#261
 10,486     Akershus     0
Avhengig av situasjonen, ville jeg heller brukt to kurser fra fordeleren, for å ha kontroll på hvor mye som går i hver kurs.
Signatur

   #262
 10,486     Akershus     0
Usikker på hvor dette passer, men her er vel like bra som noe annet.

Jeg har lest gjennom bruksanvisningen på de nye klokketermostatene jeg fikk fra buildahouse.dk . De har av en eller annen grunn ikke disse i sortimentet sitt, men de skaffes på forespørsel. Da jeg handlet for en del år siden, ga jeg kr. 150,- pr. termostat for å bytte ut vanlige termostater med klokketermostater.

Det var særlig 2 ting jeg merket meg:

- Det har vært spørsmål om begrensning av temperatur på gulv. Klokketermostatene kan utstyres med en gulvføler, som brukes sammen med innebygget føler for å regulere temperaturen. Det kan da settes en max og min. overflatetemperatur i gulvet, og så reguleres lufttemperaturen etter beste evne med gulvtemperaturer mellom maks og min. Det eneste jeg reagerte på her, var at max-temperaturen i gulvet kan justeres 35-50C.


- Seitron og enovatilskudd. Av en eller annen grunn kan man få tilskudd fra enova hvis man har sentral styring. Noe særlig krav utover det er det ikke. Så lenge du kan skru all varmen av/på fra ett sentralt sted, så er det stort sett greit. Klokketermostatene til seitron kan programmeres ned til hver halvtime gjennom hele uken for frostsikring/natt-temp/dag-temp. Den kan også settes i feriemodus, som aktiverer frostsikring i et visst antall timer (1-96), eller døgn (4-100 hvis jeg husker rett), og deretter går tilbake til normalt program, den kan til og med settes i vaskemodus, som skrur av varmen i 2 timer i tilfelle man åpner vinduer og greier. Men, siden dette må stilles pr. rom, er det ikke godt nok for enova, og kvalifiserer ikke til tilskudd.
Klokketermostatene har to vrihjul for økonomitemperatur (natt) og komforttemperatur (dag), i tillegg til digitalt for frostsikring. Det interessante er at disse klokketermostatene også kan "ta over" en eller flere vanlige termostater. Hvis man f.eks. har 4 soverom, så kan man sette vanlige termostater i 3 av dem, og klokketermostat i det siste. Komforttemperaturen stilles pr. rom med termostatene som henger der, og disse pares sammen med klokketermostaten. Da får man en gruppe, f.eks. soveromsgruppen. Tidsstyringen stiller man på klokketermostaten. Så lenge tidsstyringen sier komforttemperatur, vil hvert rom ha sin temperatur, men når klokketermostaten sier økonomi, vil temperaturen innstilt på klokketermostaten overstyre. Hvis denne sier 10C, vil termostatene i hvert rom sørge for 10C inntil tidsstyringen går over til komfort igjen.

Dette gjør jo da at man kan sette opp én klokketermostat, og ellers vanlige termostater i resten av huset, og derved, vips, så har man sentral styring.

Jeg skal scanne brukermanualen, så kan andre også få se over dette, men hvis ikke jeg er helt på jordet, betyr det at alle som bestiller vannbåren styring fra buildahouse.dk kan bytte ut én termostat til en klokketermostat for kr. 150,- (+mva) (i hvert fall det jeg ga), og plutselig har man et litt artigere system, i tillegg til at det kvalifiserer til enovafradrag. Enorme summer blir det neppe, men da bør i hvert fall muligheten være der.


EDIT : Jeg ser at kravene har forandret seg noe, og at man nå må ha system som kan justeres i minst 3 soner. Jeg tror fortsatt seitron sin løsning er innenfor, men at man da må ha 3 klokketermostater.
Siste redigering: Saturday, March 1, 2014 12:01:27 AM av frodes
Signatur
   #263
 650     Trondheim     0

Hei,

Man føler seg litt som en dummie ja når kan skal sette seg inn i  vannbåren varme verden :-)

Normalt sitter altså en aktuator på hver sløyfe som styrer flow. Denne får signallet sitt via en eller annen termostat/styringssystem.

Er dette mer eller mindre "åpne" systemer der jeg kan kjøpe aktuator og termostat hver for seg. De snakker sammen over 24V DC eller 230V AC ? Eks Uponor aktuator med Elko eller Seitron termostat på veggen + noe annet sentralt for tidsstyring / nattsenking/ferie / via tlf etc.

