#31
 25,354     Akershus     0
Trykk i systemet velges slik:
Statisk trykk. Dette er høyden i systemet ditt. La oss si at høyden fra manometer til øverste punkt i systemet er 5 m. Da er statisk trykk ca 0,5 bar.
Ladetrykk i ekspansjonskar = statisk trykk + 0.1 bar = 0,5+0,1=0,6 bar

Driftstrykket velges ca 0,5 bar over statisk trykk. Her 0,5+0,5 = 1 bar.

Ideelt velger en en sikkerhetsventil med utløsertrykk på driftstrykk + 1,0 = 2 bar. Uansett må sikkerhetsventil løse ut før grensen for ekspansjonskaret. Slik info står normalt på karet.


Så langt jeg kan se er det kun lekkasje som gir fall i trykket. En mekanisme er at blæra i ekspansjonskaret er defekt og karet fullt av vann. Dersom karet fylles med kald vann som deretter varmes opp, vil tykket øke og vann presses ut, mest ved høyest temperatur. Dersom temperaturen synker ørlite vil trykket gå til 0 bar umiddelbart.

Luft i systemet oppstår ved at det er oppløst luft i vannet. Over tid skilles dette ut og samler seg. Slike luftansamlinger kan føre til at sirkulasjonen stopper opp. I ditt tilfellet ser det ut til at du har en mikrobobleutskiller ved det røde karet. Her kan luft forsvinne ut av systemet. Forsvinner det mye, vil dette også føre til trykktap. Slikt utluftingstrykktap inntreffer gjerne i en periode etter at vann er fylt på systemet inntil luft er ute og vannet er "dødt".
Signatur

  (trådstarter)
   #32
 82     0
OK, mye å sette seg inn i forstår jeg. Nå vet jeg ikke helt høydeforskjellen, men hvis den er ca 6 meter, da skal driftstrykket i ekspansjonskaret være 1,1 bar? altså det skal vise 1,1 bar på manometeret over ekspansjonkaret?

Så rent konkret, hvis jeg ønsker å lufte systemet nå, hva gjør jeg da?
Burde ikke lufteventilen sitte på høyeste punkt? har Ingen ventil i 2. etasje. kun i kjelleren. heller ingen i fordelingsskapet tror jeg. Mener jeg har denne typen:

https://www.uponor.no/~/media/countryspecific/norway-bld/download-centre/archive/bld_archive/bld_old_ufh_wirsbo_wgf_romregulering_06_1998.pdf?version=3

Mulig du kunne forklart litt steg for steg hvordan jeg lufter?

Jeg kobler til slange på lufteventill i kjeller? Hvordan stenger jeg alle sløyfene utenom en? Jeg må vel jobbe med en og en sløyfe? Når jeg så har fått stengt alle untatt en sløyfe lar jeg vannet renne godt, skrur igjen lufteventil, og lar trykket bygge seg opp til riktig bar. Som da kanskje er 1,1 hvis høydeforskjellen er 6mm?

Så på en eller annen måte åpner jeg neste sløyfe, åpner lufteventil, og gjør det samme der? Sånn fortsetter jeg til alle sløyfene er tatt? Så fyller jeg opp systemet til riktig bar helt til slutt og ferdig? Da kan jeg starte hele systemet igjen, og håpe trykket ikke faller?


  (trådstarter)
   #33
 82     0
Da har vi greid å finne en ørliten lekasje i fordelerskapet. Tror det enkleste da blir å bestille service på hele anlegget og eventuelt oppgradere litt.
   #34
 25,354     Akershus     0
Vurder automatisk luftepotte eller (radiator)ventil i alle vesentlige "topper" i anlegget der luft kan samle seg.

Videre en stengeventil mellom anlegget og det røde ekspansjonskaret, denne bør ha en tømmeplugg eller en monterer en (radiator)ventil slik at vanntrykket kan fjernes fra karet. Dette er en fordel om en skal sjekke ladetrykket i karet.
Signatur
  (trådstarter)
   #35
 82     0
Det siste har jeg også tenkt på. Ekspansjonstanken er full av vann nå virker det som. Lufting i toppen lar seg vanskelig gjøre da det er bad i 2. Etasje.
   #36
 2,435     Hordaland     0
Tips:
Det er ikke mulig å lufte systemet ved hjelp av å slippe ut luft på toppen av ekspansjonstanken. Inni ekspansjonstanken er det en trykkbelg, som fungerer på samme måte som en ballong. Belgen skal være fylt med luft, for å gi motpress til vannet. Vann er nærmest umulig å komprimere, derfor må man ha en luftblære i systemet et sted som vannet kan jobbe mot. Når du lufter på toppen av ekspansjonstanken så slipper du ut luften fra belgen i ekspansjonskaret.

For å oppnå riktig arbeidstrykk må luftbelgen i ekspansjonskaret ha riktig trykk. Ved innregulering / oppstart av et slikt anlegg begynner man med å pumpe opp luftbelgen mens ekspansjonstanken et tomt. Det er vanskelig å få riktig trykk på luftbelgen i ettertid når ekspansjonstanken er fylt med vann, da er det kun muligheter for mindre justeringer. Vanligvis leser man av fra en tabell eller foretar en beregning av hvor stort trykk det skal være på luftbelgen, for å få riktig arbeidstrykk. Så fremt man har et nokså statisk anlegg vil det også være mulig å "prøve seg frem" for å oppnå riktig arbeidstrykk.
Signatur
   #37
 25,354     Akershus     0
lufting på toppen her er på toppen av anlegget og har ikke noe med tømming av kar for sjekk av fortrykk å gjøre.

Siden toppen av ekspansjonskaret er på en lokal topp i anlegget kan det også være greit med en luftepotte her, men er kanskje ikke nødvendig da det ikke er flow forbi toppen.

Forøvrig, litt om ekspansjonskar, valg av fortrykk og årlig kontroll av fortrykk:

http://www.wmteknikk.no/filer/Ekspansjonskar.pdf
Signatur

   #38
 25,354     Akershus     0
Har TS fabrikat og modell på det ekspansjonskaret? Litt uvanlig med en skrue/plugg ved siden av inngangsstussen/opphenget. Plugg for trykkavlastning?

Vanligvis er det en bilventil under på kar som her. Denne typen kar har en membran  som ligger som et "mellomgulv" og er lufttett lukket i den vulsten som samtidig binder sammen øvre og nedre del.

Fant et regneark her http://wpstatic.idium.no/www.sgp.no/2014/11/Beregning-av-ekspansjonskar.xls

Her er omtalt både veggkonsoll og serviceventil  http://magazines.grundfos.com/Grundfos/SU/NO/Forhandlerkatalogen2014utenpriser/?Page=57
Signatur
  (trådstarter)
   #39
 82     0
Hei igjen,

Var ekspansjonstanken som var gåen. jeg har fått bytta tank og i samme sleng bytta vi sikkerhetsventil på vvb. Null problemer med at ventilen slår ut. Eneste som står igjen nå er en liten lekasje i fordelingsskapet. Denne skal bli tetta i morra. takk for all hjelp så langt