siden av. Da ser man etter en tank med spiral slik at varmepumpen kan sende varmen gjennom spiralen når den arbeider med varmtvann. Ulempen er at det tar dobbel plass. Jeg ville valgt denne løsningen om jeg hadde hatt bedre plass. Ofte kan varmepumpeprodusenten levere vvb i samme design som varmepumpen, det blir ryddig. Gå for all del ikke for en løsning der en vanlig vvb med varmekolbe kobles i serie med varmepumpen, da øker du strømforbruket!
HSt
   #15
 36,611     Lillestrøm kommune     0
Vi registrer i hvertfall første positive respons fra en bruker med Nibe og grafminutter, nå er det sikkert lettere at de som har problemer som spør på et forum men det er som sagt første innlegget som motsier at gradminutter er en dårlig løsning

   #16
 16     0
Jeg hadde møte med rørleggeren som skal installere VP hos meg i går. Jeg presenterte behovet for varmtvann, familie på fem med to bad og et badekar og i tillegg vannbåren varme for 240m2. La deretter fram to forslag til løsninger som jeg tenker passer for meg etter å ha lest meg opp i diverse tråder her inne:

Alt. 1: VP uten ekstern VVB
Thermia Atlas 3-12kw gir inntil 488l varmtvann, som jeg antar er nok for mitt behov.

Alt. 2: VP uten integrert tank for varmtvann men med ekstern VVB med spiral i serie med VP.
Thermia Atlas Duo 3-12kw er levert uten innebygd VVB

Rørleggeren anbefalte alternativ 1 med ekstern VVB. Han mente pumpa ikke ville generere nok varmtvann til mitt behov, og så på det som en ekstra sikkerhet å ha VVB på strøm for å sikre varmtvann dersom pumpa skulle streike. Da jeg tok opp problemstilling med økt strømforbruk knyttet til dette fikk jeg til svar at vannet som kom fra VP holder ~50grader og at toppvarmingen i ekstern VVB vil bruke marginalt lite strøm som jeg ikke vil merke på regningen. Da jeg spurte om spiral i VVB anbefalte han ikke dette. Han hadde dette oppsettet hjemme og mente det fungerte fint, og at dette var standardoppsettet de leverte til kundene sine.

Hvilket oppsett ville folket her inne anbefalt?

Jeg lurer også på hva fordelen med spiral i VVB kontra ikke er?



T1
   #17
 782     0

Begge alternativene vil nok fungere for dere.

Dersom du har plass til både Varmepumpe og 300 liter ekstern tank til varmtvann og du ikke må å ha billigste løsning, så velger du alternativ 2.

Dersom du ønsker å spare plass og penger så velger du alternativ 1. Det å ha en vanlig VVB i serie etter varmepumpen er en gammeldags løsning. Vi har dette og forbruket er ca 4 kwt pr døgn. Jeg ville ikke valgt dette i dag.

Jeg kjenner ikke Thermia pumpene, men vil anta at de også har noen innstillinger som påvirker prioritering av varmtvann og hvis nødvendig og tillater bruk av elektrisk tilskudd hvis det skulle være nødvendig.

I vårt oppsett har vi ikke akkumulatortank. Jeg tenker at det ikke har noe for seg når man har inverterstyrt pumpe. Det blir dårlig økonomi av å lade opp en akkumulator, bedre å kjøre med jevnt pådrag.

Litt usikker på hva du mener når du skriver "... VVB med spiral i serie med VP."
Varmepumpen jobber bare med en ting av gangen. Enten så varmet den huset, eller så varmer den forbruksvann. Når den varmer forbruksvann så gjøres dette via en egen påkobling på duo som skal kobles til en varmtvannsbereder med innebygget spiral. Det er da _ingen_ sirkulasjon av varme ut til resten av huset.

HSt Du kan forøvrig notere +1 på en som er fornøyd med Nibe inverterstryt varmepumpe med gradminuttstyring (Vi har samme modell som KE). Det har fungert utmerket her i huset siden pumpen ble installert, men ja - styringen var ikke optimalt da den ble lansert - den er nå vesentlig forbedret. Dette er noe jeg kan se grafene i Nibe uplink. I huset har vi aldri merket noe problemer med varmen (for kaldt / for varmt).

