3,988    7    0  

Flytende bolig : Materialvalg

 3     Bergen     0
(Jeg var usikker på hvor dette passet inn, beklager hvis jeg burde startet tråd et annet sted.)

Jeg jobber med en skoleoppgave på høyskolen der sakens kjerne er å forsøke å bygge en flytende bolig som er så energieffektiv som mulig!

En av hovedpunktene er da å minimere energiforbruk mest mulig, og da kommer vi til varmetap:

Beregninger av varmetap viser seg vanskelig for u-verdier til hva-nå-enn-vi-lager-overbygget-av er håpløst å finne på nettet. Å sammenligne med båt er litt nytteløst da disse varmes av motordrift og u-verdier snakkes lite om.

Har noen hørt om sandwichplater av granittharpiks? Har hørt dette skal være svært velegnet, men er ganske nytt, og har bare såvidt hørt snakk om det.

For det det er verdt: Vi snakker om en 91 m2 èn-etasjes flytende bolig på katamaranskrog til bruk på sjøen i Bergensområdet. Vi sikter mot passivhusstandard for å få energibruken ned, men forventer å bli satt litt på plass der.. :P

:)


   #1
 24,927     Akershus     0
Ser ut til at dere skal bygge en bolig og ikke en båt ellerforsøkslaboratorium? Da er det vel i utgangspunktet ikke noen forskjell på en bolig PÅ kaia og en bolig VED kaia? Mao et "vanlig" passivhus satt på en flytende grunnmur?

Det en kan spørre seg om her er om det faktum at en alltid er knyttet til havet kan nyttes til noe? Dreie etter sola? Varmepumpe med sjøvann? Forhale til lunere sted/mer solrikt sted på vinteren og til skyggen om sommeren? Plassere seg i bølger for bølgekraft (og hjelp til søvn  ;)



Signatur
  (trådstarter)
   #2
 3     Bergen     0
Der har du tanken ja, å utnytte plassingen for det det er verdt :)

Ang materialvalg ser jeg den - at forskjellen blir plassingen av bygget - men ordinær konstruksjon basert på tre og mineralull vil vel gjerne få problemer med sjøsprut og generelt sjøvær/miljø i løpet av relativt kort tid.? Nå bygges det jo hus omtrent helt nede i sjøkanten, så kanskje det lar seg gjøre likevel..
Men: når man sikter etter passivhusstandard med vanlig oppbygging snakker vi vel gjerne opp mot 35 cm tykke vegger.. blir vel fort veldig tungt (og stort) for en flytende bolig. Drømmen hadde jo vært et lett materiale med så lav varmeledningsevne at vi slapp unna med relativt tynne vegger. Har hørt at sandwichplater av granittharpiks kan bli en vinner, men lite info å finne om det rundt omkring gitt..
   #3
 3,387     0
Uansett er et stort problem stabilitet. Du må ha såpass mye tyngde under vannlinja at huset ikke velter når det blåser og det kan en bidra til gjennom å lage en kjeller med teknisk rom og store betongelementer disse betongelementene vil lagre store mengder energi slik at en kan benytte dem til å la glycol sirkulere og la det være energi brønnen en henter varme fra.

Litt under overflaten vil vel ikke vannet bli under 3-4 grader om vinteren i sjøen (bortsett fra nordpå og arktiske strøk) så det skulle være mulig å hente mye energi der,
Da har du både en stabiliserende kjøl og en energilager.

Til kledning ville jeg vurdert nye materialer som er laget av presset tre og plast eller det impregnerte treverket som gråner men som holder 50 år i saltvann. Det er svanemerket også, kommer ikke på navnet i farten. Kebony var det.

Og så limt skjøtene/overlappingene av bordene.

Vinduene ville jeg benyttet plastrammer så er de sikret lang levetid.

En utfordring er at det holder ikke tenke at vann kommer ovenfra, her kommer det i alle retninger.

Med 91 kvm og en kjeller som sikker halvannen meter ned i vannet har du en oppdrift på 140 tonn omtrent. Det er mye materialer det.
   #4
 460     Måløy     0
Her er bilde og litt informasjon om sjøhus bygget i Bremanger. http://www.dancenter.no/norge/feriehus/nordlige-fjord-norge/sogn-fjordane/bremanger/38508

Ellers benytter oppdrettsanlegg forflåter med store bygg på toppen. Under vann brukes stål og betong. Over vann stål,bølgeblikk og også treverk.
Har ikke så mye med energiforbruk å gjøre, men mulig du kan få noen tips ang. materialvalg og stabilitet.
  (trådstarter)
   #6
 3     Bergen     0
Takker for gode innspill :)

Stabilitet har i tidligere lignende prosjekter absoutt vært et viktig moment. I en foreløpig kladd er boligen anslått til ca 7 meter bred, litt under 15 meter lang, katamaranskrog og kun èn etasje (ca 3 m. total høyde?) . Med god vekt i bunn av skrog(ene) burde dette kunne håndteres.


disse betongelementene vil lagre store mengder energi slik at en kan benytte dem til å la glycol sirkulere og la det være energi brønnen en henter varme fra.




Dette var veldig interessant. Betong vil gjerne ha slike egenskaper som kan benyttes i bunnen av skroget.. dette vil vi se mer på Smile Kommer til å sjekke mer om Kebony som du nevnte også. Å bruke "vanlig" byggisolasjon har vi inntrykk av er veldig risikabelt mtp. risiko for at vann kommer inn og isolasjonen blir våt. Utfordring å holde ytterste sjikt tett. Gjerne bedre å bruke materialer som er tette OG isolerer godt, hvis det ikke blir forferdelig dyrt.

Den ulykken var utrolig trist. Dette var personer det var tenkt at vi skulle kontakte for hjelp.

Ang. vinduer har jeg hørt at tolags vinduer med argongass isolerer bedre enn 3- lags vinduer. Stemmer dette? Er det veldig dyrt?
   #7
 5,188     Østlandet     0
Uten å være skråsikker så er det visst en myte at tre-lags glass isolerer bedre enn to-lags.
Du kan ihvertfall få to-lags glass med bedre U-verdi enn 1,0, kanskje ned mot 0,8?
Tre-lags glass sies å være relativt tunge.
Signatur