121,227    184    3  

Arkitektur som uttrykksmiddel

 4,148     Oslo Vest     0

Jeg har nettopp av sluttet noen dager med arkitekturopplevelser i Berlin, og prøver å bearbeide mange inntrykk. Berlin er jo en stor byggeplass, men denne gangen besøkte vi etablert arkitektur i Øst og Vest. Etter å ha sett dokumentarserien om Albert Speer, Hitlers arkitekt og lest om germania oppsøkte vi Olympiastadion for å se om vi også lot oss rive med av dimensjonene, vi er tross alt jordnære nordmenn.

Og ja, plassen bak selve stadion, hvor det er bygget er utrolig stort klokketårn og stooooooore plenområder ble vi også fasinert og imponert over størrelser, samt det historiske suset over plassen. Vi tar selvsagt avstand fra alt som har skjedd i Tyskland under krigen og dette er ikke på noen måte ment som å være imponert rundt tankene rund Germania, bare at vi lot oss imponere over dimensjonene, noe som også var arkitektenes mening.

Det som dog imponerte med ennå mer var DDR sin gamle paradegate Karl Marx strasse. 90 m bred, meisenporselen som fasade og imponerende størrelser. Jeg hadde på forhånd klare fordommer mot DDR-arkitektur, men det var denne gaten med cafe Moskau, de gamle reklameskiltene for Lada, Aeroflot osv som imponerte meg mest. Jeg skal tilbake i Mai, leie Trabant og oppleve en større del av det gamle Øst da.

Selv om det er mye flott ny arkitektur som Potsdamer platz, er det det også mye eldre flott arkitetur å oppleve dersom man har interesse av det.
Arkitektur som uttrykksmiddel - Cafe_Moskau.JPG - incognito
Arkitektur som uttrykksmiddel - 800px-Strausberger_Platz_Berlin_April_2006_109.jpg - incognito
Arkitektur som uttrykksmiddel - glockenturm.jpg - incognito
Arkitektur som uttrykksmiddel - 4999461964_23f9718be1_z.jpg - incognito
Signatur

  (trådstarter)
   #1
 4,148     Oslo Vest     0
Det stemmer nok det du sier. Det har blitt veldig flott der, men det er historisk sett veldig spennende i Berlin, merkede og umerkede minnesmerker over alt.

Men selv om de fleste nok søker det nye så er det utrolig mye spennende av eldre arkitektur, lett å finne ved å kjøpe noen guidebøker.

Rett ved siden av Olymiastadion finner man også LeCobusier sitt unite d'habitation, som skulle være en by i byen. Utrolig stort og spennende konsept.
Arkitektur som uttrykksmiddel - 9197827.fbee08b8.560.jpg - incognito
Arkitektur som uttrykksmiddel - 13687153.jpg - incognito
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 4,148     Oslo Vest     0
Det tror jeg, så ganske bra ut faktisk, var ikke innom, så det fra togstasjonen. Var bikkjekaldt så vi gikk ikke så alt for mye den dagen. Var sammen med flere av arkitektene våre (norske) som har studert i Tyskland og fikk høre mye spennende og interessant.

Forøvrig er u-bahn, s-bahn og tog så godt utbygget og presist at det ved å kjøpe et flerdagerskort er enkelt og billig å reise Berlin rundt.

Berlin er billig og vi betalte 6.300,. kroner for 6 overnattinger på 5 stjerners hotell Westin Grand i Friedrichstrasse inkl fly tur retur for to personer.

Rimelig mat og godt drikke og lett å gjøre seg forstått da nesten alle snakker engelsk.

Hotellet kan virkelig anbefales. http://www.westingrandberlin.com/
Signatur
   #3
 874     Oslo     0
Også en del som snakker tysk der Wink Elsker Berlin, pleier å dra dit minst en gang i året. Byen passer bra både med og uten barn. Vi har "fast" tilhold på Alexanderplatz, nærmere bestemt på Park Inn ( det høye bygget man ser i bakgrunn på bildet fra Karl Marx strasse).

