570    6    0  

Fritak for krav om tilgjengelighet hvis ikke tilfredstiller krav om gangadkomst i sokkel?

 15     0
Heisann,

håper på svar fra noen kyndige med erfaring fra f.eks byggesøknader.

Vi skal bygge enebolig i en liten, men skrånende boligtomt midt i eksisterende bebyggelse.

Tanken er 3 etasjer med inngang/gangadkomst på midtplanet. I sokkelen tenker vi en utleieleilighet men tomta er så bratt at trapp er påkrevd og  stigningsforholdet er ca 1:3.
 
I følge veilederen til TEK10 vil krav om tilgjengelighet ($12-2) falle bort om man får unntak for krav om gangadkomst ($8-6), som man får om stigningsforholdet er brattere enn 1:10.

Betyr dette i praksis at vi i kjellerleilighet ikke trenger å hensynta snusirkler på 1,50 m for rullestol og lignende? At vi kan tegne fritt?

Leiligheta i kjelleren blir såpass liten at vi sliter med planløsningene om vi må ha snusirkler på 1,50 m foran alt av innvendige dører og inne på ulike rom.

Håper på svar!

 

   #1
 13     Trondheim     0
Mener at du i utgangspunktet ikke får fritak for utformingen innvendig selv om du får unntak for gangadkomst, men at det kan være mulig å søke flere fritak/disp.
   #2
 3,591     0
Uten å kjenne TEK10 detaljer - litt refleksjon omkring begrunnelse:

Hvis du har innvendig adgang til sokkelen fra 1.etg, og mulighet for å komme inn i leiligheten den veien, er det fornuft i UU-kravene. Self om du også kan komme til den via en for bratt trapp bør du være forberedt på at de som kommer via 1.etg. har praktiske behov. Hvis leiligheten ikke leies ut (til en fullt fysisk før person) kan du aldri vite om gjesten, eller kårkallen, eller idrettsskade-offeret som blir boende der har spesielle behov. Selv om trappa ned bare tillater en seteheis, ikke en rullestolheis, kan en bevegelseshemmet gjerne ha en innendørs rullestol i leiligheten, og en 'scooter' utenfor inngangdsøra til utendørs bruk. (Mange rullestolbrukere er ikke låst til stolen 100% av tiden, men må ha den tilgjengelig til de blir utkjørte av å gå.)

Det er selvsagt stadig mulig å søke dispensasjon, men du bør være forberedt på å bli møtt med argumenter for å ikke innvilge søknaden.

Hvis det overhodet ikke er mulig å komme inn i leiligheten fra hovedboligen, den altfor bratte trappa er absolutt eneste adkomst til leiligheten, virker det absurd at rommene må være forberedt på en rullestol som uansett ikke har mulighet for å komme seg dit. Da bør det være en rutinesak å innvilge slik dispensasjon.

Hvis du da får lov til å bygge en sokkelleilighet med den bratte trappa som eneste adkomst, da. Kan det være formelle regler som stopper det?
Ebe
   #3
 4,452     Vestlandet     0
Det er sammenheng mellom krav om tilgjengelig boenhet og kravet om gangadkomst ja.

Jeg husker ikke regelen ordrett i hodet, men jeg mener du har rett når du sier at kravet om tilgjengelig boenhet (snusirkel osv) frafaller når man ikke klarer å oppfylle kravet til gangsdkomsten. Som regel pga. tomtas beskaffenhet.

Det er vel også krav om at bare 50% av boenhetene trenger å være tilgjenelig boenhet, om jeg ikke husler helt feil. Reglene ble endret litt 1. januar i år, mener jeg.  

Dette er forøvrig din ansvarlige prosjekterende sitt ansvar, så du kan høre med det foretaket.
Signatur
HSt
   #4
 37,161     Lillestrøm kommune     0
Når jeg så på et slikt prosjekt så sa kommunen jeg pratet med at de helst så at det var en innetrapp opp fra sokkelnivå som var rett og bred nok slik at det var lett å sette inn en trappeheis. Men universell utforming trengte en ikke og tror ikke deres ønske var begrunnet i et krav bare et ønske.
   #5
 223     0
Da vi søkte i fjor, så ble gangadkomst 1:9 på tegningene. Dette kun fordi det ble finest/mest praktisk i forhold til garasjen. Det hadde ikke vært problem i hele tatt å gjøre om så det ble 1:10 om kommunen hadde krevd det.

Men bare ved at vi leverte tegninger med 1:9 adkomst, ble kravet om tilgjengelig boenhet borte. Huset var allerede tegnet som tilgjengelig boenhet, så vi har fortsatt det. Eneste er at vi slapp bygge utebod mens vi venter på å bygge garasje Smile
  (trådstarter)
   #6
 15     0
Takk for alle svar så langt. Fyll gjerne på.

Det står følgende i veilederen om teknisk krav til byggverk (kapittel 12, paragraf 2, side 5 til annet ledd):
"Kravet til tilgjengelighet gjelder ikke dersom det er gitt unntak for krav til gangatkomst til en eller flere boenheter etter § 8-6 på grunn av bratt terreng."

Ut fra denne teksten så tolker jeg det ganske klart at kravet om tilgjengelighet opphører ettersom tomten vår da trolig ganske greit vil gi unntak for krav om gangatkomst. Og at vi slipper å tenke på 1,5 m snusirkler etc .

Det som imidlertid gjør meg litt usikker er at jeg stort sett kun finner dette i den tekniske veilderen fra DIBK (som man dog skal gå etter), mens hvis jeg googler problemstillingen finner jeg lite svar på det jeg lurer på. Det synes noe merkelig. Prosjekterende var noe usikker, men mente at man likevel måtte følge kravene om snusirkler etc.

Kanskje må man ta en telefon til Direktoratet for byggkvalitet for å få 100% spikret svar.