50,565    25    17  

Slå av balansert ventilasjon for å spare strøm?

 308     Trondheim     5
Vi har et Flexit SL4R anlegg, med roterende varmegjenvinner. I kuldeperioder (-5 til -10) har vi et totalt strømforbruk på 90-110 kwh/døgn. Jeg har eksperimentert litt, og hvis jeg skrur av anlegget går forbruket ned med 20-40 kwh/døgn. Dette får meg til å tro at mye energi bare blir kastet rett ut.

Tenkte derfor på muligheten for å sette inn en timer som skrur av anlegget noen timer på dagtid, når det ikke er noen tilstede.

I bruksanvisningen til Flexit står det at man ikke må skru av anlegget, men jeg kan ikke se hvorfor? Noen som har synspunkter på dette?

  (trådstarter)
   #2
 308     Trondheim     0
Britax: Ettervarming er skrudd av.

Hvis ingen er i huset behøver vel ikke lufta skiftes ut?
   #3
 1,170     Asker     3
Når ingen er i huset så kan du sette den i lavere gir. Man bør ikke slå av helt på grunn av kondensering i systemet og mulighet for muggdannelse.
Selv om du ikke er i huset så kan det være fukt som skal ut. Hvis hele familien har dusjet om morgenen og drar ut så må fuktigheten fra badet ut av huset. Det tar litt tid. Jeg tror ikke du sparer mye penger i forhold til kvaliteten på inneklima.

Å skru av ettervarme hjelper lite. Du må jo ta det igjen med annen oppvarming med mindre du godtar lavere tempertur i huset. Ettervarme er til for å redusere følelsen av trekk.

Jeg ville heller prøvd å spare penger på andre ting enn inneklima.
  (trådstarter)
   #4
 308     Trondheim     1
Den går stort sett på lavest trinn, så har ikke mer å hente der.

Skjønner den med faren for muggdannelse...

Men jeg liker ikke at så mye energi åpenbart blir kastet rett ut. Noen vi kjenner har slått av sin balanserte ventilasjon permanent, nettopp av den årsak. De bruker kun ventiler i vegger/over vinduer.

Michael
   #5
 1,170     Asker     2
Hvis man bruker ventiler i veggen for å spare strøm så har man misforstått hvordan balansert ventilasjon virker eller den er dårlig isolert.

Balansert ventilasjon med varameveksler (slik den du har) gjenvinner 70-80% (eller mer) av varmen. Lufta som suges ut varmer lufta som kommer inn. Ettervarme brukes hvis det blir så kaldt ute at man vil kjenne trekk.
Et lite eksempel. Lufta ute holder -20 og +20 inne. Temperaturforskjellen er 40 grader. Med 80% varmegjennvinning for du 40*0,8 -20 = 12 grader på lufta som blåses inn. Da trenger du ettervarmer for å løfte den opp til 20.

Hvis du nå slår av aggregatet og åpner ventilene så får du inn luft som holder -20(!) rett inn i rommet og det må du varme opp hele 40grader. Luft som kommer inn må også komme ut. Det triste er at det er varm luft som blir kastet ut = rent tap!

En annen ulempe med naturlig avtrekk er at du har mindre mulighet til å styre luftmengden. Hvis det er lite oppdrift i lufta ute så blir det ingen luftsirkulasjon inne. Eller du kan få kraftifg trekk hvis det blåser mye ute. Dårlig inneklima er resultatet.

Hvis du har balansert ventilasjon så har du sikkert ikke tilleggsvifte på bad som står i veggen. Da får du ikke fukten ut av badet.

Hvordan måler de du kjenner at de sparer strøm?
  (trådstarter)
   #6
 308     Trondheim     0
Jeg må innrømme at jeg har ikke spurt dem om hvordan de måler dette, men det er oppegående folk så jeg stoler på at de vet hva de gjør. Han er snekker og har bygget huset selv.

Jeg tror at de sparer på at luftutskiftingen blir mindre. Dette vil selvfølgelig føre til litt dårligere inneklima, men de har et stort hus med stor takhøyde så det er ikke merkbart når vi er på besøk.

Anlegget mitt skal ha en virkningsgrad på 70-80%, men jeg er ikke sikker på at dette stemmer. Har målt temperaturen på utkastlufta, og denne var ca. 16 grader når det var 0 grader ute. Mye energi som går ut..

   #7
 1,170     Asker     1
Kanskje rotoren ikke går rundt? Da er aggregatet i sommermodus og har veldig lav virkningsgrad.

  (trådstarter)
   #8
 308     Trondheim     0
Jo, rotoren går rundt, jeg kan høre det når den starter. Har også satt "ønsket" temperatur på 22 grader. Når det er 0 grader ute går rotoren nesten hele tiden.
   #9
 343     0
Å skru av ventilasjonen er rett og slett TULL!!! Utskifting av luft i huset, og spesielt på bad og vaskerom er veldig viktig!  Utlufting av soverom sørger også for å lufte ut MYE fuktighet. Husk på at hver enkelt av oss svetter i gjennomsnitt en halvliter pr.natt på soverommet. Denne fuktigheten trekker inn i dyner og madrasser og fordamper gjennom dagen. I tillegg har man en god del luftforurensing pga avdamping fra nye byggematerialer, maling osv. Har man en trafikkert vei utenfor huset vil støy og forurensing fra vei og trafikk trenge inn i huset og gjøre inneklimaet dårligere. Å skru av ventilasjonen gir mulighet for soppvekst i luftekanalene som blir spredt rundt når man starter igjen.
Nye hus i dag er altfor tette til at det noensinne kommer til å bli tilstrekkelig med lufting gjennom ventiler i vegger og tak.Ventilasjon på gammeldags vis slipper varmen rett ut. Varmegjenvinner med virkningsgrad på 80% sparer mye energi til oppvarming. Husker ikke hva kravet for antall luftskifter i timen er, men dette kravet er gjeldende enten man har balansert eller vanlig ventilasjon. Det er nesten umulig å oppfylle kravene for luftskifte med ventiler. Skal man holde seg innenfor blir det mye åpning av vinduer og full gjennomtrekk og ditto varmetap!
Så som dere ser så vil jeg ikke på noen måte i noe tilfelle anbefale noen som helst noe sted å skru av ventilasjonsanlegget!  Smile Smile
  (trådstarter)
   #10
 308     Trondheim     0
Det som er problemet er at anlegget ikke tar høyde for forskjellig behov i løpet av døgnet, og ønske om å redusere utskiftingen når man er bortreist. Det står og går på samme hastighet hele tiden, unntatt når man forserer det f.eks. under dusjing.

Når vi reiser vekk en uke eller to på ferie er det dumt at masse luft skiftes ut hele tiden. Det kunne vært en eller annen "minimumsinnstilling". Også om natta, når behovet er mindre.