nik
   #11
 633     1
Jeg ville ha droppet alt som har med ventilasjonsanlegg å gjøre, installert avtrekk på bad og kjøkken, og sørge for gjennomlufting av hytta ved passiv ventilasjon. Med dette mener jeg ventil på hvert soverom, samt på bad og stue. Når du forlater hytta, la alle innedører stå på gløtt slik at luften får sirkulere og bli skiftet via ventilene. På denne måten slipper du "innestengt lukt" og hytta blir raskere å fyre varm vinterstid.

   #12
 372     Rogaland     0
Avtrekk kjøkken og bad, ellers holder det med luftespaltene i vinduene.
Er litt overkill med ventilasjonsanlegg.
   #13
 24,668     Akershus     0
Hytteleverandøren leverte med fisleventiler over vinduene og ikke noe avtrekk. Det dogget igjen! Har nå avtrekk i badeveggen som går hele tiden vi er der. Ok i stue, kjøkken og gang. På soverommene står vanligvis vinduet på gløtt. Blir dugg og is på vinduene om natta. Har tanker om å få til avtrekk her også.
Signatur
   #14
 82     0
KjellG:
Høres ut som du har en ny hytte som er så tett at fukt ikke ventileres ut godt nok. Derav duggproblemene. Om du bruker avtrekksvifter må du fylle på med kald luft for å unngå undertrykk. Da fyrer du vel litt for kråka.
Har du vurdert desentral ventilasjon med varmegjenvinning i stedet for passive lufteventiler? Da slipper du å montere et fullt anlegg med kanaler etc.
Signatur
   #15
 16     0
Eg bumbar denne, håpar det er OK. Vi har ei hytte vi overtok for nokre år sidan. Hytta står på søyler/støtter over berg. Ho er ca 60 kvadrat, bygd på åtti-talet. Der er det til stadigheit ein del fukt pga. dugg/kondens i glaskarmar, eg vil seie at dei fleste bør skiftast snart. Desse er ikkje behandla innvendig, og det hjelp jo heller ikkje mtp. missfarging mm.

Det er ventilar på soverom og i stova, desse står opne. Likevel er det ein del fukt. Har sett inn fuktsluker (frå Biltema), og det samlar seg jo ganske bra med vatn i desse.

Hytta er lite/ikkje brukt om vinteren. Det er straum der. Er det andre triks eg kan gjere for å få bort dugg/kondens?
   #16
 24,668     Akershus     0
Et vanlig råd for ubebodde hytter er å la ventilene stå åpne og alle innerdører åpne. Det har fungert for oss. Å sette på litt varme er selvfølgelig enda bedre, men blir å fyre for kråkene. Noen sverger til solfangere med soldrevet vifte. Selv mener jeg mange vil oppnå det samme med sydvendte vinduer og litt mørke gardiner.

Ad å fyre for kråkene kontra distribuert ventilasjon. Ventilasjon i nevnte hytte er visuelt vanskelig da vi har skrå himling og bygningen er delt i to med en mellomliggende gang. Distribuert ventilasjon er et alternativ, men å fyre litt ekstra noen få vinteruker har også en begrenset kostnad og er lydløst. I boligen har vi i alle år hatt mek avtrekk. Den har vært på i alle år uten at vi har hatt ublue strømregninger. Dog, balansert ventilasjon i en eller annen form er ikke å forakte.
Signatur
   #17
 24,668     Akershus     0
Da har jeg kikket på Lavenergisystemer. Det ligner på denne:
http://www.finn.no/finn/torget/annonse?finnkode=58861622&searchclickthrough=true&searchQuery=Miniventilasjon

Imidlertid, Finn-versjonen "puster", mens lavenergisystemer anbefaler at de opptrer i par, par med alle dører åpne eller "lydspalte" under dørene?

Spørsmål: har dere forslag til lyddfeller til bruk f.eks. mellom to soverom på 7 og 10 m2?

Hva gjør dere med bad? Åpen dør og vekselspill med stue eller soverom?

Priser?




Signatur

   #18
 5,432     Akershus     0
Er det veldig fuktig miljø der du har hytte? Sjø/vann?

Jeg har hytte 2 forskjellige steder der én er på fjellet og én ved innlandsvann.

Den på fjellet står på søyler, tidvis med noe vannansamling under hytta. Ganske rikelig med ventiler i soverom og stue/kjøkken, koblede vinduer. Isolert reisverk.

Aldri antydning til fukt. Ikke fuktannsamling mellom vinduer. Lange opphold mellom bruk. Ikke strøm, så ingen oppvarming når ikke i bruk.

Hytta ved innlandsvann, tømmer, luftet og tørr krypekjeller, godt ventilert hytte, avstand fra vann ca 140 meter. Denne har gjerne såpass mye fukt at det dugger godt mellom vinduene når vi starter fyring og noen dager etter.

Jeg tror miljøet rundt bygningen har mye å si. Lufta på fjellet er normalt ganske tørr, mens lufta rundt innlandshytta er temmelig fuktig. Gjenstander og bygningsdeler har lett for å kles med grønske og jeg regner da med at det er vanskelig å få et tørt klima innendørs uansett lufting.
   #19
 5,415     Langhus     0
Det finnes et produkt som heter Solarventi:
http://www.solarventi.no/
Dette er en liten solfanger som varmer luft, sola treffer også et lite solcellepanel så når det er nok sol (og varme) starter en vifte (drevet av solcellene) automatisk og blåser tørr solvarmet luft inn i hytta.

Har ikke selv testet denne, men står på planen Smile
Signatur