16,564    26    2  

Rørdimensjoner til balansert ventilasjon

 213     Arendal     0
Har ca ingenting peiling når det kommer til balansert ventilasjon, annet enn at jeg vet at den skifter ut luften og bruker avtrekket til å varme opp tilluft.

1. Hvor tykke rør brukes det?

2. Hvor mange rør? Flere til f.eks. stor stue? eller tykkere? Skal alle rom ha?

3. Hvor stor er ventilasjonsenheten, altså pumpen, og hvor stort innsug/utblåsningsrør må denne ha til utsiden?

Gi meg gjerne linker og andre ting som er verdt å nevne. Skal dimensjoneres til et hus på 2 hele etasjer på totalt ca 230-250 m2.

  (trådstarter)
   #2
 213     Arendal     0
vil det si at et 160mm rør er felles for alle tilluft, og enda et 160mm er felles for alle avsugsrør? Tenker også på hvor mange og tykke rør som skal gjennom etasjeskillet. Og det kanskje mest relevante spørsmålet er vel hvor stor klaring jeg trenger mellom etasjeskillet og himling? Planen er jo å ha plasstøpt etasjeskille, så må jeg vel ta hensyn til at 90gr svingene bygger litt der rørene går ned.

Men det går fint med, si 180mm nedforing av himling?
pcg
   #3
 136     Sørum     0
Inntaksdimensjonen er avhengig av kapasiteten på aggregatet. 400-aggregatet til Villavent har 160mm og 700-aggregatet har 200mm. Videre inn i huset (og ut på vegg/tak) går det en kanal for tilluft og en for fraluft. Det er altså 4 kanaler totalt tilkoblet aggregatet. Når jeg blir ferdig med mitt anlegg vil 200mm kanalene være splittet ned til to stk 160mm til hhv hovedhuset og tilbygget, slik at begge får en 160mm for tilluft og en 160mm for fraluft. Deretter vil disse igjen reduseres til enten 125mm eller 100mm gjennom T-stykker for hver ventil. Jeg bruker mest 125mm ventiler/kanaler, men også noe 100mm der jeg vil unngå å fore ned himlingen så mye.
En 125mm ventil har kapasitet nok for et ganske stort rom, men i stua (ca 50kvm) har jeg valgt å ha to ventiler pga vanskeligheter med å få lagt dem der jeg ønsker uten for store inngrep i gammelt hus.
Jeg har valgt å legge ventilasjon i alle rom unntatt kjeller for å sikre et godt innemiljø i hele huset. Om dette er nødvendig vet jeg ikke, men stort sett angrer man bare på det man IKKE har gjort ...  Smile
  (trådstarter)
   #4
 213     Arendal     0
Vellavent, er det et stort og veletablert ventilasjonsprodusent? Og de dimensjonene du snakker om, de er ganske standard?

Jeg kan så lite om det her, men skal lese litt om villavent nå =)
   #5
 135     Drammen     0
Har nogenlunde de samme svarene vedr anlegg fra Flexit - dvs ut/ inn luft rør på dim 160 mm og 125 og 100 mm rør til forskjellige rom. Som et eksempel hos oss har det blitt planlagt med 160 rør fra aggregat som skal stå i kjelleren til ut/ innluft som også kommer i tekn rom i kjeller, Fra aggregatet til resten av huset går hovedrør i dim 100 og 125 avhengig av rom størrelse, type inn/ ut luft osv osv. anlegget er dimmensjonert for balansert ventilasjon av ca 225 kvm

Alle rom skal ha enten tiluft eller fraluft( dv våtrom samt evnt kjøkken ol,) - ventilasjonsenheten avhenger av arealet som anlegget skal brukes på - ved mindre leiligheter kan man feks bruke aggregat over kjøkkenvifte på vårt hovedhus er dim ca 80 x80 cm - vekt 75 kg

Flexit.no  ener.no
  (trådstarter)
   #6
 213     Arendal     0
@snowboxer
Har du noe dokumentasjon på planleggingen av ditt anlegg du kunne ha delt med deg? Hadde vært gøy å se hvordan det er dokumentert.

Hva er forskjellen på kryssveksler og roterende veksler? Er det noen som har/vet om tabeller for dimensjonering ift. romarealer?

EDIT: Siden vi er inne på det, jeg kunne tenkt meg et aggregat som på enkelt og smart vis kan bruke varme fra et vann/vann varmepumpeanlegg, hvis det lar seg gjøre på noen måte Smile

pcg
   #8
 136     Sørum     0

@snowboxer

EDIT: Siden vi er inne på det, jeg kunne tenkt meg et aggregat som på enkelt og smart vis kan bruke varme fra et vann/vann varmepumpeanlegg, hvis det lar seg gjøre på noen måte :)

Kan jeg spørre hvorfor du vil ha det? Ventilasjonsanlegget er ment til ventilasjon, ikke til oppvarming som sådan. Du klarer ikke å varme opp huset med ventilasjon, og det er vel heller ikke ønskelig, da tilluften bør være litt kaldere enn luften i rommet for at den skal synke ned og bidra til frisk luft andre steder enn bare oppunder himlingen, hvor den hadde blitt liggende hvis den var varmere. Når anlegget kan gjenbruke 80% av varmen i fraluften (som ofte kommer fra varme rom som bad) skal det ikke være behov for tilførsel av mye varme utenfra.

Eller har jeg misforstått hva du spør om?
  (trådstarter)
   #9
 213     Arendal     0
Nei du har ikke misforstått, du ga et veldig godt svar på det jeg lurte på, og hvorfor det er sånn ;)

Men da spør jeg heller, hva er "rolls royce", hva er "toyota" og hva er "ford escort" av disse alternativene, og ev. andre alternativer:

- Villavent
- Flexit
- Enervent

Har så lite peiling på dette at det er flaut. Og hvis du ikke skjønner metaforen min over, så er det vel "toyotaen" jeg er på utkikk etter, den som er simpel, fornuftig og driftsikker Smile
   #10
 135     Drammen     0
Balansert ventilasjon er ikke oppvarming! Det er noen spørsmål om virkningsgrad dvs hvor lite strøm man egentlig trenger å bruke for at man ikke får iskald luft i rommene fra utsiden vinterstid feks ( svært svært forenklet forklaring ) - For egen del havnet jeg på Flexit fordi der fikk jeg det beste tilbudet - ener har nok noe bedre virkningsgrad men ble vesentlig dyrere enn tilbudet fra flexit - fordelen med feks flexit slik jeg ser det er at det som villavent er mye brukt og de har også plug and play modeller - det spørs hvor avansert du vil gjøre dette her -  Wink