2,557    6    1  

Dampsperre! Hvor i nytt bad, gammelt hus?

 10     0
Hei!

Håper det er noen der ute som kan si noe om hvor dampsperren bør legges i et nytt bad i et gammelt hus. Har nemlig lyst til å bruke fliser i dusjnisje, og ellers male vegger med Jotun våtromsmaling. Jeg har lest over det meste på internett, men finner absolutt ingen eksempler på hvordan man da skal bygge opp veggene ift. damptetthet? Men det må da være mulig! Har tegnet opp de tenkte lagene, kom med innspill!

Veggene består idag av a) Stendere med flisfylling b) Rupanel c) Tynne bygningsplater antageligvis trefiber, og altså ingen dampsperre eller isolasjon i moderne forstand. Alle veggene i badet kan regnes som yttervegger/vendt mot kalde rom. Har bare tenkt til å lekte ut og etterisolere med bare 50mm av tre grunner: a) for å få plass til skjulte rør for el og vann b) for å unngå å utløse nye tekniske krav til veggen c) å rive de eksisterende veggene er lite økonomisk og hensiktsmessig, det ville krevd fullstendig ny oppbygning.

Der det skal males må det legges gipsplater som maleunderlag, men i våtsone kan det være mulig å bruke Tetti som membran og som underlag for fliser. Men verken Jotuns maling eller Tetti er damptette nok. Hvor, og i hvilken form skal dampsperren legges i et slikt bad? Dampsperren kan jo feks. legges som smøremembran, men ikke for de flatene som skal males. 

  • 1) Skal dampsperre legges i det hele tatt? Dampsperre skal legges hvis det er mer enn 200mm isolasjon, og kan legges 1/3 inn for å unngå å lage hull i den. Men hvor mye «isolasjon» representerer den eksisterende veggen i dette eksempelet?

  • 2) Hvis dampsperren legges bak utlekning og etterisolering, vil det ikke uansett blir skapt grobunn for råte ved å la gipsplater og stendere være mellom fuktig rom og fuktsperre, uavhengig om den er for nærme kald side eller ikke? Eller er råteskadene som skjer i gipsplater/stendere utelukkende et resultat av lekkasjer i utett membran?

  • 3) Tetti sier at for å oppnå damptetthet mot kalde rom/yttervegger, skal platene smøres med en damptett smøremembran på varm side, og at plastfolie bakover i veggen skal fjernes. Riving av plast gjelder også bruk av baderomsplater. Men dette lar jo seg ikke kombinere med våtromsmalte gipsvegger hvor dampsperren er lenger bak? For hvordan kan overgangene gjøres damptette? Kan eventuelt dampsperre legges bak Tetti? Kanskje spørre Tetti selv?



På forhånd tusen takk for svar!

Signatur

   #1
 38,296     Lillestrøm kommune     0
Punkt 1 når du sier at alle vegger skal anses som kalde så betyr det at det blir ingen skjulte rør på badet, de må ligge utenpå veggen.

Vedr dampsperre så ta kontakt med Jotun og hør hva de pleier å gjøre, er du så redd for dette så kan du trolig lime baderomsstrien utenpå Heydi K10, jeg gjorde det bak badekar hos foreldre for mer enn 20-år siden og den har ikke løsnet enda.

Jeg ville fjernet all plast og brukt Fermacell gipsplater.
   #2
 5,337     Tromsø     1
Du skal kun ha ett tett lag i veggene for å unngå at fukt evt sperres inne mellom to tette lag. Det tette laget vil være membransmurte Tettiplater der du vil ha fliser, og glassfiberstrie mettet med våtromslim/grunning der du vil male. All plast du har tegnet inn videre nedover i tegningen skal IKKE være der.
Hvordan man mest lager overgangen mellom de to membranene vet jeg ikke, men kanskje kan man legge strie og våtromsgrunning som membran hele veien, også der man skal ha fliser?

Videre antar jeg at brannfare er grunnen til at du vil ha gips og ikke Tetti bak malt strie? Unngå kartonggips på et bad. Gips i seg selv blir bløt og oppløst om fukt kommer til, mens kartongen er god mat for mugg. Jeg ville for enhver pris unngått gips på bad, men må man ha det, bruk gips med glassfiberbelegg i stedet for kartong, eller kanskje Fermacell fibergips som HSt foreslår.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 10     0
Takk for tips og kommentarer!

Ang. Fermacell, disse har 20% papirfiber i seg, er dette mer egnet for våtrom enn gips som har papir rundt seg?

HSt! Kult å vite at noen har brukt våtromsmaling oppå membran. Jotun kom ikke med noe svar, de henviste kun til internettsiden sin og teknisk godkjenning. Og der står det bare: "Der Lady Aqua brukes på yttervegger over terreng, må veggen ha dampsperre i tillegg." Men spørsmålet er jo hvor og i hvilken form denne dampsperren skal være. Jotun hadde altså ingen formening om dette.

KjellTS, det høres riktig ut å ha kun ett tett lag, men tett som i damptett eller vanntett? Våtromsmalingen er som sagt ikke damptett. Men Heydi har en smørbar dampsperre som kanskje kan brukes. Gips bak våtromsmalingen er ikke pga. brannsikkerhet, men fordi malingen kun skal brukes på gips, betong eller puss eller andre ubrennbare underlag egnet for våtrom. Tett platene er skjøre for slag/trykk, og bør overdekkes med egnet slitesjikt som fliser/puss. Men det er sikkert noen som har gjort det annerledes.

Men det er altså ingen som mener at det skal på en dampsperre i form av plastfolie ett eller annet sted i veggen? Må jo/skal jo ha dampsperre opp mot taket, og i gulv (smøremembran/baderomsvinyl)?
Signatur
   #4
 38,296     Lillestrøm kommune     0
Et bad med ventilasjon er ikke så vått som en skulle tro. Det er ikke noe stort problem å bruke vanlig innertak.  I våtromsystemet til både Nordsjø og Jotun så er det limet på strien, som etter oppsetting påføres vått i vått og metter strien som er det virkelig tettende skiktet. Så kommer malingen utenpå dette. Min magefølelse er at du er for redd for dette med lav damp motstand, men jeg har ikke noe dokumentasjon på at duikke skal være det. Men plastfolien får du ikke lov å komme med.  Opbyggingen av Fermcell platen ligner mer på sponplater (men annet innhold) enn på kartongbelagt gips, det er ikke spor av en slik overflate.
  (trådstarter)
   #5
 10     0
Har løst problemstillingen:
  • Dampsperren legges i alle flater. Det forutsettes tette gjennomføringer og tilstrekkelig ventilasjon. I dusjsonen gjøres dampsperren med smøremembran eller våtromsplater.

  • Etterisoleringen utløser behov for dampsperre. Beregninger viser at vanndamp vil kondensere i isolasjonen.

  • Overgang mellom materialer ble løst ved andre materialvalg og oppbygning. OSB i tørrsone og fliser/baderomsplater i våtsone. OSB lagrer varme, tåler fukt inntil 90%, og vannsprut m/overflatebehandling.



Dampsperre! Hvor i nytt bad, gammelt hus? - Oppbygning-vegg2.png - Linzky

Signatur
   #6
 38,296     Lillestrøm kommune     0
Jeg misforsto tegningen din i starten, du har 2 innvendige løsninger, en for tørr og en for våt sone så ikke les tegningen utenifra og helt inn slik jeg gjorde først ...  (jeg erstattet min kommentar med denne)