Takk for tips om nye reisemål innad i byen. Har tradisjonelt bodd og vært i øst 95% av tiden. Ser ut til at jeg må bevege meg lenger vest denne gangen. Byen er rik på historie, som jo er min greie, men arkitektur og arkitekturhistorie er også interessant. 
  (trådstarter)
   #4
 4,148     Oslo Vest     0
Ved Potzdamer Platz kan man leie Trabant, http://trabantberlin.de/english/, og få en rundtur i gamle DDR. Man kjører i "tog" og guiden forklarer ved hjelp av walkie talkie. Så fantatstisk morsomt ut, mens blårøyken sto rundt bilene. :D

Verd å få med seg er også gamle Tempelhof flyplass, som lå midt i byen. Under blokaden landet det et fly der hver 63 sekund døgnet rundt. Hovedbygninger og hangarer er så store at man vanskelig kan fatte det. Tempelhof er opplyst å være den nests største bygningen i verden, uten at jeg kan føre bevis for at det er korrekt.

Som jeg har skrevet før trodde jeg ikke at jeg ville la meg påvirke av arkitektur, men jeg ser det at jeg om jeg vil eller ei, blir påvirket på den måten at jeg tenker ofte på det og blir skremt/imponert over størrelsen.

Kombinerer man dette med evnen til å glede seg over historie og arkitektur blir opplevelsen av Berlin utrolig flott og sterk.
Siste redigering: Tuesday, February 7, 2012 11:31:01 AM av incognito
Arkitektur som uttrykksmiddel - tempelhof1.jpg - incognito
Arkitektur som uttrykksmiddel - temp3.jpg - incognito
Signatur
   #5
 445     Drøbak     0
Nå vekker du masse gamle minner for meg, siden jeg studerte flere år i Berlin på 90-tallet...

Jeg bodde faktisk i en hybel i 9.etasje med utsikt til Potsdamer Platz mens de holdt på å bygge hele området opp igjen. (Det lå rett ved muren og var derfor ikke bebygd etter krigen.) I tillegg til den nye Potsdamer Platz, er det også spennende å se på Philharmonie og Staatsbibliotek zu Berlin i det området. Jeg husker at det var helt overveldende å gå inn i Staatsbibliotek første gang...

Og Tempelhof ER imponerende. Det føles som man går tilbake til 50-tallet når man går inn der...

Samtidig skal man ikke glemme alle de vanlige bolighusene fra cirka 1900 som overlevde krigen. De har også noe for seg... Og det er spennende å se hvordan området som rundt Oranienburger Tor/Hackescher Markt ble forvandlet etter muren falt. (Det var også noe jeg var vitne til i min tid i Berlin.)

Jeg håper at noen tok deg med til Tacheles...
  (trådstarter)
   #6
 4,148     Oslo Vest     0
Dessverre fikk jeg ikke sett Tacheles og Oranienburger Tor, skal få sett på det ved neste tur i April/Mai. Jeg vil tro at det var spennende å se utviklingen i Berlin rett etter at muren falt.

Min bedre halvdel, som er arkitekt, ville også innom en del (dyre) butikker, så det ble ikke bare sight seeing. :D

Men for den som har interesse for 2 verdenskrig og ikke minst den kalde krigen er Berlin et eventyr. God og dårlig arkitektur finnes, men det er i mine øyne alltid noe å glede seg over, ikke minst god mat og drikke.

Personlig har jeg ikke klart å se skjønnheten i Philharmonie, men smaken er forskjellig. Men man skal være blasert om man ikke lar seg imponere av Sony senter og taket over plassen som skifter farge on kvelden.

Jeg gleder meg som en unge til neste tur igjen.
Arkitektur som uttrykksmiddel - philharmonie.jpg - incognito
Arkitektur som uttrykksmiddel - Sony senter.jpg - incognito
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 4,148     Oslo Vest     0
Vi ser at arkitektur gleder og forferder. Noen ser det estetiske i funkis, andre i sveitservillaer. Begge stilarter er noe unorske, og den urnorske stilen er vel mer typiske våningshus man finner utenfor bysentra, f.eks på bondegårder.

Man opplever at f,eks et hus som Block Watnes lykkebo, som er Norges mest solgte kataloghus, omtales som lite provoserende.

Hva er det som begeistrer folk når det gjelder hus og hva er det som gjør at et utseende blir lagt for hat?

Hvordan påvirkes vi av arkitektur?

Jeg ber innstendig om at de som svarer holder seg til det jeg spør om, altså hva slags påvirkning arkitektur har.

Jeg ønsker IKKE svar om at man ikke liker det ene eller det andre uten en forklaring. Det er nok av tråder som er ødelagt av det bare kommer en spissformulering, kun for å provosere.

Derfor, vær så snill og ikke ødelegg denne tråden med trolling.
Signatur