(trådstarter)
   #21
 213     Arendal     0
Men si at jeg får prosjektert et ventilasjonsanlegg, da er det vel ikke noe stress å legge det opp selv? Eneste jeg ser for meg er at det kan stilles litt krav til skjøting av rørene, men det er vel ikke så mye hokus pokus?

   #22
 135     Drammen     0
Til Hulk... anlegget mitt fra Flexit kom på 40 000 - ikke inkl montering. Har satt mål av å kunne sette dette opp selv. Aggregatet er av typen SR4S el. husker ikke helt korrekt betegnelse i farten.
   #23
 1,421     Bærum     0

Godt tenkt.
Du bør vel da også i størst mulig grad unngå de flexible kanalene, da de er lette i godset og riflete inni. (Alternativt bruke fleksibel lydfelle i stedet ? om det er noen korte problematiske områder rett før ventilene hvor du absolutt ikke får det til med spiro )

Jeg har brukt fleksible kanaler i hele anlegget mitt. Det er greit å jobbe med når man renoverer og må gå veier som ikke er opprinnelig planlagt for ventilasjon. Den eneste ulempen jeg kan se så langt er noe mer støvoppsamling i avtrekkene, men ellers er de helt greie. Støy fra tilluft er ikke et problem. Jeg har montert lydfeller foran tilluft på soverommene, men ellers ikke.
Signatur
hmk
   #24
 311     0
hulkhaugen er inne på noe her:
EDIT: Siden vi er inne på det, jeg kunne tenkt meg et aggregat som på enkelt og smart vis kan bruke varme fra et vann/vann varmepumpeanlegg, hvis det lar seg gjøre på noen måte


over året vil du trenge en del ettervarming av tilluften, har du en v/v vp er det smart å putte inn et ettervarmer batteri i ventilasjon ageregatet så du slipper å ettervarme med strøm.

husk du har et kontinuerlig tap på minumum 20% av hver M3 luft, når ute tempen er under inne temp
ventilasjonstapet vil naturligvis øke med fallende utetemperatur

Det er gjerne de som selger ageregatet som kan mest om dette, antar jeg. Wink
   #25
 777     0

Men si at jeg får prosjektert et ventilasjonsanlegg, da er det vel ikke noe stress å legge det opp selv? Eneste jeg ser for meg er at det kan stilles litt krav til skjøting av rørene, men det er vel ikke så mye hokus pokus?


Jeg er dritglad for at jeg fikk hjelp til å montere det fra noen som hadde gjort dette før. Det gikk fortere og ble sannsynligvis montert bedre også. Rørdelene som jeg fikk med stemte ikke med terenget og det er da erfaring blir viktig.

Enervent er noen tusenlapper dyrere enn Flexit. Om det er verdt pengene vet jeg ikke. De reklamerer med 90% gjenvinning, men vær klar over at 10% av dette kommer fra varme produsert av viftene. Er også noe knot å få en god løsning for enkelt vedlikehold om det plasseres på kaldloft. Hele greien må isoleres, og det er 5 vedlikeholdspunkter man bør kunne nå noenlunde enkelt (de ligger samlet, filteret ett par meter fra aggregatet som har 4 vedlikeholdsluker).
   #26
 1,170     Asker     0

Om du har aggregatet på kaldloft, pass på å gå opp på rørdimensjonen dersom du feks skal ha luft ned til underetasjen.

Ved en slik plassering må aggregatet da jobbe mot den naturlige skorsteinseffekten.
Om du har for tynne rør ned, risikerer du å måtte øke trykket i annlegget ved å strupe luften på ventilene oppe for å få tilsvarende trykk nede (med risiko for susing i ventilene).
Fra loft og NED til underetasje ville jeg brukt Ø 160 eller Ø 200 på et vanlige boliganlegg.
Etreprenører dimensjonerer ofte ut fra det at de skal "vinne" med billigste anbud.



Men vil ikke det gå opp i opp? Luften som suges ut (bad, kjøkken) vil få drahjelp av skorsteinseffekten slik at det oppstår litt undertrykk som hjelper tilluften ned. Det forutsetter at huset er tett i underetasjen. Det man eventuelt taper energi på er friksjon i kanalene, men det blir vel lite.