Bør jeg først finne og velge meg ett styringssystem som styrer alle aktuatorer, og som videre kan styre fra flere kilder (termostat på vegg, trådløst, etc)


Mvh
Kristian
   #264
 428     Dal     0
Aktuatorer må passe på stokken, og spenningen må passe med styringen din. Det finnes adaptere til aktuatorer. Ut over det er det noen aktuatorer som er NC og andre som er NO. Seitron styringen kan i alle fall veksle mellom dette.. Du kan jo godt koble opp en 24v trafo og noen elko termostater hvis du ønsker det, men så billig som seitron trådløs styringen er så hadde jeg ikke tatt meg bryet...
   #265
 10,486     Akershus     0

Aktuatorer må passe på stokken, og spenningen må passe med styringen din. Det finnes adaptere til aktuatorer. Ut over det er det noen aktuatorer som er NC og andre som er NO. Seitron styringen kan i alle fall veksle mellom dette.. Du kan jo godt koble opp en 24v trafo og noen elko termostater hvis du ønsker det, men så billig som seitron trådløs styringen er så hadde jeg ikke tatt meg bryet...


Styringen til Seitron kan også kobles om litt for å styre 24V (eller hva som helst) aktuatorer. Det sto forklart hvordan, men også noe om qualified og greier. Det var tegnet jumpere på skjemaet, men i virkeligheten må man nok klippe og lime litt.

Signatur
   #266
 650     Trondheim     0

Hei,

Hva med f.eks denne som jeg liker veldig godt: http://www.elko.no/display-termostat-3200w/plus-displ-termostat-3200w-ph-article1136-473.html

Det står at den er 230V og at maks last er 14A..  Er det slik at en termostat kun slår lasten av og på, det er ikke noen regulering på annen måte. Dvs at aktuatoren får beskjed om å være lukket eller åpen bare ?

Mvh
Kristian
   #267
 10,486     Akershus     0
Aktuatoren er enten lukket eller åpen.

Dette er hvordan jeg, som egentlig bare synser litt, og normalt sett jobber med it, mener ting reguleres inn:

Rommet med størst behov for varme settes til max flow, og turtemperaturen reguleres så lavt som mulig til det fortsatt gir den varmen man vil ha. Termostaten brukes til å lukke kursen hvis det blir for varmt, f.eks. hvis varmebehovet går ned. Turtemperatur justeres litt manuelt etter årstider, eller med en automatisk shunt.
Alle andre rom justeres først inn med helt åpen aktuator, og flow strupes til man får den varmen man vil ha. Termostater sørger for å lukke flow helt hvis det blir for varmt.

Dette fungerer bra ved jevn varme hele døgnet, mens man ved natt-/dagsenking må ha høyere flow/turtemp for å kunne dra opp temperaturen.

Jeg eksperimenterer litt med begge deler for tida, men "problemet" er at med en kjeller som er godt isolert, utetmperaturer som knapt går under 0C, og en ønsket temperatur på 15-18C, så trengs det knapt noe tilført varme, og en endring kan ta flere dager før vises.
Signatur

   #268
 650     Trondheim     0
Hei Frodes


Aktuatoren er enten lukket eller åpen.


Dette svarer vel på mye ja. Når jeg begynte å se på dette trodde jeg verden var mer avansert og at aktuatoren kunne styres trinnløst mellom 0-100% ved hjelp av strøm/spenning/signal. Den altså styrer kun med av/på, dvs 0 eller 100% med signal fra en termostat Smile (?).  Her er eks Roth sin: http://www.vvskupp.no/Avdelinger/Produkter/Varmesystemer/Gulvvarme/Roth/Romregulering/Roth-Reguleringsmotor_-24-V-Til-montering-p%C3%A5-fordeler-Gammel-modell-8370357-p0000042339 Når det står at den brukes med Roth sin termostat og koblingsboks, så er det vel bare veiledende siden Roth jo ønsker dette, men så lenge "noe" kan gi denne Aktuatoren 0 eller 24V med minst 3W effekt så er den fornøyd (?).

Som du sier så er det Shunten som må/bør kunne styres, men jeg ser mange her som gjør det manuelt etter årstider og er fornøyd med det. Virker som automatiske systemer også bruker utetemp, så jeg vet ikke hvor mye mer avansert det er. Dersom de ikke gjør noe annet enn å justere turtemp etter utetemp så er det jo ganske simple greier.

Dersom ditt system styres av utetemp så tipper jeg det ikke tilføres nok energi/temp på turvann til å justere raskt dersom systemet ikke her noe intelligens. Kunne vært interessant å hørt fra andre hvilke systemer som gjør dette bra.

