11,333    12    1  

Flekker på innevegger, list og tak

 57     Hjemme     0
Hei! Jeg var innom hos naboen her og så hu hadde noen rare flekker på vegger, taklister og tak på to av veggene i stua. Begge veggene er yttervegger og huset er fra 50-60-tallet.

Hva kan dette være? Hvis jeg prøver å vaske det bort så ser jeg fortsatt skimtingen i bakgrunnen, flekkene er ca 2cm i diameter og ligger i et mønster på veggen. Tenkte derfor det kan være kuldebro fra spikrene i platene på veggen som har trukket gjennom tapeten og etterlater seg flekkene. For at det er mønster i mugg/sopp er jo litt rart. Men så igjen er det jo heller ikke spikerslag midt i taklistene eller vilkårlig i taket.

Så nå vet jeg virkelig ikke, har sett noe om heksesot på nettet, men det virker heller ikke 100% sannsynlig.

Håper noen har noen forslag! Tar imot alt med takk!
Flekker på innevegger, list og tak - IMAG0172.jpg - petmyh
Flekker på innevegger, list og tak - IMAG0173.jpg - petmyh

   #1
 3,258     Akershus     0
Eldre hus med dårlig isolasjon, spikere/skruer i platene leder kulde inn, du får en temperaturforskjell ved spikerhodene som gir ørlite kondens som sot i lufta fester seg til.

Tipper det er ett illsted i rommet, evt fyres det mye med sterinlys?
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 57     Hjemme     1
Tenkte det var noe sånt ja. Men virka litt rart ved at det er spiker selv PÅ taklista og midt på veggene utenfor noe mønster også? Skal jo ikke være veldig mange spiker der til vanlig.
   #4
 3,258     Akershus     0
Har sett dette i andre eldre hus med tynne vegger og lys farge på veggene. Er vel plater og malt strie tenker jeg.

Kan vel ikke kalle det for heksesot når det ikke er brukt vannbasert maling, som det vel ikke er?

Om en tar ned bilder fra veggene så kan en se avtrykk etter bildet også.
----------------

Er vel bare å male på nytt egentlig.
Signatur
   #5
 17     Østlandet     0
Dette er heksesot! Det kan oppstå i både nye og eldre boliger hvor det er dårlig lufting/sirkulasjon i huset mens man pusser opp. Heksesot  legger seg gjerne i hjørner,innenfor skapdører ,bakom kjøleskap ,over spikerslag osv. Den synes godt vinterstid med bla. vedfyring,stearinlys gjør det verre fordi den *hoper seg opp * i huset . Vask med sterk såpe og sørg for bedre ventilasjon og utlufting om du skal male igjen.


http://www.tv2.no/underholdning/hjelperdeg/arkiv/heksesot-kommer-med-kulda-slik-unngaar-du-heksesotutbrudd-3575783.html
   #6
 3,258     Akershus     0
Mens jeg mener det ikke er heksesot fordi det ikke er pusset opp. Og fordi jeg har sett dette i gamle hus med tynne vegger og vedovn før.

Så da er spørsmålet, er det pusset opp?
Signatur
e18
   #7
 571     Rogaland     0
Det at det er spiker midt på veggene kan tyde på at det er hamret opp en tykk papp for å få slette fine vegger å tapetsere på.

   #8
 17     Østlandet     0
prøv å vaske det bort med en klut (vann+såpe) . Forsvinner fargen i hjørnet der,samt på spikerslagene da ?
  (trådstarter)
   #9
 57     Hjemme     0
Det er en helt ordinær bolig med plater og malt strie på veggene. Dette er kun ytterveggene og de er forholdsvis tynne (<15cm). Ingen deler av huset har tidligere vært pusset særlig opp, men to tre soverom i andre enden av huset har vært gitt et malingsstrøk tidligere.

Jeg var under oppfatning at heksesot kun ble fremvist som fulle, fyldige flekker og brede striper osv. Slik at det skulle være over et litt større område? Mens dette kun er små flekker. Men jeg vet virkelig ikke.

Har prøvd å vaske det bort, men det kan alltids skimtes i bakgrunnen og etterhvert kommer det tilbake igjen. Og det er ingen forskjell på om det er vinter eller sommer, flekkene er like tydelige uansett.

For øvrig er det også forholdsvis varmt i huset, ca. 25 grader jevnlig og veldig tett og kompakt luft. Så å få montert kjøkkenvifte og litt bedre venitlasjon bør vel vurderes. 

   #10
 17     Østlandet     0
Omfanget variere fra små *flekker* til å dekke store partier i himling/vegger/veggskap osv. Disse partiklene blir synlige ved at de fester seg til sotpartikler fra feks vedfyring og brenning av stearinlys og blir til slutt for tunge til å sveve rundt så de *legger seg* som synlig missfarging som hos deg. Disse partiklene er umulig å bli kvitt og svever rundt i en evig krets i huset når de ikke har noen vei ut av huset ved god lufting/ventilasjon.
Grunnen til at de ser ut til å *blomstre* vinterstid er at vi stenger huset mere for å holde på varmen og fyrer  og koser oss inne med tente lys. Det er vel derfor en skal vente med å male inne slik at en om vår/sommer kan ha åpne vinduer/dører for god gjennomlufting. Det har vært snakk om at en del moderne møbler kan bringe med seg slik heksesot ...men dette vet jeg lite om. Smile Jeg har dette selv så jeg vet hvor plagsomt det er . Jeg har vasket tak og vegger grundig og lufter så mye jeg kan,det ser ut til å hjelpe:)