27,770    42    7  

Hvorfor skal det legges dampsperre under parkett ved vannbårebn gulvvarme?

 29     Norge     1
Har lest dette både i veiledning fra Uponor og fra Tarkett. Så det må vel være noe i det. Men hvorfor? Og gjelder det uansett (også for vannbåren varme i/på bjelkelag med parkett over), eller bare ved vannbåren varme i/på betonggulv pga fare for fuktopptrekk fra grunn?

Jeg installerer for tiden:
- vannbåren varme i Roth Compact 16/24 i sokkel. Sokkel har dampsperre i sålestøyp og god drenering
- vannbåren på bjelkelag mellom sokkel og 1. etasje i spaltegulv eller freste sponplater (ikke bestemt)

Skal legge parkett oppå alt. Legger gjerne en fuktsperre, men bare etter at noen har forklart hvorfor det skal være det, og ikke bare at det skal være det.

   #1
 3,573     buskerud     0
en jeg kjenner som var sjef i et gulvprodusent firma før, demonstrerte...

legg plast på et betong gulv som er tørt, vent noen dager, og det ser helt fint ut.
Skru på varme, og det blir faktisk ørlite kondens under plasten når varmen går opp og ned avhengig av temp...

Denne vil du helst ikke ha til å trekke inn i parketten... Wink
  (trådstarter)
   #2
 29     Norge     0
Takk for svar.

Da gjelder det kanskje ikke for parketten som ligger på vannbåren gulvvarme i bjelkelaget mellom sokkel og 1. etasje da?
   #3
 32     Vestfold     1
Hei !
Det er flere grunner!!
Betongen gulvet blir sjelden tørket i Norge fordi ingen tar ansvar for dette!! Gulvvarmen skal tørke ut gulvet i 14 dager før parkett legges. (selv om det er sommer ute) Når varmen settes på uten at gulvet er tørket ut er det store mengder fukt som skal ut av betongen på kort tid, denne går også da gjenom parketten som blir ødelagt!!!
Vi har en fuktig sesong i Norge sommer høst som det over tid vil samle seg  fukt i betongen. Når gulvvarmen varmer for fult igjen på høsten skal denne fukten ut igjen (Det er her snakk om mindre mengder en ved første avfukting) Men nok til å skade parketten !
Og sist men ikke minst Alle leverandører av parkett  vet dette og du får ikke noe på garantien for det står i monterings brosyren hos alle !!  Til og med på de kinesiske importene da på Mandarin :)
Lykke til !!
   #4
 49     Akershus süd     1
Hva med betonggulv-fuktperre-lekter/glava-spaltegulv m/varme eller betonggulv-fuktperre-isoporplater m/varme? Skal man virkelig ha to lag fuktsperre?
   #5
 21     Stabekk     1
Du må ha fuktsperre også der det er trebjelkelag. Kahrs gjorde meg oppmerksom på at gulvvarmen tørker ut luften nærmest varmekilden (gulvvarmen), men legger du fuktsperre beholder du samme fuktnivå på gulvet som i resten av rommet. Du unngår mao at parketten sprekker pga uttørking.
   #6
 3,997     Oppland     0
Og så har du slike artige prosjekt som 2.etg med gulvvarme..
Du skal ha fuktsperre under parketten, men da må du vite at det ikke er fuktsperre i himlingen i 1.etg, ellers riskerer du problemer!
Og hva da hvis det er fuktsperre i himlingen i 1.etg, fjerner du den, eller håper på det beste?

Det skal jammen ikke værelett å skjønne seg på alle "anbefalinger" Wink
   #7
 21,481     Enebolig     0
Hvorfor skal det være fuktsperre i himlingen i 1 etg hvis det er to etg? Hvis det er snakk om påbygg eller senere påbegynt areal, så skal plasten i himlingen fjernes.

   #9
 620     Hordaland     1
Du må ha fuktsperre også der det er trebjelkelag. Kahrs gjorde meg oppmerksom på at gulvvarmen tørker ut luften nærmest varmekilden (gulvvarmen), men legger du fuktsperre beholder du samme fuktnivå på gulvet som i resten av rommet. Du unngår mao at parketten sprekker pga uttørking.


Denne kjøper jeg ikke, dette må du ha blitt fortalt av en selger uten særlig peiling. Det er temperaturen i gulvet som gjør at parketten tørker ut, den vil ikke tørke mindre ut fordi om du har plast under. Eneste grunn til at plast anpefales også i trebjelkelag er at man er redd for damp oppunder parketten som følge av at varmen skrus av og på med årstidene, fordi bjelkelaget akkumulerer fuktighet i sommerhalvåret når varmen er avskrudd.
   #10
 21,481     Enebolig     0

Det er en del som plaster himlingen i 1.etg!

Og det er jo ikke så morro å rive alle panel/plater i 1.etg for å fjerne plast heller..


Hvem gjør det dersom boligen er fullt innredet?

Det jeg mente var de som feks har et uinnredet loft med god takhøyde, de legger plast og dropper gulv i 2 etg frem til de skal innrede. Plasten må fjernes dersom de skal ha gulvvarme i 2 etg, hvis ikke blir det to tette sjikt.