Dag/nattsenking bør vel ideelt kunne kjøre med ganske høy last i kortere periode om morgenen for å være effektiv men da er man avhengig av høy turtemp som i de fleste tilfeller begrenser seg av hva gulvene tåler.

Mvh
Kristian



Mvh
Kristian


   #269
 1,806     Sør-Trøndelag     0

Den altså styrer kun med av/på, dvs 0 eller 100% med signal fra en termostat Smile (?). 


Finnes de som kan åpnes delvis, men er ikke vanlig slik jeg har forstått det.


Som du sier så er det Shunten som må/bør kunne styres, men jeg ser mange her som gjør det manuelt etter årstider og er fornøyd med det.


Jeg har ikke shunt. En shunt skal jo passe på at temperaturen ikke overtiger en viss temperatur, og jeg kan ikke forstå at noen andre enn de med el-patron evt. noen spesielle gulv behøver dette?


Dag/nattsenking bør vel ideelt kunne kjøre med ganske høy last i kortere periode om morgenen for å være effektiv men da er man avhengig av høy turtemp som i de fleste tilfeller begrenser seg av hva gulvene tåler.


Nattsenking har vært et hett tema på BB, og mye tyder på at det ikke har noe mye for seg i et godt isolert hus. Det koster jo å heve temperaturen fra natt-modus også.

Dessuten vil strømmen være dyrest på det tidspunktet, noe som gjør seg gjeldende den dagen man får minuttmåling i de norske hjem.
Signatur
   #270
 10,486     Akershus     0

Dette svarer vel på mye ja. Når jeg begynte å se på dette trodde jeg verden var mer avansert og at aktuatoren kunne styres trinnløst mellom 0-100% ved hjelp av strøm/spenning/signal. Den altså styrer kun med av/på, dvs 0 eller 100% med signal fra en termostat Smile (?).  Her er eks Roth sin:

Mine er i hvert fall 0 eller 100%. Jeg trodde det var en motor inni der, men det virker som det er et slags varmeelement (?). Det tar ca. 2,5 minutter fra det settes strøm på, til den er åpen.

Når det står at den brukes med Roth sin termostat og koblingsboks, så er det vel bare veiledende siden Roth jo ønsker dette, men så lenge "noe" kan gi denne Aktuatoren 0 eller 24V med minst 3W effekt så er den fornøyd (?).

Det vil jeg anta.


Som du sier så er det Shunten som må/bør kunne styres, men jeg ser mange her som gjør det manuelt etter årstider og er fornøyd med det. Virker som automatiske systemer også bruker utetemp, så jeg vet ikke hvor mye mer avansert det er. Dersom de ikke gjør noe annet enn å justere turtemp etter utetemp så er det jo ganske simple greier.

Mulig det er simpelt, men det fungerer fint. Det er ganske vanlig måte å gjøre det på i varmeanlegg.


Dersom ditt system styres av utetemp så tipper jeg det ikke tilføres nok energi/temp på turvann til å justere raskt dersom systemet ikke her noe intelligens. Kunne vært interessant å hørt fra andre hvilke systemer som gjør dette bra.

"Anlegget" mitt er foreløpig helt manuelt. Det styrer pr. nå et lite soverom med fast ca. 16C, en gang/trapp med ca. 18C fra 04 om morgenen til 19 om kvelden, et litt større soverom med max 13C 04 til 07 hver morgen, og et fremtidig bad med jevnt +18C. Foreløpig er dette mest eksperimentering for å se hvordan forskjellige innstillinger virker, og hvor mye strøm som går med. Vi har betonggulv, og det regulerer ganske tregt. Med så lite varme som trengs, så er dag/natt-justering nesten helt meningsløst. Gulvet som skrus av klokka 19 er fortsatt varmt i 23-tida.


Dag/nattsenking bør vel ideelt kunne kjøre med ganske høy last i kortere periode om morgenen for å være effektiv men da er man avhengig av høy turtemp som i de fleste tilfeller begrenser seg av hva gulvene tåler.

Ja, og effekten er igjen et resultat av turtemp og flow. Fyrer man med varmepumpe, vil COP synke når pumpa skal levere høyere temperatur, så da er det kanskje ikke den helt store besparelsen i å regulere opp og ned?



Jeg har ikke shunt. En shunt skal jo passe på at temperaturen ikke overtiger en viss temperatur, og jeg kan ikke forstå at noen andre enn de med el-patron evt. noen spesielle gulv behøver dette?


Hvis man bruker varmepumpe som justerer turtemp, trenger man ikke shunt. Jeg må ha en slags styring på det, da jeg får 60C ut av en liten vvb som i dag brukes som "fyr".
Signatur