   #18
 16     0
Ok, takk for godt svar T1.
Det er vel ingenting i veien for å investere i ekstern VVB i etterkant dersom behovet for mer varmtvann skulle dukke opp? Det blir jo en ekstra investering å ha VVB i tillegg, men noen få kwt i døgnet utgjør jo lite ekstra kostnader.

Er inverterpumpene virkelig blitt så bra at det ikke er behov for akkumulatortank? Jeg ser jo også at mye varme blir akkumulert i betonggulvet i 1. etg, men regnet med at dette var noe jeg måtte ha. Jeg synes også det er vanskelig når fagfolk som monterer og setter opp utstyret tilsynelatende ikke vet hvilke muligheter og løsninger som passer best for ulike behov, men mer har et standardoppsett de tilbyr alle sine kunder.

Jeg har lyst til å prøve å gå for løsningen med VP uten ekstern VVB og akkumulatortank dersom jeg kan koble på dette senere uten for store monteringskostnader dersom det blir aktuelt.

Dersom jeg skal gå for ekstern VVB forstår jeg at det er VVB med spiral som gjelder. Jeg finner ikke noe særlig info om dette. Hva er fordelen med dette kontra vanlig VVB?
T1
   #19
 782     0

Vedr. akkumulatortank og inverterpumpe. Dette har en marginal effekt på antall start / stopp i overgangsperioden hver vår og høst. En akkumulatortank på 200 liter med en delta T på 10 grader akkumulerer ikke mer enn ca 2 kwt, så effekten på reduksjon i antall start / stopp er meget begrenset. I fyringssesongen, altså når du trenger mer enn 3 kw kontinuerlig for å holde huset varmt, vil varmepumpen gå uten å stoppe.

Vedr. VVB
Dersom du skal bruke varmepumpen for å varme opp forbruksvann i en ekstern tank, så må du ha spiral. Det vil være det samme vannet som sirkulerer i radiatorer og gulv som sirkulerer gjennom spiralen i varmtvannstanken. Du ønsker ikke å blande dette vannet med forbruksvannet.
Fordelen med VVB med spiral er ganske enkelt at du sparer ca 60-70% oppvarmingskostnad på varmt forbruksvann. Varmepumpen har altså en cop på ca 3 når den lager varmt forbruksvann.

Det er en god strategi å gå for en enkel løsning i første omgang. Skulle du finne ut at det blir for lite varmtvann til forbruk, så setter du inn en elektrisk VVB i serie. Akkumulatortank kan jeg aldri tenke meg at du trenger når du har en del nedstøpte rør - akkumuleringen i betongen vil gi nok treget i systemet.
   #20
 3,587     0
Det blir jo en ekstra investering å ha VVB i tillegg, men noen få kwt i døgnet utgjør jo lite ekstra kostnader.

Min bereder har noen år på baken, men når jeg leser spec på nye beredere (som varmer til 85-90°, ikke VP-beredere som ikke gå over 45-50° annet enn ved legionella-prosedyrer) er ikke markert bedre. Mange ikke i det hele tatt.

Min 200 liter bereder har et konstandt varmetap på rundt 120W, 3 kWt/døgn. Det er 1000 kWt/år, rundt regnet. Med strømprisene på Østlandet sist vinter blir det noen kroner! Akkurat i øyeblikket er kraften så å si gratis (men naturligvis koster transporten og avgiftenene det samme), men på årsbasis vil jeg regne med en totalkost på minst 1 kr/kWt. Antagelig noe mer. (Så spørs det om vi skal betale det som overstiger 70 øre over skatteseddelen i stedet for direkte. For 2024 ser det ut til at vi skal betale det over skatteseddelen, og da tenker vi vel ikke over det som strømkostnader.)

"A billion here, a billion there - you know, it pretty soon grows into real money".