7,710    5    0  

Et rimeligere alternativ til naturstein for støttemur

 23     0
Vi er nå (endelig) i gang med å planlegge husbygging på en tomt vi har hatt en stund.

Tomten er imidlertid et krevende stykke land. Vi skal ha et relativt høyt hus og må ned i terrenget.
Det medfører at vi må til med støttemurer for å utnytte tomten maksimalt. Muren skal skrå over vel 25 meter fra 3 meters høyde og ned til 0,5 meter. Det blir også støttemur mot en nabo som ligger høyere enn oss i terrenget ( 3 meter høy og 20 meter lang). Vi har nå fått en pris på kr 2500,- pr m2 pluss mva for lokal stein fra et steinbrudd.
I og med at det blir mellom 150 og 200 m2 mur så blir dette over budsjett.

Spørsmålet mitt er om noen har erfaring med kostnad for eventuelle alternativ? Jeg tenker da på betong eller stablestein. Finnes det noe som kan halvere m2-prisen (inkludert arbeidskostnad)?

Jeg ser at det er en rekke tråder rundt dette, men uten noen entydige konklusjoner.

Takknemlig for alle som har tid til å dele sin kompetanse på området :)


   #2
 1,027     0
Betognmur havner vel på ca 1500+mva pr kvadrat; men det er jo ikke spesiellt pent da. Finnes noen store betongblokker,Recon-med not og fjær, med overflate som ligner veldig på stein; mener prisen var ca1800+mva+transport.
  (trådstarter)
   #3
 23     0
Tusen takk for svar!

Utseende får heller stå sin prøve. Alternativet er å plante eføy og gjødsle godt... Kan kjøpe noen planter for mellomlegget mellom naturstein og betong  ;)

   #4
 1,062     Lindesnes     0
Høres litt ut som mitt murprosjekt jo, bare noe mindre
Jeg må bygge fra 4 -0,5 meters høyde og med 70 meters lengde for å få maksimalt ut av tomten ut mot veien, ville da få ca 5, meter ekstra med tomt forran hele tomten.
For meg ble regnestykket så kolosalt at jeg orket ikke finregne på det engang
Jeg kommer til å gå for å sette opp en leca-mur, lar være å fylle intill fyllmasse på baksiden og og heller kle den med mindre naturstein "som jeg har rikelig tilgang på" ved en senere anledning, på toppen av denne muren legger jeg bare bjelkelag til terasse fra leca-muren og inn til plenen
Da slipper jeg å bruke fagfolk til bygging, på grunn av at dette ikke skal være noen støttemur
Siden det ikke ligger masse inntil muren men i en skråning under terassen er denne muren bare en fasademur til pynt og støtte for teasse
Denne muren kan jeg derfor sette opp selv som selvbygger :D
Får da en fin overgang mellom plen og terasse ut mot enden av tomten min, praktisk, rimelig og pent :)
Må også ha noe rassikring og støttemur mot nabo og baksiden av tomt, der blir det sikkerhetsnett og småmurer i leca eller noe i ett par små etasjer så ikke en mur må være avhengig av å måtte holde hele massen,
Mye billiger og dette kan gjøres etter hvert som egeninsats og det går ann å lage noe praktisk og pent ut av flere etasjer i bakkant av tomten.
Ikke minst når det blir snakk om pris så føler jeg at jeg kan leve med en steinkledd lekamur fremfor en svindyr stein eller betongmur.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 23     0
Situasjonen vår er nok noe mer "uheldig" ettersom muren skal holde mot to skråninger. Leca er nok utelukket. Høres imidlertid ut som en fiffig løsning i ditt tilfelle. Jaja, det er straffen for å kjøpe en kommunal tomt!

Sjekket forøvrig ut prisen på Asko miniblokk akkurat, og den kom på vel kr 800 pr m2 inkl mva.
Må vel regne med det dobbelte ferdig lagt med jordarmering, fundament og tilbakefylling...

Da gjenstår vel betong som et mer realistisk alternativ. Får sjekke det opp asap.