6,599    9    1  

Gråvann, svartvann og slamavskiller hytte.

 5     1
Hei

Har en hytte hvor jeg skal legge inn vann og montere vannklosett, vaskemaskin, og kanskje oppvaskmaskin. I tillegg kommer det normale gråvannforbruket for 2 til 4 personer. Bruken av hytten vil begrese seg til helgene.

Hytten ligger 100 meter fra sjøen og det er for det meste berg så et jordfiltreringssystem er ikke aktuelt. Jeg har derfor tenkt å montere en slamavskiller som både gråvann og svartvann går inn på og fra slamavskilleren legge slange ut i sjøen for avløpsvannet fra tanken. Enden av slangen legges på minimum 2 meters dybde ved laveste lavvann.

Spørsmålet mitt er hvor stor må slamavskilleren være når gråvannet skal inn på samme tank. Og er det lov å la gråvannet gå inn på samme tank som svartvann?
Finner ikke noe info eller beregning av dette på http://www.bioforsk.no/ikbViewer/page/prosjekt/tema/artikkel?p_dimension_id=19541&p_menu_id=19555&p_sub_id=19542&p_document_id=47611&p_dim2=19548

Mvh Helge Knudsen

   #1
 38,296     Lillestrøm kommune     0
Dette er ikke godkjent løsning. Tror ingen kommuner vil godkjenne dette nå. Jeg vet at det er brukt kjemisk felling i lite rensesnlegg ellers kan gråvann renses i filterkum (men renses sortvann så tas gråvann med tror jeg). Med egnet infiltrasjon blir slamavskiller godkjent noen steder, men ikke alle

Ikke gjør dette uten godkjenning, miljøkriminalitet gir heftige bøter mange steder.
  (trådstarter)
   #2
 5     0
Hei HSt. Takk for svar, men er litt usikker på om jeg helt skjønner hva du mener. Hva som blir rett løsning på utslippet mitt når jeg skal holde meg til gjeldende regelverk. Jeg vil presisere at jeg er ute etter å gjøre det etter gjeldende normer og regler, så noe miljøkriminalitet kommer ikke på tale Smile

Forstår jeg deg rett hvis svart og gråvann må gå i hver sin kum?

mvh
   #3
 266     Rogaland     0
Forskjellige kommuner har forskjellige regler, så anbefaler at du sjekker kommunen sine nettsider eller tar kontakt med dem.
   #4
 992     Østlandet     0
Har akkurat gjort liknende. Kommunen krevde lukket tank for svartvann og renseanlegg for gråvann før exfil til bekk. Kom på ca 200k inkl en del egeninnsats.
   #6
 25,367     Akershus     0
Hva med biodo eller brennedo? Ikke noe svartvann.

Hva med fellesløsninger, mange hytteområder legger om til trykkavløp.
Ender du opp med tett tank, velg vannsparende toa.

Signatur
   #7
 38,296     Lillestrøm kommune     0
Gråvannsrensing er mulig å finne for noe mer levlige summer enn for sortvann (selv om jeg synes slike systemer også var dyre når jeg så på disse). TS har vel fått svar via de andre over her, men det er jo slik at slamavskiller ikke er et renseanlegg, det legger kun igjen (forehåpentligvis) de faste stoffene. Utslippet inneholder fortsatt bakterier og næring og er derfor normalt nåtildags ikke lov å slippe rett ut. Infiltreres det så vil det med rette forhold kunne rense seg selv via biologiske prosesser i bakken.

   #8
 25,367     Akershus     0
Adkomst med slambil?
Signatur
   #9
 677     Norge     0
Sjekk med kommunen, i mange kommuner tillater lokale forskrifter legging av utløp direkte fra slamavskiller til sjø, i lukket ledning og ut i sjøen til 2 meter under laveste lavvann, slik du nevner.

Det er heller ikke sikkert det er krav til separering på en slik fritidseiendom, og uansett vil gråvannet bare renne gjennom slamavskilleren og rett i sjøen slik at separering ved en slik løsning har lite for seg, og har lite med størrelsen på slamavskilleren å gjøre.

Den eneste som kan svare på dette er kommunen, et kjapt søk viser for eksempel at Tromsø tillater en slik løsning, mens Frogn kommune operer med fem meter under laveste lavvann og andre kommuner tillater ikke dette i det hele tatt.

Den sentrale forurensningsforskriften operer dog med 2 meter

https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2004-06-01-931/*#*