321    1    0  

Borettslaget skal ta rørene i blokken min. Løsninger? Hjelp

 1     BERGEN     0
Hei, jeg har nett flyttet inn i leiligheten min, og har fått melding om å ikke pusse opp badet, da di planlegger å ta røropplegget i bygget. Jeg lurer da på om det er noen som har vert borti lignende ting? og om hvilke løsninger som ble brukt da?

Jeg har lest meg fram til at det har blitt brukt en løsning på fast pris på et standard bad. så kan man betale ekstra for høyere standard.

Jeg lurer også på om det er noen der ute eller noen som vet om det er mulig å gå uten om den standard modellen, å rive badet for dem før di kommer, og om det er mulig å få dem bare til å støpe gulvet å legge membran på badet når arbeidet er ferdig. Og så kan jeg ta over å få lagt fliser å resterende arbeid? er så kjipt å sitte igjen med den høye fellesgjelden når dette er arbeid jeg fint klarer selv.

jeg har også vurdert å ta kontakt på forhånd og spørre om det er mulig å pusse opp badet, å bare legge gulvbelegg (for denne ryker garanter når di skal ta badet) for å så legge fliser på gulv etter di a har vert å skiftet rørene?

mange spørsmål på en gang.. men merker det irriterer meg litt. 

   #1
 431     0
Det vil avhenge litt av hvordan selve vedtaket til borettslaget er, men i utgangspunktet er ting slik: Borettslaget er annsvarlig for alle rør i hele blokken, og det ansvaret er solidarisk. Det vil si at selv om det er rør i nabooppgangen som må byttes så vil du måtte være med å bidra med høyere fellesgjeld. Slik er det å bo i borettslag. Alt vedlikehold av felles infrastruktur deles på alle beboere.

Siden det å bytte rør fører til at badene må bygges opp på nytt så vil borettslaget måtte betale nye bad også, ikke bare nye rør. Det betyr at vanligvis vil utgiftene fordeles slik at det ikke er du som får ett nytt bad, og derfor høyere fellesgjeld, men alle får nytt bad og fellesgjelden øker. Forskjellen her er at selv om du gjør ditt bad med egeninnsats så vil ikke du slippe fellesgjeldøkningen, den er akkurat det den høres ut som, felles, og derfor vil din egeninnsats bare gjøre at fellesgjelden øker litt mindre, og at alle beboerene får mindre økning i fellesgjelden. Dette er hovedregelen, det kan hende at du vil kunne forhandle deg frem til unntak / egene løsningenr, men det vil i så fall måtte være en unntaksregele som godkjennes av styret / generalforsamlingen, og ikke noe du har "krav" på at de godkjenner. Er borettslaget lite er sjansen ganske stor for at de godtar det, men er det stort så vil de mest sannsynlig ikke gå med på særløsninger fordi de da risikerer at 10-15 andre kommer og vil ha egene avtaler.

Mitt beste råd er å snakke med styret, styret ønsker stort sett løsninger som gjør alle fornøyde, men sammtidig er de bare frivillige som har begrenset tid og mulighet til å hjelpe deg, og kanskje særlig når de allerede er midt i en prosess med å planlegge bad og røroppgraderinger. På tross av styrehonorar så er styreverv vanligvis veldig dårlig betalt om du regner det om i timelønn.