1,631    1    0  

Byggmester vs. totalleverandør

 142     Oslo     0
Hei
Vi skal bygge hus og har det siste året fått en del tilbud fra totalleverandører og et par byggmestere. Vi ser ut til å lande på en byggmester vi har en god tone med og som vi har noen gode referanser på. Hovedgrunnen er at vi, ifl. våre byggebudsjetter så lang, ser ut til å komme billigere ut enn med en totalleverandør samtidig som vi ønsker å kunne gjøre en del egeninnsats. Vi innbiller oss også at en solid lokal byggmester vil ta mer eierskap (og ansvar?) til/for jobben enn en husprodusent som leverer massevis av hus per år.

Byggmester anbefaler en kontraktsmodell for oss hvor vi står som ansvarlig utbygger med assistanse fra han. Denne modellen betyr at vi har egne separate kontrakter med elektriker, rørlegger, murer, graver osv. Byggmesteren vil koordinere alle fagene på vegne av oss under byggeprosessen, men vil ikke stå ansvarlig for utførelsen av det de gjør. Byggmester vil hjelpe oss å inngå kontrakter med de forskjellige fagene, men vil altså ikke stå totalansvarlig for huset. (han tar ikke noe påslag for koordineringsjobben, kun 15% påslag på materialer som kjøpes gjennom han).

Vi synes dette høres ut som en fornuftig modell, med relativt lav risiko. I tillegg har vi en litt vanskelig tomt som gjør at vi valgte arkitekttegnet hus, de fleste fagene har påpekt at det billigste for oss er at vi betaler for timer & materiell kontra fastpris (har fått prisoverslag fra alle). Huset finansieres med egenkapital og rammelån/fleksilån i bank.

Er det noen som har synspunkter på denne modellen? Er det ok risikomessig slik vi har vurdert?, eller kan vi gå på en skikkelig skrell her?
- Bør vi velge fastpris fra noen av fagene som elektriker, rørlegger etc.?
- Er det slik at når fagene gir fastpris, må de ta i litt ekstra for i hvert fall ikke å tape på jobben de skal gjøre? Eller ønsker de å jobbe på timer & materiell for det tjener de erfaringsmessig mest på?   #1
 9     0
Hei. Vi har kommet litt lenger enn deg og driver akkurat nå og bygger hus. Vi har også valgt å bruke arkitekt pga en vanskelig tomt. Av ulike grunner valgte vi å gå for delenterpriser. Jeg tok derfor selv og hentet inn tilbud på de ulike håndtverkerfagene.

Når det gjelder dette med kontraktsmodell så har ikke jeg noen eksterne som står som totalansvarlig for huset. Om jeg får problemer med det senere vil tiden vise. I mitt hode er det ganske enkelt; skjer det noe tull med det elektriske anlegget så går jeg på elektrikeren...

Når det gjelder koordinering så har egentlig dette vært det største problemet. I utgangspunktet har byggmester sagt at han koordinerer inn mot andre fag (vi hadde ikke dette definert formelt). Likevel har jeg opplevd at han ringer til meg og sier at de har fått tildelt støpedato og at jeg må sørge for at rørlegger må komme innen to dager... Støpebiler er visstnok mangelvare her i området. Dette har ordnet seg med gode overtalelsesevner, men det har vært en stressfaktor. Å definere opp koordineringsrollen skriftlig og at man har en felles forståelse av dette er derfor sikkert lurt.

I forhold til kontrakter så er det kun opp mot byggmester vi har en standardkontrakt. For de andre fagene så har jeg beskrevet hva jeg ønsker i et anbud og så har de gitt en pris (ingen kontrakter her mao). Ingen av firmaene som jeg har fått priser fra har gitt noe annet tilbud enn fastpris. Mitt inntrykk er at man typisk opererer med stykkpriser: Det koster 1000 for en spot, 500 for stikk, X kr for 100m2 gulvvarme. Ønsker man å endre ting underveis ved å f.eks. dytte inn ekstra spot'er er det kjapt gjort å få et oppdatert pristilbud. Om jeg får et påslag ved å ha fastpris? Vet ikke...  Fastpris gir for meg iallefall litt trygghet i en prosess som jeg aldri har vært borti før. T&M høres for meg litt skummelt ut  :o

Ellers vil jeg anbefale at du bruker mye tid på budsjettet og prøver å få det så presist som mulig og at du samtidig legger på et buffer slik at du tar høyde for de endringene som kommer :-)

Håper dette var til hjelp.