4,848    13    0  

Vann båren varme fra hus til uthus

 124     0
Hei.
Ønsker å få vannbåren varme frå huset til uthuset som står ca 10 meter frå huset.

Hvor dypt må eg grave røret og finnes det rør som er laget for legging ute? Eg tenker da at det ikkje skal fryse sjølv om det er 15 minus ute..

HSt
   #1
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Du ønsker nok at det kommer litt varme frem også  ;D

Du må isolere dette veldig godt, i tillegg til sirkulære rørskåler ville jeg lage en kasse med XPS.  sørg også for å legge drenering under, står det vann i grøften blir det lett mye varmetap.

Isolasjon lager ikke varme, den vare reduserer transport av varme bort fra isolert område. Jeg ville derfor foreså at du har et system som slår på sirkulasjon med jevne mellomrom hvis det står ubrukt. 
   #2
 24,668     Akershus     0
"Isolere veldig godt" Her kan du se hva proffene isolerer med: http://www.citec.com/WebRoot/478924/VisualisationTeam/desktop_publishing/WT_norwegian_high.pdf

Du må ta hensyn til varmetap og frostfare. Frostfare er et spørsmål om snødekke, jordsmon og årsmiddeltemperatur. Videre, hva er konsekvensen om det fryser til?

En kan vurdere å legge inn frostvæske i vannet, men da går virkningsgraden ned. Ev legge inn en tinekabel. Trolig vil plastrør ikke ta skade av frysing, men det kan bli bli lenge å vente til våren.
Signatur
   #3
 1,596     0
Du kan muligens bruke såkalte snøsmelterør, over varmeveksler i egen glykolsløyfe? Da slipper du å måtte holde dette varmt 24/7 vinteren gjennom dersom du ikke har et kontinuerlig varmebehov...
   #4
 2,779     0
http://arnebergli.no/produkttype/ror/kulvertror-fjernvarmeror/

"2-rørs kulvertrør - kun varme".

Skjøtes med ordinære gulvvarmerør, enklest i en fordeler med termostat-aktuatorer i uthuset. Gjerne med en varmeveksler, slik at det kan sirkulere kontinuerlig i kulvertrørene, også når termostaten stenger for sirkulasjonen i gulvet, men de bør uansett helst legges frostfritt, og gjerne isoleres i tillegg til den innebygde isolasjonen i røret.


HSt
   #5
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Siste setning hos Inge79 er viktig, det er langt fra god nok isolasjon i et slikt rør.  (Men det er et greit rør i senter for mer isolasjon).  (Fyll evt. åpninger du får mot ytterliggere isolasjon med leca kuler e.l.)
   #6
 10,486     Akershus     0
Jeg tenker å legge varme ut i garasjen, men gjør det litt enklere.

Frostfritt er ikke så interessant, da det uansett vil være frostfare der det kommer opp i garasjen. Den skal kun varmes opp ved behov, ikke være konstant oppvarmet.

Rør blir helt vanlig pex, 20-25mm eller så, med rørskåler rundt, og det hele stappes inn i 110 mm kloakkrør som trekkerør. I garasjen blir det en eller flere viftekonvektorer.

Siden rørene legges på garantert frost-dybde (ikke frostfri, nei), har jeg i glykol nok til at det ikke fryser, og inne brukes en varmeveksler mellom varmeanlegget og ute-delen.
Signatur
   #7
 962     Figgjo     0
Jeg gravde mine rør ned over 1 meter, la armaflex rundt selve vannrørene, brukte 110mm avløpsrør som trekkerør som gir god lufting og markisolerte over igjen.

Dette mente rørleggeren min var nødvendig for å unngå varmetap på tur/retur til viftekonvektoren jeg har.

   #8
 10,486     Akershus     0
Et visst varmetap vil det alltid være, så får bare en hver regne på hvor mye innsats og midler man vil legge i å minimere det. Jeg får ei sløyfe på ca. 10 meter (hver vei), og tror ikke jeg kommer til å miste nattesøvnen av varmetapet som blir der.
Signatur
   #9
 22     0
Jeg har også vannvarme fra hovedhus til uthus. Rørene er trekt i et 110mm avløpsrør, som igjen ligger i en kasse på 30x30cm lagd av 50mm styrofoamplater. Kassen er i tillegg fylt opp med lecakuler og det ligger en varmekabel langs med 110mm som slår seg på ved behov. Den kan også slås helt av og event settes på hvis det skulle fryse. Kassen min ligger 70cm ned i bakken og det har enda ikke vært nødvendig i slå på kabelen.
HSt
   #10
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Løsningen til NeDD vil ha stort varmetap husk at bakken under holder kanskje 4-5grader vinterstid. Dvs det er viktig å lage en kasse med isolasjon som beskrevet av jatle (isolasjonstype XPS)  Selvfølgelig vil ytterligere markisolasjon være et pluss.
Jeg nevnte drenering tidligere så ikke glem det heller.