16,164    9    2  

Hull i bjelkelag

 49     Kristiansand     0
hei.

Bygger bad i 2 etasje. I den forbindelse må jeg har noen rør gjennom bjelkelaget i gulv (48x196 bjelker)

Har foirstått det slik at man kan bore opp til Ø100mm i senter av en slik bjelke. Stemmer det? Finnes det ferdige bjelke forsterkere?

Takk

Mvh
hans

   #2
 277     Hjemme     0
I følge byggforsk så kan man uten å beregne noe spesielt ta opptil halvparten av bjelkens høyde i diameter. Dette må da være i senter, samt to ganger høyden ut fra opplegg.
  (trådstarter)
   #3
 49     Kristiansand     0
Takk for svar. Ser at vi har samme problemstilling PH. Jeg skal  ha avløp fra dusj og må bore meg gjennom 3-4 bjelker som har cc60 avstand. tenkte også å føre rør i rør til dusj og diverse gjennom bjelkelaget. Tenkte derfor å bore hull a ø100mm gjennom bjelkene for avløp og deretter noen mindre hull (Ø30mm)for rør i rør systemet. tenkte å ha ca 15cm mellom hullene i samme bjelke for rør i rør . Tenkte å forsterke bjelkene med kryssfiner i ca 2 m lengde. hullet på ø100 ligger vel ca 30-40cm fra oplagringspunktet på yttervegg.

Høres dette fornuftig ut?
   #4
 277     Hjemme     1
I tillegg til det jeg sa over så er det anbefalt 2x høyden også sentrisk mellom hull over 20mm, dvs. du bør ha første 100mm ved 40 cm og neste 30mm på 80 osv. Dette er nå da helt uten ekstra avstiving som du beskriver at du vil ha og må beregnes spesielt.
PH
   #5
 242     Oppland     0
Slik du beskriver det, og ut fra det f.eks haugern sier, bør ikke selve borringen være noe problem. Rør i rør går greit gjennom 28 mm hull. Du skal gjennom opptil 4 bjelker (1,8 m). Minimum anbefalt fall mener jeg er 1:60. Det betyr at fallet på denne strekningen er 3 cm. Du må altså ha ett hull 1 cm over senter, og ett hull 1 cm under, og dette er sikkert ikke ideelt.. Absolutt minimum fall tror jeg er 1:80, og det hjelper jo litt. Her er det snakk om dusj, og det er stort sett bare vann, i motsetning til et kjøkken med mye annet rart, så det er mulig man kan legge seg på absolutt minimum?

PS: mine antakelser om fall er jeg ikke 100% sikker på. Det kan en rørlegger gi deg et kvalifisert svar på.
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 49     Kristiansand     1
Ja den er grei. jeg tenkte å stive av for sikkerhets skyld selv om man ikke trenger det i følge forskriftene. Forskriftene sier ikke noe om antall bjelker med hull så regner med dette er uavhengig av antall bjelker?

  (trådstarter)
   #7
 49     Kristiansand     0
Det er ca 1.5m fra sluk til avløpsrør. jeg tenkte å bruke 75mm rør som er standard meg bekjent. Med et fall på 1:75 så blir det 2 cm på 1.5m. Ved å bore 100mm hull i senter gjennom maks 3 bjelker med cc60 så kan jeg få dette fallet uten og forskyve hull fra senter:)

PH
   #8
 242     Oppland     0
Ja, det stemmer Smile Jeg misforsto og trodde det skulle legges 100 mm rør, ut fra første innlegg. Tror kanskje jeg ville borret bare så stort hull som trengs. Det finnes vel kopper til hullsag på 76 mm? Da har du i såfall god mulighet til å få tilstrekkelig fall
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 49     Kristiansand     0
Er det noe lurt da? da blir jo hullene ikke i senter..