1,231    8    0  

Fuktproblemer i hyttekjeller

 10,486     Akershus     0
Vi har en hytte langt inne på fjellet, hvor det er gravd kjeller under deler. Kjelleren er stor nok til å gå nesten oppreist, og ca. 1,5*3 meter eller så. 

Det er IKKE mulig å grave rundt på utsiden, da kjelleren er "inne i" hytta, med unntak av ca. 0,5 vegg, som grenser ut. 

Det blir veldig mye fukt i kjelleren, og bjelkelaget over har selvsagt ikke godt av det. Det er impregnerte materialer, de ble lagt om en gang sendt på 80-tallet, men noen av dem har en del råte nå. Det er ikke behov for å bytte ut noe ennå, men det vil bli. 

Over kjelleren er det kjøkken. Bjelkelaget er 8", isolert med rockwool, og standard 22mm gulvpanel oppå. Gulvet er lakkert. Sommertid er det alltid kaldere i kjelleren enn over. Bjelkene kan vanskelig bli noe fuktigere enn de er nå. Jeg vurderer å kle kjellertaket med plast, for å hindre at fukten i kjelleren trekker opp i bjelkene. Vil det bare gjøre vondt verre, ved at bjelkene vil fortsette å være like fuktige, men totalt uten lufting, eller vil de tørke opp oppover? 



Et spørsmål i samme gata. Mine foreldre mener at det bør luftes i kjelleren. Det er også satt inn et rør til en vifte-dings på taket, som trekker luft ut av kjelleren når det blåser. Jeg mener at dette bare bidrar til å gjøre problemet verre, da man trekker inn varm, fuktig uteluft, og den kondenserer inne i kjelleren. Da vi var der nå i midten av juli, var det dråper over alt i taket, og det drøpp ned på gulvet. Jeg tettet all lufting for å hindre å trekke inn mer fukt, men det var først mot slutten av oppholdet. Allikevel ble det mindre drypping på gulvet, og temperaturen sank fra 8 til 7C på bare noen timer. De mener at lufting må til for å lufte UT fukten, jeg mener at når det er varmt ute, og og kaldt inne, vil man lufte INN mer fukt. 
Signatur

Hva bør jeg gjøre?

  • Ha på plast
  • Ikke ha på plast
  • Hold luftingen åpen
  • Steng luftingen
Maks 2 svar


   #1
 677     Norge     0
Dere har vel forsåvidt rett alle sammen, i det minste slik jeg har forstått det etter å ha lest store mengder med artikler etter å ha hatt problemer med fukt i egen krypkjeller, som til slutt ble løst ved å plaste hele gulvet, stenge alle ventilene, og montere avfukter.


Generelt må det skikkelig lufting til, og skal det være plast, må den være ned mot bakken/gulvet for å hindre fuktinntrengning, ikke opp mot bjelkelaget hvor den stenger fukten inne (plast på "kald" side av bjelkelaget er ikke noe særlig).

Så er det jo nettopp slik at midt på sommeren, særlig på dagtid, så kan luften ute være varmere enn grunnen i kjelleren, og man får kondens som følge av selve luftingen, akkurat slik du skisserer.

Under de omstendighetene, så er det jo bedre med ventilene stengt, og ikke slippe inn varm luft i det hele tatt.
Dog, så snart natten kommer, for å ikke snakke om høsten, når temperaturene ute synker, så er det jo motsatt, da ønsker man i aller høyeste grad å ventilere kjelleren.

Tanken har derfor ofte vært at i vårt kalde klima, så er det betydelig flere timer i året hvor det er kaldere ute enn i grunnen i kjelleren, enn det er varmere, og det er derfor bedre med lufting, enn uten.

Nå i dag setter man jo ofte inn avfukter i stedet, slik at man slipper slike problemer, men det er kanskje ikke noe alternativ på hytta.

Jeg vil påstå at det er langt bedre med lufting, enn uten. Det beste ville nok vært om du kunne være der å stenge ventilene på dagtid i sommermånedene, men det er jo ikke alltid like enkelt det heller.

Så er det jo slik at mer luftgjennomstrømning i kjelleren, i stor grad reduserer problemet med at luften i kjelleren blir så mettet at kondens oppstår på bygningsdetaljene. 
Det er derfor viktig at man har mange nok, og store nok ventiler, dersom de først skal stå åpne hele året, ettersom dette i stor grad vil hjelpe en del i og med at utskiftning av luften, selv med varm luft utenfra, reduserer faren for kondensering ettersom ny luft hele tiden kommer inn, og gammel luftes ut, forhåpentligvis før kondensering forekommer.

