#151
 5,725     0
Trenger ikkje bli søl da du kobler på både tur og retur med slanger på enden av fordeler.
Tenger litt lengre slanger det er alt.
Men hovedfordeler står vel i et våtrom og da holder som regel å lufte derifra.
Eg har 1/2" hurtigkoblinger, men disse lekker litt, bruker du slangeklemmer vil det iallefall bli tett.

   #152
 8,022     Bærum     0
Nettopp.

En annen ting jeg kom på i farten - med et enkelt vbv-anlegg med VP m/integrert sirkpumpe og uten noen volumforstørrer av noe slag - hvor i kretsen skal hhv mikrobobleutskiller og ekspansjonstank monteres?
   #153
 5,725     0
Lavt trykk - høg temperatur - høgt punkt for mikrobobleutskiller.
Med integrert sirk. pumpe i vp. ville eg satt den på høgaste punktet etter vp. eller høgaste punktet før ein går inn igjen på pumpa.
Ekspansjonstank kan du sette der den passer best.
   #155
 333     Buskerud     0
Det har nå kommet til det punkt hvor min bedre halvdels klaging over manglende varme i huset har nådd et så kraftig nivå et det ikke lenger er til å holde ut. Jeg blir derfør nødt til å få ut fingeren og få installert vbv-utstyret jeg har kjøpt inn. Jeg har kviet meg lenge for dette, fordi jeg ikke helt vet hvordan jeg skal angripe det. Prøver etter beste evne og tenke meg frem og lese meg opp på hvordan ting skal være, men finner ikke alltid en logisk forklaring. Prøver derfor her.

Jeg har handlet inn fra Buildahouse og fått med det de kaller pumpeshunt med pumpe fra Grundfos (Alpha 2). Denne kan kobles direkte på fordelerstokken, og det er for så vidt greit, men jeg vet ikke helt om jeg forstår hvordan den virker. Jeg har indikert på det vedlagte bildet hvordan jeg tror det henger sammen:

Blå pil: "kaldt" vann fra returdelen på fordelerstokken
Rød pil: varmt vann til tilførseldelen på fordelerstokken
Lilla pil: kaldt vann fra returdelen på fordelerstokken til varmekilde
Svart pil: varmt vann fra varmekilde

På en skjematikk som fulgte med shunten så er det tegnet inn en enveisventil/sjekkventil der hvor jeg har tegnet inn dette.

Min teori (som er det jeg søker svar på) er som følger:
Når temperaturen ved målepunktet på høytrykksiden av pumpen når et visst punkt så åpner ventilen som står på etter varmeelementet (over den svarte pilen) og sørger derfor for at varmtvann fra varmekilden blandes med kaldt vann fra retur slik at man oppnår ønsket temperatur.

Gitt at dette er korrekt, har jeg følgende spørsmål:

1. Hvor får ventilen/aktuatoren som sitter nedstrøms varmeelementet energien fra til å kunne lukke og stenge? Jeg kan ikke se at denne skal kobles til noe annet enn termostaten som sitter nedstrøms pumpen

2. Gitt at temperaturen er lavere enn ønsket og man ønsker innblanding fra varmekilden. Hva hindrer vannet i fra å renne rett forbi enveisventilen uten å gå veien via varmekilden? Vannet vil jo gå minste motstands vei.

Varmekilden i mitt tilfelle er en elkolbe, dersom det skulle ha betydning.

Setter pris på ethvert oppklarende svar  Smile
Vannbåren varme for dummies - Pumpeshunt.jpg - ttorneby
Signatur
   #156
 10,486     Akershus     0
Rimelig sikker på at du har rett.

1. I den patronen som du har stukket inn øverst er det trykk. Dette vil stige eller synke med stigende eller synkende temperatur. Dette trykket går gjennom det tynne kobberrøret, og overvinner trykket fra fjæra på justeringshjulet. Når det blir for kaldt, vil det altså åpnes for å blande inn mer vann fra tanken. Da vil også tilsvarende mer vann gå tilbake til tanken.


I hvert fall såvidt jeg har skjønt det etter at jeg satt og knota og klødde meg i hue med akkurat det samme.

Post gjerne litt hvordan det går, da jeg snart skal i gang med det samme selv.
Signatur
   #157
 9,677     Kysten     0
Dette ser likt ut til mitt.
Det hvite hjulet over den svarte pilen kan du justere hvor varmt vann du vil ha inn på stokken. Denne skruer du på manuelt. Rett over har du en plastkapsel på enden av stokken, denne kan du skru av og da kommer du til med en umbraco nøkkel. Skruen der justerer hvor mye vann som skal blandes inn fra returen.

   #158
 333     Buskerud     0
Takker så mye for oppklarende svar  :)

At det skulle være en overføring av trykk i den tynne "skolissa" hadde jeg ikke i min villeste fantasi forestilt meg, men samtidig gir det mening.

Jeg har laget en skjematikk av slik jeg ser for meg å koble opp systemet. Er dette i tråd med slik andre har gjort det? Er det eventuelt noe jeg burde endre på?
Vannbåren varme for dummies - VBV.png - ttorneby
Signatur
   #159
 3     0
Hei,

Jeg planlegger også et gulvvarmesystem av enkleste sort, og vurdere samme system fra buildahouse.dk som vist over (de selger komplette systemer med fordeler og pumper og styring).

Når det gjelder varmekilde inn på systemet, så lurer jeg på hva som er absolutt simpleste løsning? Jeg har slått meg helt til ro med at det blir elektrisk oppvarming i mange år fremover, og vil ha noe enkelt, men hva trenger jeg? Jeg ser det finnes en del el-kjeler fra danmark som er litt intelligente, Attack Excellent f.eks. (uten at jeg skjønner helt hva de gjør enklere), og enklere el-kassettsystemer fra sånne som arnebergli.no med konstant temperatur ut.

Hva vil folk anbefale? Hvilke deler trenger jeg? Er det greit å kjøpe ferdige varmesentraler, eller er det greit å bygge selv? Jeg skal la en rørlegger montere selve systemet, men jeg vil heller bestille utstyret selv, og skjønne litt av hvordan ting virker.
   #160
 333     Buskerud     0
Jeg har gjort det enkelt og bruker en elkassett som varmekilde. Denne kjøpte jeg hos bravvs.no.

I tillegg til det som fulgte med leveransen fra buildahouse har jeg også kjøpt en ekspansjonstank med konsoll, samt mikrobobleutskiller. Utover det trenger du bare rør og koblinger (jeg bruker PEM-rør pga tilgjengelighet, men får du en rørlegger til å gjøre det vil han/hun helt sikkert bruke noe annet)
Signatur