3,564
4
0
Fjerning av peisinnsats
18
0
Hei! Jeg har planer om å rive ut en peisinnsats. Bildet er vedlagt. Jeg har lest meg litt opp på hvordan man bør gå frem. Motivasjonen for å rive den ut er å få inn en mer moderne peisovn som har bedre effektivitet. Er det riktig forresten, at mer moderne og "penere" peisovner har bedre effektivitet og leverer mer effekt?
Er det noe spesielt jeg bør tenke på? Planen er å dekke til godt under utrivningsarbeidet og gå forsiktig til verks med hakking og banking.
Jeg skal ha fagmann til murejobben på pipa, tetting av gammelt hull, og innsetting av nytt piperør.
Tips mottas. På forhånd takk.
Er det noe spesielt jeg bør tenke på? Planen er å dekke til godt under utrivningsarbeidet og gå forsiktig til verks med hakking og banking.
Jeg skal ha fagmann til murejobben på pipa, tetting av gammelt hull, og innsetting av nytt piperør.
Tips mottas. På forhånd takk.
Om peisinnsatsen er god og du kan leve med deignen (dører med buet glass?) kan det være et alternativ å bare rive omrammingen og la innsatsen stå, og mure opp noe nytt rundt den.
Klarer du å se modellnr og produsentnavn noe sted på innsatsen? Eller kan du et bilde med mindre av det hvite på som bedre viser selve innsatsen?
Angående effektivitet er det bare å sjekke hvor effektive disse er. Denne er ikke så fryktelig gammel, 90 tallet eller nyere. Finnes sikkert data på den. Jeg vil anta at denne ovnen er effektiv. Kanskje man kan få andre dører til den uten å skifte selve ovnen.
Dersom du vet fabrikant og modell er det bare å sjekke evt ringe produsenten og be om å få snakke med noen på teknisk avdeling eller lignende - det er sjelden noe problem å få et svar fra de.
Virkningsgraden er vel også gaske avhengig av fyringsmønster, så standardtall er ikke nødvendigvis representative for akkurat ditt bruk.
Jeg har ikke funnet modellbetegnelse, men fabrikatet er Jøtul. Og utifra byggeår på bolig, kan det stemme godt at den er fra 90-tallet. Jeg hadde nok ikke valgt ovnen selv, men basert på gode tilbakemeldinger i dette forumet kommer jeg til å beholde den. Ikke helt meg å ta ut noe som er godt nok, men ikke optimalt estetisk utifra egen smak.
Mange takk!