3,172    5    0  

Finnes det en løsning som er langsiktig for meg?

 2     0
Jeg har rett og slett rotet til min økonomi tidligere. Jobbet knallhardt siste 2 årene og betalt bort flere hundre tusen som jeg og min x- klarte å bygge opp uten sikring.

For å da kunne starte på nytt, har jeg fått tilbud om å kjøpe en tomt som jeg kan bygge på. Men jeg får ikke lån i banken til å kjøpe den tomten, uten at den er en del av husbygging. hverken i daglig bank eller husbanken.

Planen min var nå som jeg er betalingsannmerknings fri, var å kjøpe tomten, og bo i en husvogn, spikertelt eller linknende. Betale på lånene der, samtidig som jeg kunne grave innimellom og lage til til fremtidig bolig og spare til egenkapital.

Jeg har spart ca 50.000kr på 5-6mnd, og har da egenkapital til tomtekjøpet om de hadde villa satt tomten i pant?!?
Siden jeg nå blir alene, og MÅ finne meg ny plass å bo, vil jo leie pluss strøm o.l. tappe budsjettet mitt for alt jeg hadde kunne bygd buffer av. To soverom er minimum 7000kr her, og det ville jo dekt et lån nærmere 1,5mil.

Tar jeg denne tomten, kan min sønn fortsatt gå til skolen, og jeg gå til jobben. med andre ord trenger vi ikke legge penger i bil.
Jeg forstår virkelig ikke at banken ikke ser muligheten til at jeg på denne måten kan bygge meg opp til en sterkere og sikrere økonomi, istedenfor å belåne meg over ørene, eller bruke pengene til husleie så andre får det bedre.

Jeg forstår at det å bo i hytte, vogn, eller husvogn er utradisjonelt..... men hvem er det egentlig som skal få bestemme hvor stor bolig jeg MÅ ha?
Hva er krav for å kalle ting en bolig?

Ting blir jo ikke enklere for generasjonen som kommer etter, og min sønn vil jo ha et behov for tilleggssikkerhet etter hvert han også regner jeg med Hvordan skal jeg kunne klare det om jeg bare leier leilighet?.

Jeg har ingen mulighet for å ha kausjonist.

Er der noen som har en genial løsning for at dette skal gå, uten at det blir for mye belåning?

   #1
 5,337     Tromsø     0

Jeg forstår at det å bo i hytte, vogn, eller husvogn er utradisjonelt..... men hvem er det egentlig som skal få bestemme hvor stor bolig jeg MÅ ha?
Hva er krav for å kalle ting en bolig?


Svaret på det siste er enkelt: Plan og bygningsloven med tilhørende forskrifter, derunder Byggteknisk forskrift, TEK 10. Eller den forskrift/bygningslov som gjaldt da huset ble bygd. Det er kommunen som forvalter Plan og bygningsloven med tilhørende forskrifter, og er "hvem" som bestemmer hvor du kan bo og hva som ikke er egnet som bolig.

Du kan altså bo i et hus fra 1930 der "isolasjonen" er tre lag panel og like mange lag vindtett papp. Men i en godt isolert campingvogn eller cabin-cruiser bør du ikke bo dersom du ikke er folkeregistrert på en adresse som er registrert som bolig.

Nå som du er fri for betalingsanmerkninger, har du noen mulighet med nåværende lønn å låne både til tomt og et nøkternt ferdighus? Et annet alternativ er å finne ei tomt med et gammelt oppussingsobjekt billigst mulig, og renovere det etter hvert?

Eller finnes det campingvogn/arbeidsbrakke/containerhusløsninger som kommunen kan godkjenne som bolig - uten at de koster like mye som et hus?
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 2     0
Men er det slik at kommunen kan bestemme hva som er lov å benytte som bolig av vogner o.l.? Eller er der noen som faktisk er godkjente til bolig? Små hytter eller liknende?

Det mest geniale hadde jo vert om der fantes moduler som bare kunne bygges på ved behov, og ved økende økonomi.

er her noen med et godt tips?

Hva er reglene i tek10? 200 isolasjonsverdi?, og?
   #3
 80     Vestlandet     0
Det finnes mange banker, Skandiabanken f.eks. og Bluestep påstår de refinansierer om du har hatt problemer, men de er ikke rimelige.


Er det ikke en løsning å planlegge å bygge hus, så få lån til hele pakken, men ikke bygge før om endel år ? Finne et lite, enkelt hus, f.eks. Alvsbyhus, IEC, Drammens Hus og hytter (hyttemodell, men bygget som hus)
Da får du en hel pakke som KAN være lettere å låne til.

Ta turen til alle bankene, ikke stol på den gamle gode, de har ikke noe igjen for å være snill. Idag MÅ du ut og sjoppe, sånn er det bare.

   #4
 1,699     Norge     0
Ikke enkelt å komme med gode åd i den situasjonen du befinner deg i.

Det viktigste er jo å skape et trygt stabilt hjem for deg og din sønn, selvom jeg også har full forståelse for at du ønsker å skape en ny fremtid.

campingvogn er ikke godkjent som helårsbolig, så om du faktisk skal bo en en slik, må du jukse og sette adresse et annet sted (eventuelt postboks).
Jeg er personlig også usikker på om jeg syns dette egner seg som oppvekstbosted for sønnen din, selvom jeg også tenker han får like mye kjærlighet i en campingvogn såvel som i et slott.

Det kan hende du kommer lengre med å kjøpe tomt og bygge, enn bare å kjøpe tomt.

Jeg vet ikke alltid for mye om dette, men ville ha sjekket opp følgende:
1) Hvordan stiller barnevern/bup seg til boforholdet for din sønn
2) Snakk med kommunen om hvilke muligheter de kan tilby deg. Feks startlån.
3) Kontakt en økonomisk rådgiver for veiledning.

Lykke til!  :)
   #5
 836     Østfold     0
Jeg hadde gått til flere banker, og jobbet videre med den jeg følte at jeg fikk en personlig kontakt. Alle kan gå på en smell, spørsmålet er hva man gjør med det. Høres ut som du kan dokumentere at du har vært flink de siste årene. Altså jobbet hardt og betalt ned mye. Det viser at du har kontroll på økonomien nå om dagen. Og det skulle være mulig å argumentere for at du har lært, og nå har en helt annen holdning til dette osv osv.

Skulle ikke denne tomten la seg gjøre, tror jeg fortsatt at å pleie en bank godt vil gi resultater. Fortell at nå skal du spare x kroner hver mnd. Sørg for å gjøre det på en konto i den banken så de kan se det. Hold jevnlig kontakt med alle mulig spørsmål, sørg for å få fortalt underveis at du er i rute med sparing osv. Bankene har alltid sine krav og regler, men de har også slingringsmonn til å legge den gode siden til.

Håper du finner en løsning! Og er det ikke med denne tomten, så kjør på videre, så dukker det opp noe:)
Signatur