10,448    13    1  

Fukt i ubrukt kjeller: Nødvendig å gjøre noe?

 74     1
Jeg leier et hus fra 1962, som har murt uinnredet kjeller som brukes til vaskerom. Det er tydelige fuktskader i kjelleroppgangen og på veggene i kjelleren og antageligvis sopp også ( får "spindelvev" i ansiktet når jeg går der nede, og det er snø på veggene.) Lånte en fuktmåler og fikk rødt utslag overalt. Stakk den inni tretaket, mye fukt der og.

Har målt i første etasje også, i sprekker i parkett, mellom lister osv, men ingen fukt. -vurderer å legge inn et bud, da jeg har litt lyst til å pusse opp og utvide (er bare på 50 kvm). Tenker å stenge av kjelleren, og ha kun varmtvannsbereder og vannpumpe stående der. Er jo ikke sunt å gå opp og ned med klesvasken, da man jo trekker soppen med seg.

Vil soppen/ fukten komme opp i første etasje etter hvert, og hva bør man jeg evt gjøre for å komme billig fra det? Er jo sikkert ikke kommet fukt i yttervegger, da de står oppå muren en halv meter over bakkenivå.
Hva bør jeg eventuelt gjøre med gulvet i 1. etasje?

   #1
 3,840     Haugesund     0
Er kjelleren "lukket", altså er vinduer/ventiler lukket. Kan nok få ut mye fuktighet, med luftsirkulasjon der nede.
Signatur
   #2
 21,481     Enebolig     0
Jeg er ingen ekspert, men hadde ikke likt å se sopp i en bolig som er til salgs.

Saltutslag på muren (ser ut som snø) trenger ikke være verdens undergang. Som nevnt så kan det løses med bedre ventilasjon.

Ca 1/3 av min kjeller er krypkjeller der det var saltutslag enkelte steder på murveggene. Oppdaget at forrige eier har tettet ventilene med glava, sannsynligvis av fykt for at vannrørene skal fyse om vinteren. Fjernet glavaen før sommeren, så nå gjenstår det å se om det kommer tilbake.
  (trådstarter)
   #3
 74     0
Boligen er ikke til salgs, men vurderer å by på den i stedet for å bygge nytt. Er langt ute på i distriktet så en reell pris vil kanskje være 2-400.000.

Vinduene har vært stengt på vintrene, men åpen på sommerne. Er et par ventiler. Eier monterte vifte i vår, men har ikke vasket bort grønska på veggene, så er litt vanskelig å se om det har blitt bedre. Er masse brune små flekker i taket på trappeoppgangen over et område på ca 1 kvm, lurer på om det kan være muggsopp.

Går ikke det an rive vekk bordene i taket i kjelleren, og slå nye forseglende takplater, å bare la kjelleren råtne opp?;)
Evt legge plast på gulvet og male såkalt betongtetting på veggene?

Skal ikke bruke kjelleren til noe uansett.!
   #4
 21,481     Enebolig     0
Jeg ville ikke hatt en råtten kjeller. Er det sopp ville jeg ikke vurdert å kjøpe boligen. Men det er meg da.
   #5
 22,342     Akershus     0
Fukten vil etter hvert ødelegge "kjellertaket" og nedre del av veggen. Hvis du vil gjøre minst mulig ville jeg ha isolert "kjellertaket" og laget gode åpninger slik at fukt kan unslippe. Vær da klar over at det kan bli en del kondens i kjelleren. Derfor må alle materialer i taket tåle litt fukt.

Det beste er selvfølgelig å drenere og fuktsperre gulvet.
   #6
 3,840     Haugesund     0

Vinduene har vært stengt på vintrene, men åpen på sommerne.


Det er den feilen mange gjør. Vinduene skal stenges om sommeren, og åpnes om vinteren. Men forstår problemet med kalde gulv.
Signatur
   #7
 75     0
Dersom det er muggsopp ville jeg ikke vurdert boligen. Sporene sprer seg og skaper et svært usunt inneklima.

Du kan for øvrig risikere at huset "råtner på rot" dersom du lukker øynene for et slikt fuktproblem.

Vi sto over et hus med en jordkjeller lik den du beskriver. Dette var et ca 30 år gammelt hus. Alle andre potensielle kjøpere sto også over og eier bestemte seg for å leie ut.
Signatur

   #8
 3     Trondheim     0
Kjøp en avfukter og la stå på kontinuerlig. Selges på El-kjøp til ca. kr 3000,-, bruker 200 watt strøm. Dette vil bedre miljøet i kjelleren betraktelig. Ikke ventiler for kraftig når utelufta er vesentlig varmere enn lufta i kjelleren, å la vinduene stå åpne om vinteren kan man ikke gjøre p.g.a fare for frost, det er alikevel ikke om vinteren fuktproblemene er størst
   #10
 81     0

Kjøp en avfukter og la stå på kontinuerlig. Selges på El-kjøp til ca. kr 3000,-, bruker 200 watt strøm. Dette vil bedre miljøet i kjelleren betraktelig. Ikke ventiler for kraftig når utelufta er vesentlig varmere enn lufta i kjelleren, å la vinduene stå åpne om vinteren kan man ikke gjøre p.g.a fare for frost, det er alikevel ikke om vinteren fuktproblemene er størst


Om man benytter en luftavfukter bringer man inn nye problemer i en kjellerløsning hvor det ikke er fuktsperre under betonggulvet. Ved å skape tørrere luft i kjellerrommet, blir forskjellen i vanndamptrykket mellom lufta i rommet og under kjellergulvet større, slik at fuktvandingen øker. Den øker, fordi naturkreftene vil utligne forskjeller. Dess større avvik det er, jo større er "naturens ønske" om å utligne forskjellene.

Derfor er det bedre å kun legge på en plastfolie, da reduserer du flaten hvor det kan dampe av fra til neste ingen ting, i forhold til en åpen udekket flate