Jeg har sett noen tabeller på hvor mange ventiler man bør ha, og hvor store de bør være, men jeg finner de ikke farten.

1.5x3m er jo ikke mer enn 4.5m2 med utsatt bjelkelag, men jeg ville tippe 5-6 ventiler av vanlig størrelse, sånn rundt 15x30cm eller noe, ville være et minimum?

   #2
 38,225     Lillestrøm kommune     0
Jeg ville isolert mot alt som var bakke og vudert plast mellom øvre lag med isolasjon. Da ville luftingen lettere øke temperaturen siden du reduserer eksponert termiske masse i kjelleren. Nå sier du ikke noe om hvordan grunnen faktisk er. Luftingen burde vært %rf kontrollert men tipper dette er hytte uten strøm og alt må da gå på solstrøm så ser det mulige problemet. Litt an på hva som er under på kantene så kan kanskje alt fra isodren/pörrdren til leca kuler være aktuelt. Ellers venter vi jo på neste utgave av den store undergravingstråden Smile
  (trådstarter)
   #3
 10,486     Akershus     0
Det er ønskelig med lavest mulig temperatur for oppbevaring av matvarer. Vinterstid er der ønskelig Å holde det frostfritt pga. vanntank der nede.

Hytta ligger på 700 meter øst for Øvre Rendal.

Kjelleren dro seg opp mot 8c. Det hadde vært kjekt å holde den godt under det, med tanke på oppbevaring av f.eks. melk.

Jeg tror nok derfor at temperaturen inne vil være lavere enn ute hele sommeren, og at det vil være svært vanskelig å lufte så mye at man faktisk får mer fuktighet ut enn inn.

Det er ikke innlagt vann. Noe 12v fra solcelle, men avgifter er ikke mulig.

Det er pr. i dag 6 ventiler mot andre gulv, én ventil direkte ut, samt dette røret opp over tak, som suger ut en god del.

Oppunder taket er det alltid så vått at det henger dråper. Da vi var der nå i juli, kom det så mye fukt inn at det "regnet" ned på gulvet. Det er lagt plast og støpt på gulvet, men ikke veggene.
Signatur
   #4
 6,009     Finnmark     0
Monter feks 4 vanlige lufteventiler...... Og lag en nettingbeskyttelse foran dør så den kan være åpen mest mulig....... Da bør det tørke opp etterhvert.

Vi rev ett hyttegulv hos bekjent hvor det tidligere var to små lufteventiler(delvis tett) ..... Vi kunne se på bjelker at de var minst dårlig nærmest disse........ Vi monterte en ny ventil på hver vegg i krypkjeller...

Tror den kanal som suger luft ut, trekker oppvarmet luft inn i kjeller fra andre rom.

Du har mange problemstillinger her. Må være frostfritt, lav temperatur for lagring av mat mm

Kanskje utvendige ventiler hjelper samt ekstra lufting, så får du evt stenge ventiler om vinteren!
Og kanskje lage eget sted for lagring av mat, dersom temperatur blir for høy....
Signatur
   #5
 6,009     Finnmark     0
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 10,486     Akershus     0
Det er ikke noe problem med mengde lufting. Greia på taket er designet for å suge ut luft når det blåser, noe den gjør bra. Ventilene til tilstøtende rom går også under gulvet. Rundt ringmuren er det masse ventiler.

Kjelleren er i sin helhet under bakken. Det er ikke dør, men kjellerlem.

Greiene fra sunwind er sikkert fine, men ser ikke at vi har behov for dem.

At kjelleren er fuktig tror jeg ikke jeg får gjort noe med, men vil prøve å begrense skadene det gjør.

Hva med å legge tettiplater (5cm f.eks. Oppunder bjelkelaget, og rive ut resten av isolasjonen? Da blir bjelkene på varm side om sommeren.
Signatur
   #7
 38,225     Lillestrøm kommune     0
Ok, fikk ikke med meg matkjeller utgaven. Hvordan er tettingen mot grunnen rundt ? Er borti en hytte med en mindre matkjeller. Der går dette bra uten luftekanal men så er størrelsen 1x1.2m og det er vel egentlig murverk med isolasjon rundt og kulde via bakken under.

  (trådstarter)
   #8
 10,486     Akershus     0
Det er bare dårlig mur fra 1937 omtrent. Ingen tetting.
Signatur